Spanguolių pyragas „Balaramos pokštas“

IMG_9980

Kviečiame paragauti Balaramos gimtadieninio torto su spanguolėmis. „Balaramos pokštas“ nenuspėjamas – vasarišką rūgštelę keičia ant liežuvio galiuko sprogstantis nuostabus saldumas, o viską vainikuoja nepakartojamas vanilės aromatas.

Reikės:

230 g sviesto (ir dar truputį skardos ištepimui);

380 g cukraus pudros (ir truputį pyrago puošybai);

1 a. š. vanilinio cukraus arba 1/4 a. š. vanilės ekstrakto;

250 g rupių kvietinių miltų;

255 g įprastų kvietinių miltų;

1 a. š. kepimo miltelių;

500 g šviežių spanguolių;

300 ml pieno;

3 v. š. rudojo cukraus;

žiubsnelis druskos, cinamono, kardamono, maltų gvazdikėlių ar panašių prieskonių pagal skonį.

Eiga:

1. 150 g minkšto (atšilusio) sviesto sumaišome su 300 g cukraus pudros ir 1 a. š. vanilinio cukraus (arba 1/4 a. š. vanilės ekstrakto). Maišome, kol sviestas pabąla;

2. Kitame inde sumaišome 250 g rupių kvietinių miltų, 175 g. įprastų kvietinių miltų, 1 a. š. kepimo miltelių, žiubsnelį druskos. Į masę įpilame 300 ml pieno, dar kartą išmaišome, tuomet pilame sviesto ir cukraus pudros mišinį. Vėl gerai išmaišome.

3. Paruošiame kepimo formą: ištepame ją sviestu. Dedame paruoštą tešlą į formą. Išdėliojame spanguoles (turi padengti visą paviršių), pabarstome viską cukraus pudra (pagal skonį). Dedame skaldytų migdolų sluoksnį (paprastus migdolus galima sukapoti į 3-4 dalis).

4. Atskirai išminkome 80 g kambario temperatūros sviesto, 80 g cukraus pudros ir 80 g įprastų kvietinių miltų. Įberiam 3 v. š. rudojo cukraus. Viską minkome tarp pirštų, kol tešla tampa panaši į trupinėlius (kaip trupininei tešlai). Beriame viską ant pyrago. Galima paskaninti cinamonu, kardamonu, vaniliniu cukrumi arba maltais gvazdikėliais (pagal skonį).

5. Kepame apie valandą 175 laipsnių (pagal Celsijų) temperatūroje. Išėmę iš orkaitės, pyragą atvėsiname ir papuošiame (galima apibarstyti cukraus pudra ir puošti šviežiomis spanguolėmis ar kitomis uogomis). Skanaus!