Rudeniniai produktai: MOLIŪGAS

photo-1540886636740-58954baccc2b

Ajurvedos traktatuose, tokiuose kaip „Ashtanga Samgraha“ ir „Charaka Samhita“, aprašytos gydomosios moliūgų savybės. Moliūgai yra iš tų produktų, kurie naudingi visoms biologinėms energijoms ir puikiai subalansuoja došas. Tačiau  jis ypač naudingas vata ir pita došų balansavimui. Maistinės medžiagos, esančios moliūguose, yra nepakeičiamos kai prarandamos jėgos, kankina išsekimas ar net tokia baisi liga kaip vėžys. Tai geras vitaminų B1, B3 ir C šaltinis, o didelis kiekis kalcio ir kalio daro moliūgus nepakeičiamais, esant kaulų ir sąnarių ligoms, taip pat kai reikia sumažinti aukštą kraujospūdį.

Moliūgai yra šarminio pobūdžio, todėl jie yra naudojami tokių ligų kaip skrandžio rūgštingumas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, taip pat nevirškinimo bei diabeto gydymui.

Ajurvedoje moliūgas rekomenduojamas kaip puikus produktas, gerinantis padidėjusią vata došą, įvairių nervų ligų, tokių kaip nemiga, epilepsija, paranoja gydymui. Jis maitina smegenis ir yra natūralus būdas stiprinti atmintį.

Moliūgų sudėtyje esantis kalio mikroelementas stiprina širdies raumenį bei visą širdies ir kraujagyslių sistemą. Todėl moliūgai turėtų tapti nuolatiniu maisto produktu žmonėms, kenčiantiems nuo šių ligų.

Odos problemoms gydyti jau nuo senovės naudojamas moliūgų minkštimas – visoms odos problemoms, kurias sukelia padidėjusi pita doša, įskaitant egzemą, psoriazę (žvynelinę), bėrimus ir uždegimą. Tam trintuve sutrinkite mažą gabaliuką moliūgo, išspauskite sultis, o gautą masę 20-iai minučių uždėkite ant pažeistos vietos. Vėliau nuplaukite šaltu vandeniu.

Morkos yra gerai žinomos dėl savo naudingojo beta karotino, bet moliūguose jo yra kelis kartus daugiau. Moliūgai naudingi kai organizme pradeda trūkti geležies ir esant kitoms problemoms susijusioms su kraujotaka, nes jame yra ne tik geležies, bet ir cinko, kobalto bei vario.

Vyrai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į naudingas moliūgų savybes, nes jame esančios cinko druskos teigiamai veikia bendrą potenciją ir lytinę veiklą.

Moliūgus organizmas gerai įsisavina. Valgydami žalią moliūgų minkštimą, galite sušvelninti žarnyno uždegimą ir pagerinti tulžies pūslės funkciją. Moliūgų sultys turi teigiamą poveikį gydant gastritą su dideliu skrandžio rūgštingumu, taip pat jos veiksmingos esant peršalimo bei gerklės skausmams. Reguliarus moliūgų vartojimas sustiprins jūsų imunitetą ir apsaugo jus nuo kenksmingo virusų ir bakterijų poveikio. Naudingos moliūgo savybės yra taikomos ir kaip diuretikas urologinėms problemoms spręsti bei svorio mažinimui.

Jūs nustebsite, bet moliūgų košė gali padėti atsikratyti aukštos temperatūros sergant bronchitu.

Moliūgų sultys

Moliūgų sudėtyje yra daug beta karotino, dėl kurio jų spalva yra ryškiai oranžinė. Siekiant sumažinti padidėjusią pitą organizme pravartu naudoti šios daržovės sultis. Kartu yra valomos kepenys ir kraujas, o tai labai svarbu valant organizmą kaip visumą, todėl moliūgų sultys gali būti naudojamos kaip valymo ir atjauninimo (Rasajana) priemonė. Moliūgų sultys taip pat užkerta kelią kazeino gaminimuisi ir stiprina dantų emalį.

Moliūgų sultys Ajurvedoje yra naudojamos kaip vaistas nuo šių ligų:

  • šlapinimosi sunkumas;
  • inkstų akmenys;
  • padidėjęs svoris;
  • odos ligos;
  • diabetas;
  • depresija;
  • kraujavimas;
  • apsinuodijimas;
  • nemiga;
  • vidurių užkietėjimas.

Sulčių paruošimui jums reikės:

  • 200-300 g moliūgų;
  • 15-20 g natūralaus cukraus ar medaus;
  • šiek tiek vandens.

Nulupkite moliūgo žievę, moliūgo gabalėlius sudėkite į sulčiaspaudę ir išspauskite sultis, pridėkite medaus arba natūralaus cukraus, gerai sišmaišykite. Jei sultys yra labai tirštos, įpilkite nedidelį kiekį vandens ir vėl išmaišykite. Kamuojant nemigai, gerkite šias sultis nakčiai, 1 valandą prieš miegą. Esant padidėjusiam svoriui ir kitiems kapha-dosha sutrikimams vietoje cukraus naudokite medų (kuriam yra daugiau nei vieneri metai – tai balansuoja kaphą).

Atminkite:
Kai kuriems žmonėms patiekalai iš moliūgų ir jų sultys gali sukelti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, pilvo pūtimą ir sunkumo jausmą – siekiant to išvengti, pakanka į visus patiekalus įdėti šiek tiek pankolio sėklų ir kmynų, o taip pat žiupsnelį asafetidos.

Ajurvedoszinios.lt

 

Pasidalinkite su kitais!