Užkepti ryžiai, įdaryti troškintomis daržovėmis – „Biriyani“

get (11)

Šį nepakartojamo skonio apkepą susiruoškite kepti savaitgalį ar kuomet laukiate svečių. Apkepui paruošti reikia šiek tiek laiko, dėl to paprastą darbo dieną gali jo pristigti. „Biriyani“ reiškia krosnyje užkeptus ryžius, įdarytus įvairiausiais gardžiais įdarais. Šis patiekalas plačiai paplitęs Indijoje ir Vidurio Azijoje, ypač Pakistane, Irane, Šri Lankoje, Tailande. Aprašytasis „Biriyani“ receptas kilęs iš senovės Indijos, tiksliau tai – adaptuota vegetarinė šio recepto versija. „Biriyani“ buvo kepamas švenčių metu, didelėse skardose, kuomet reikdavo pavaišinti net kelis šimtus svečių. Pavaišinkite savuosius… Apkepas yra sultingas, pilnas skonių ir aromatų, dėl to greičiausiai Jums neprireiks nei padažų, nei salotų.

Jums reikės:

Ryžiams:

  • 400 g „Basmati“ ryžių;
  • 1 l vandens;
  • 1,5 šaukštelio druskos;
  • ½ šaukštelio ciberžolės.

Daržovių įdarui:

  • 1 didelio baklažano, supjaustyto 1,5 cm dydžio kubeliais;
  • 1 jaunos cukinijos, supjaustytos 1,5 cm dydžio kubeliais;
  • 3 didelių pomidorų;
  • 100 g šparaginių pupelių, nupjautomis uodegėlėmis ir supjaustytų 2 cm ilgio gabaliukais;
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir supjaustytos kubeliais;
  • 5 šaukštų išvalyto lydyto sviesto „ghee;
  • šaukštelio garam masala prieskonių mišinio;
  • 1,5 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų;
  • 2 šaukštelių aguonų;
  • „ant peilio galo“ aštriųjų džiovintų paprikų miltelių;
  • 1,5 šaukštelio maltos indiškosios kalendros (jei neturite, naudokite paprastą);
  • 1,5 šaukštelio druskos.

Riešutų pagardui:

  • 75 g stambiai sutrupintų anakardžių riešutų;
  • 50 g geltonųjų razinų „Sultana“;
  • 30 g migdolų plokštelių arba stambiai sutrupintų migdolų;
  • 50 g sviesto.

Patarimas:

  • Kepimo formą galite rinktis kokią turite – apvalią, stačiakampę, stiklinę ar metalinę. Jei Jūsų kepimo forma neturi dangčio, uždenkite aliuminio folija.

Ruošimo eiga

Ryžius perplaukite, gerai nuvarvinkite, suberkite į puodą, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir suberkite ciberžolę. Turinį užvirkite, pamaišykite. Puodą uždenkite, sumažinkite ugnį ir virkite 15 minučių nejudinant. Ugnį išjunkite ir brinkinkite ryžius dar 10 minučių. Tuomet permaišykite ir atidėkite. Baklažanų kubelius sudėkite į dubenį ir gausiai pabarstykite druska. Atidėkite 20 minučių, kad druska ištrauktų baklažanų kartumą. Po nurodyto laiko baklažanus kruopščiai nuplaukite po tekančio vandens srove. Įsitikinkite, kad nuplovėte visą druską. Baklažanus gerai nuvarvinkite ir paskleiskite ant švarios virtuvinės pašluostės, kad apdžiūtų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180o C. Pomidorus panardinkite minutei-dviem į verdantį vandenį, išgriebkite, nupilkite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Pomidorus sutarkuokite burokine tarka – turėtumėte gauti apie pusę litro pomidorų tyrės. Gilioje keptuvėje įkaitinkite išvalytą lydytą sviestą „ghee“, suberkite garstyčių sėklas. Kai šios papilkės ir pradės spragsėti, suberkite aguonas. Dar po keliolikos sekundžių suberkite aštriąją papriką, kalendrą ir garam masala prieskonių mišinį. Neilgai trukus sudėkite baklažanų kubelius. Kepkite vartydami 5 minutes. Kai baklažanai lengvai apskrus, sudėkite papriką, cukiniją ir šparagines pupeles. Dar po kelių minučių supilkite pomidorų tyrę. Pasūdykite, suberkite cukrų. Troškinkite daržoves, kol suminkštės. Neperkepkite – daržovės pabaigs troškintis orkaitėje kartu su ryžiais. Kitoje nedidelėje keptuvėje išlydykite riešutų pagardui skirtą sviestą. Sudėkite anakardžius. Kai anakardžiai lengvai apskrus, sudėkite razinas ir migdolų plokšteles. Skrudinkite maišydami dar minutę ir nukaiskite. Ryžius padalinkite pusiau, vieną dalį atidėkite, kitą sumaišykite su ką tik paskrudintais riešutais ir razinomis.

Stiklinę kepimo formą ištepkite sviestu. Dugną išklokite atidėtais ryžiais. Ant viršaus supilkite troškintas daržoves. Pabaikite sluoksniuoti ryžiais, sumaišytais su riešutais. Turinį gerai suslėkite, uždenkite dangčiu ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apkepą 25-30 minučių. Iškepusį išimkite, padalykite porcijomis ir patiekite dar karštą.

Išeiga: 6-8 porcijos.

Jogosmityba.lt

Paveikslėliai iš svetainės Jogosmityba.lt