Žaliųjų grikių nauda

grechka-green

Žalieji grikiai yra labai naudingas ir maistingas produktas. Jų daigai – ir skanus maistas, ir vaistas, ir veiksminga dieta. Žaliųjų grikių daigai gydo, jaunina, padeda atsistatyti vidaus organams, padidina lytini potencialą, išvalo organizmo ląsteles, mažina patinimus, reguliuoja medžiagų apykaitą, suteikia organizmui jėgų. Visa tai todėl, kad jie gyvi.

Žaliųjų grikių priešvėžinės savybės įrodytos Korėjos ir Kinijos institutų moksliniais tyrimais. Grikių daigai, kartu su joga ir kitais Tibeto sveikatingumo užsiėmimais – galingas ginklas, kovojant prieš sunkius susirgimus. Jais galima gydyti nevaisingumą, įvairius patinimus, polipus, cukrinį diabetą, nutukimą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, kasą, inkstų akmenis, tulžies pūslės susirgimus, artritą, akių ligas ir t. t. Gydyt galima viską! Akademikas A. M. Ugoliovas įrodė, kad tam reikalingas žalias, termiškai neapdorotas, augalinis maistas. Kodėl taip yra – perskaitę, galite įsitikinti patys.

Daiginti žalieji grikiai ir jų želmenys

Žalieji grikiai, skirti daiginimui, savo sudėtimi yra pilnai subalansuotas maisto produktas. Daiginant jo nauda padidėja daugybę kartų. Jei jums svarbi jūsų sveikata, tuomet maistas, kurį valgote, turėtų būti augalinis, žalias, kiek galima mažiau apdorotas – gyvas, o tai reiškia, gebantis sudygti. Jis maksimaliai naudingas organizmui.

Žalieji grikiai turi savyje tripsino inhibitoriaus, kuris atsparus bet kokiam terminiam apdorojimui. Tripsinas trukdo organizmui pasisavinti baltymus, tačiau egzistuoja vienas būdas sumažinti jo aktyvumą – tai daiginti augalo sėklas.

Tikri žali, neapdoroti grikiai lengvai daiginami ir greitai sudygsta. Be to, jų daigai daug skanesni, nei kitų ankštinių ar grūdinių augalų. Užtenka tik kartą paragauti, kad įsitikintum, jog žalieji grikiai – tai gyvas, švelnus ir skanus maistas.

Žalieji grikiai jūsų racione gali pakeisti kviečius, rugius, lęšius, mung pupeles, žemės riešutus, migdolus!

Jums nusibodo kieti mung pupelių ar lešių daigai?

Neskanūs kviečių daigai, kuriuos be to dar ir sunku sukramtyti?

Jus apgaudinėja žemės riešutų pardavėjai ir parduoda nedygstančius, nors ir nelukštentus riešutus? Tai reiškia, jog šie riešutai nėra nei gyvi, nei žali. Ar jūs įsitikinę, kad žemės riešutai nėra GMO?

Migdolai? Jie be abejonės skanūs, bet ar gyvi? Ar kada matėte, gamintojų išvalytų žalių migdolų daigus? Gal tik interneto parduotuvių reklamoje?

   

Kiek daigintų grikių ir jų želmenų galima suvalgyti?

Dažniausia vartojama po 5–7 valgomus šaukštus per kartą, arba 100–150 g pavertus sausom kruopom (1 stiklinė su kaupu – 220 g). Jei turite problemų su sveikata, sportuojate ar dirbate fizinį, protinį darbą, tokiu atveju reiktų suvartoti po 200–300 g ir daugiau sausų kruopų per dieną (sudaiginus), reguliariai, ilgesnį laiką (keletą mėnesių) po 5–7 valgomus šaukštus 3 kartus per dieną.

Ar tiesa, kad keli šaukštai daigintų grikių, suvalgytų dienos eigoje, atstos visos paros naudingų maisto medžiagų kiekį? Aišku – ne. Tai yra visiškas melas! Jų reikia vartoti kur kas didesniais kiekiais, tuomet organizmui netrūks naudingų medžiagų. Be to, reikia nepamiršti vaisių, daržovių ir riešutų.

Žalieji grikiai, trumpai pamirkyti vandenyje, jau netinka vartojimui. Mes griežtai draudžiame juos valgyti. Vien tik išmirkyti maža, nes tuomet tik prasideda aktyvus skilimo procesas, bet dar nesumažėja inhibitorių aktyvumas. Reikėtu palaukti, kol grikiai visiškai sudygs, kad produktas taptų lengvai virškinamas.

