Zero waste vitaminai

Untitled

Upės žalios – tai dviejų jaunų įkvepiančių moterų projektas, kuriame jos dalijasi savo patirtimi bei žiniomis apie gyvenimą be atliekų. Kristina ir Ineta moko apie gyvenimą be atliekų (angl. zero waste), lėtąją madą, natūralią kosmetiką, aromaterapiją, kalba apie plastiko poveikį sveikatai bei gamtai visame pasaulyje ir kviečia kartu prisidėti prie aplinkos užterštumo mažinimo. Šiandien jos pasakoja apie nemokamus gamtos mums dovanojamus vitaminus.

Šiandien vaikščiodama Neries regioniniame parke prisirinkau zero waste vitaminų. Šiuo metu galime skanauti dilgėlėmis, garšvomis ir kiaulpienėmis, kurios turi be galo daug chlorofilo. Štai dilgėlės žaliųjų ląstelių (chlorofilo) turi iki 7 procentų. Ši medžiaga geba prijungti deguonį ir jį išnešioti po visą organizmą. Taigi naudojant dilgėles kraujyje padaugėja raudonų kraujo kūnelių (eritrocitų), padidėja geležies kiekis. Visa tai stiprina žmogaus imunitetą ir gerina savijautą. Dilgėlėms naudingomis maisto medžiagomis nenusileidžia ir garšvos – jos taip pat turi daug chlorofilo ir baltymų.

O ruošti maistą su jomis galime kūrybiškai, pavyzdžiui, dėti į kokteilius, salotas ar sriubas. Aš nužiūrėjau visai įdomų veganišką receptą iš every special day – garšvų ir dilgėlių kepsnius. Žalumynus reikia nuplauti, supjaustyti, įmaišyti miltų ir truputį vandens dėl “surišimo”, pridėti mėgstamų prieskonių ir suformavus kepti keptuvėje. Patiekti galima su ryžiais arba bulvėmis, arba daržovėmis (pasirinktinai).

P. S.: Pievose pilna erkių. Jau radau vieną, ropliojančią per koją, todėl rekomenduoju naudoti visiškai natūralią priemonę joms atbaidyti nimbamedžių aliejų. Su juo reikėtų išsitepti rankas, kojas ir kitas atviras vietas. Tai ir man bus pamoka, kad kitą kartą eičiau pasiruošusi.

Upės žalios

Redagavo Lina Staponaitė

Pagrindinė nuotrauka – iš Upės žalios archyvo

Pasidalinkite su kitais!