Skeptikai buvo neteisūs: augalinio maisto festivalyje Kaune lankytojai vos sutilpo

Vegutis-AnastasijaZaburdiajevaite

Šeštadienį Kauno viešbučio „Park Inn“ konferencijų centras buvo sausakimšas – čia vyko augalinio maisto festivalis „Vegfest LT Kaunas“. Lankytojai plūdo nuo pat ryto, norint prieiti prie prekystalių, teko ir šiek tiek pasistumdyti, o atėjusiems vėliau teko nusivilti – dalies prekių jau nebebuvo.

Tai buvo jau ketvirtasis „Vegfest LT“ ciklo renginys, tačiau Kaune buvo surengtas pirmą kartą – trys pirmieji vyko Vilniuje. „Sėkmė sostinėje paskatino dairytis ir į kitus miestus. Neslėpsiu, buvo skeptikų, niurnėjusių, kad Kaunas tokiam renginiui dar nepasiruošęs ir čia organizuoti jį yra nesąmonė, tačiau viskas pavyko puikiai – susidomėjimas buvo tiesiog pribloškiantis, ir tai buvo vienas iš geriausių mūsų renginių“, – sakė „Vegfest LT“ sumanytoja Ventė Viteikaitė.

„Vegfest LT“ tikslas – populiarinti veganizmą bei augalinę mitybą. Idėją organizuoti šį renginį Ventė atsivežė iš užsienio – Vakaruose panašūs renginiai organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir yra labai populiarūs.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, nenaudoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, vengia kailio ir odos dirbinių, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Toks gyvenimo būdas yra pigesnis, sveikesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Į renginį Kaune buvo pakviesta daugiau nei 70 įmonių iš Lietuvos ir užsienio. Lankytojai galėjo paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, mėsos ir pieno produktų pakaitalų, ekologiškų produktų, literatūros apie sveiką gyvenseną, receptų knygų, natūralios kosmetikos ir švaros priemonių, papuošalų, aksesuarų, drabužių, veganų atributikos, prekių vaikams.

„Daug kas mano, jog augalinis maistas – blankus, tačiau tai visiška netiesa. Apsilankiusieji negalėjo patikėti, koks jis skanus ir įvairus. Jie klausinėjo, kur tokio maisto įsigyti renginiui pasibaigus“, – džiaugėsi V. Viteikaitė. Festivalio lankytojams buvo siūloma ir tradiciškesnių patiekalų bei produktų, ir tokių, apie kuriuos mažai kas yra girdėję – pavyzdžiui, iš kviečių pagaminto mėsos pakaitalo seitano, fermentuotų sojos pupelių gaminio tempės, „mėsos“ iš duonmedžio vaisiaus, sveikatai itin naudingų kombučios ir redžiuvelako gėrimų ir t. t. „Nenuvylėme nei sveikuolių, nei gurmanų“, – juokėsi Ventė.

Žiemą mergina kviečia apsilankyti dar viename renginyje – „Vegfest LT“ kalėdinėje mugėje, kuri bus surengta gruodžio 9 d. Vilniuje, sporto namuose „MyHero!“. „O kauniečiams galiu pažadėti, kad renginys Kaune taip pat taps nuolatiniu“, – sakė Ventė.

Justinos Jakštaitės, Gintarės Stepanavičiūtės ir Anastasijos Zaburdiajevaitės nuotraukos