Atminkite! Pirmiausia skyla angliavandeniai, tuomet – baltymai, ir tik po to skaidomi riebalai – tam prireikia 2–3 dienų.

Mes nerekomenduojame naudoti žaliųjų grikių želmenų todėl, kad:

  • tai neskanu;
  • lapai ir stiebai turi nuodingų medžiagų.

Žaliųjų grikių daigai, vaisiai, daržovės, riešutai, duos jūsų organizmui visas reikalingas medžiagas: vitaminus, flavonoidus, alkaloidus, mikro-makro elementus, aukščiausios kokybės baltymus, angliavandenius, riebalus. Daugiausia naudos gausite valgydami grikių daigus.

Gydytojai, medicinos ir maisto pramonės įmonių darbuotojai meluoja. Jie negali jums padėti. Jūsų sveikata – tik jūsų pačių rankose!

Kepinti ar nekepinti grikiai?

Kodėl kepinami grikiai? Todėl, kad lengviau būtų išlukštenti, be to, išeina didesnis produkto kiekis ir mažiau puola kenkėjai. Jei yra galimybė, kenkėjai visuomet renkasi neapdorotas kruopas. Pati gamta mums parodo, kam reikia teikti pirmenybę!

Termiškai apdoroti grikiai nuo žalių skiriasi tuo, kad neturi savyje nieko naudingo. Organiniai mineralai iš chelatizuotos formos pereina į neorganinius ir yra sunkiau įsisavinami bei žalingi mūsų organizmui. Visur rašoma, kad grikiuose daug geležies, bet tai nėra tiesa. Tai nieko bendro neturi su kepintais grikiais, kurie parduodami parduotuvėse. Žaliųjų grikių cheminė sudėtis visai kitokia.

Nekaitintus grikius galima valgyti su medumi, dėti į salotas, daryti žaliuosius kokteilius. Kiekvienas randa savo receptą. Svarbiausia, kad visus vienija supratimas apie žaliųjų grikių naudą.

Žalius grikius galima virti, pakaitinti orkaitėje ar ant keptuvės.Tai ne tik pakeičia jų skonį, bet ir padaro panašius į grikių košę. Tokia košė kur kas skanesne, nei iš paprastų kepintų grikių kruopų. Be abejo, galima išbandyti keletą variantų. Tik nepamirškite santykio tarp kaitinimo ir naudingų medžiagų išsaugojimo produkte – kaitinant jų mažėja.

Atminkite, kad net ir mažiausio terminio apdorojimo metu augaliniuose produktuose esančios visos naudingosios medžiagos, kurias jiems davė gamta, nyksta. Toliau išdėstysime pagrindines žaliųjų grikių panaudojimo galimybes.

Kodėl naudingi žalieji grikiai?

Tyrinėtojų nuomone, grikių daigai unikalūs savo sudėtimi ir ,teisingai vartojant, aprūpina žmogaus organizmą reikalingomis medžiagomis, vitaminais, mikro ir makro elementais, flavonoidais, alkaloidais, baltymais, riebalais bei sudėtingais angliavandeniais. Reguliarus jų vartojimas gali pakeisti netgi vaistus.

Vegetarams ir sveiko gyvenimo būdo propaguotojams žalieji grikiai gali tapti puikiu mitybos raciono papildu, pakeisti degintas ir rafinuotas kruopas. Daiginti grikiai tikrai atras savo vieta salotose, praturtindami jas maistingomis medžiagomis, o gal ir užims pirmaujančią vietą mityboje.

Sudaiginti grikiai turtingi kokybiškiausiais super baltymais, sudėtingais, ilgai veikiančiais angliavandeniais, vitaminais, augimo hormonais, mineralais, būtinais raumenų skaiduloms,todėl jie puikiai tinka sportininkams. Jų organizmas neturėtų eikvoti tiek jėgų keptų ir virtų produktų virškinimui. Raumenų statybines medžiagas galima gauti iš karto, vartojant daigus.

Apie žalių grikių sudėtį ir savybes

Žali grikiai priklauso mažai kalorijų turinčių maisto produktų grupei. Jų kaloringumas tesiekia 209,2 šimte gramų, tačiau daiginant jų kaloringumas mažėja dėl vykstančių cheminių procesų.

Žaliųjų grikių sudėtis unikali. Japonų dietologas Dz. Azava grikiams skyrė pirmą vietą dėl jų naudos ir energetinės vertės. Antroje jo sąrašo vietoje yra soros. Toliau – ryžiai, avižos, miežiai ir kt.

13–15 g baltymų;

2,3–3 g riebalų;

9,5 g angliavandenių;

67–75 % krakmolo;

2,0–2,2 g pelenų.

Žaliuose grikiuose yra unikalūs baltymai, kurie įeina į 8 nepakeičiamų amino rūgščių sudėtis, gerai subalansuotas, turtingas lizinu, kuris svarbus gerai kalcio absorbcijai ir raumenų baltymų formavimuisi. Tai viena svarbiausių amino rūgščių žmogui. Pavyzdžiui, kiek lizino turi 100 g baltymo: grikiuose – 5,1, miežiuose – 3,7 ir kviečiuose – 2,5.

Pagal savo biologinę vertę, kokybę ir maistingumą, grikių baltymai prilygsta vištos kiaušinio baltymams – geriausiai subalansuotiems ir vertingiems. Pagal įsisavinimą – jie artimi ankštinių kultūrų produktų baltymams.

Pagal baltymų kiekį, grikiai atsilieka nuo avižų, bet pralenkia kviečius, ryžius, soras ir kukurūzus.

Amino rūgštis cisteinas sustiprina organizmo išvalymą nuo šlakų ir radioaktyvių medžiagų. Histidinas užtikrina normalų vaikų augimą. Grikių baltymai turi lengvai tirpstančios frakcijos albumino ir globulino, kurie turi įtakos lengvam grikių baltymo įsisavinimui organizme.

Neturi gliuteino, augalinio baltymo, kuris dažniausiai randamas grūdiniuose produktuose: kviečiuose, rugiuose, miežiuose, avižose. Gliuteinas yra netirpus vandenyje baltymas, kuris gali nusėsti ant žarnyno sienelių ir pabloginti žarnyno darbą. Jei jūs sergate celiakija ar yra jautrumas gliuteinui, tai žali grikiai bus puikus javų pakaitalas.

Žalieji grikiai turi riebalų, ypatingai atsparių oksidacijai. Netgi ilgai laikomi, jie nepraranda vertingų medžiagų. Jų aliejuje yra 16 – 20 % sočiųjų riebiųjų rūgščių, 30 – 45 % oleino rūgšties ir 31 – 41 % linolo rūgšties. Palmitino, oleino, linolo ir linoleno rūgštis sudaro apie 95 % bendro riebalų kiekio.

Biologiškai aktyvios medžiagos grikių kruopose, garantuoja kokybišką ląstelių augimą, dauginimąsi, atsinaujinimą organizme.

Žalieji grikiai pranoksta javus pagal mikro ir makro elementų sudėtį. Grikiuose daugiau geležies, kalio, kalcio, boro. Taip pat turi daugiau vitaminų B1, B2, PP, E. Net 2,3 karto daugiau vitamino E ir 3 kartus daugiau vitamino PP yra žaliuose grikiuose nei avižose ir rugiuose.

Grikiai yra pagrindinis P vitamino šaltinis, į kurio sudėtį įeina rutinas, katechinas, kvercertinas, citrinas, hesperidinas, eriodiktiolas, cianidinas. Tai bioflavanoidas ir stipriausias antioksidantas. Vitaminas P pasižymi kapiliarus stiprinančiu, antibakteriniu poveikiu, turi švelniai malšinančių skausmą savybių.

Pagal magnio kiekį, šie grikiai aplenkia avižas, kviečius, rugius 1,9–2,2 karto, ryžius – 4 kartus. Japonų mokslininkas, profesorius Kacudzo Niši – vienos pačių efektyviausių sveikatingumo sistemos kūrėjų, ištyręs ryšį tarp vežinių susirgimų ir magnio trūkumo organizme, tvirtino jog magnio trūkumas gali išprovokuoti vežinius susirgimus.

Kalio kiekiu grikiai viršija kviečius 1,6 karto, avižas 1,2 karto.

Boro kiekis žaliuose grikiuose 2,5 karto didesnis nei kitose grūdinėse kultūrose. Boras reguliuoja priešskydinių liaukų veiklą, dėl to pagerėja kalcio, magnio, fosforo apykaita – tai pagrindinė kaulų struktūros statybinė medžiaga. Boras taip pat apsaugo organizmą nuo šių medžiagų netekimo.

Taigi, žaliųjų grikių nauda neginčijama ir patvirtinta įvairių šalių mokslininkų.

Straipsniu draugiškai pasidalino Saulegraza.com

Redagavo Lina Šimelionytė

Paveikslėliai iš svetainės Saulegraza.com