Paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų bei desertų, įsigyti ekologiškų prekių, kosmetikos, parfumerijos, higienos priemonių, literatūros apie sveiką gyvenseną bei augalinę mitybą, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, pasiklausyti paskaitų – visa tai žadama atėjusiems į jau šį šeštadienį vyksiančią pirmąją Lietuvoje veganų mugę „Vegfest LT”.
- „Vegfest LT“ mugės organizatorė Ventė Viteikaitė džiaugiasi, kad veganų skaičius pasaulyje auga kaip ant mielių
- Sostinės kavinė „Chaika“ mugės lankytojams siūlys įvairių veganiškų kepinių: tortų, pyragų, keksiukų
- „Sveiko maisto manufaktūra“ gundys veganiškais bei žaliavalgiškais užkandžiais ir karštaisiais patiekalais
- Įmonės „Urban Food“ gaminami uogų, daržovių ir sėklų milteliai tinka paįvairinti ir vitaminais praturtinti įvairius patiekalus: sriubas, troškinius, salotas, kokteilius, konditerijos gaminius
- Internetinė parduotuvė „Datulės.lt“ prekiaus iš Saudo Arabijos gabenamomis ekologiškomis datulėmis, jų pasta ir sirupu
„Organizuoti šį renginį paskatino noras su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių bei padrąsinti veganams draugiškus verslus”, – sakė „Vegfest LT” organizatorė Ventė Viteikaitė. Pasak jos, veganizmas šiuo metu yra sparčiausiai pasaulyje plintantis judėjimas. Jungtinėje karalystėje, kur gyvena mergina, veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir šiuo metu viršija pusę milijono. Panašiai ir Vokietijoje, o Izraelyje, kur veganų – daugiausia pasaulyje, jų skaičius artėja prie milijono. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook” suburta grupė „Lietuvos veganai“ jungia jau beveik 10 000 narių. Manoma, kad ateityje didžioji dalis žmonijos maitinsis būtent veganiškai.
Veganai nevartoja jokių gyvūninės kilmės produktų – mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nenaudoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką, nejodinėja. Rinktis veganizmą skatina ne tik etiniai įsitikinimai, kad nedera savo reikmėms išnaudoti gyvūnų, bet ir tai, kad toks gyvenimo būdas pigesnis, sveikesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.
Lietuvoje net pusė žmonių miršta dėl širdies ir kraujagyslių ligų, dar penktadalis – nuo vėžio, o gyvenimo trukmė šalyje – viena trumpiausių Europos sąjungoje. Šios ligos ne tik sukelia daug sielvarto ligoniui ir jo artimiesiams, bet ir yra didelė našta šalies biudžetui. „Tačiau jų nesunku išvengti – tereikia atsisakyti „tradicinės“ mitybos“, – priminė V.Viteikaitė. Pasaulio sveikatos organizacija pernai paskelbė savo tyrimų rezultatus ir mėsos gaminius priskyrė prie pirmosios grupės kancerogenų – jai priklauso ir tabako gaminiai, radioaktyviosios medžiagos, asbestas.
Veganišką gyvenimo būdą prieš beveik penkerius metus pasirinkusi Ventė tvirtino, kad pakeitus įpročius sveikata netruko pagerėti – atsirado daugiau energijos, pagerėjo miegas, išnyko peršalimai. Merginai artima vadinamoji „straight edge“ filosofija – ji nevartoja ne tik jokio gyvūninės kilmės maisto, bet ir alkoholio, tabako gaminių, kavos, arbatos, vaistų.
Ji tikisi, kad „Vegfest LT“ taip pat paskatins žmones labiau domėtis tuo, ką valgo ir kaip gyvena. Mugėje bus galima paragauti įvairiausių veganiškų produktų – iš augalų pagamintų kepsnelių, burgerių, dešrelių, sūrio, grietinės, jogurtų ir netgi varškės sūrelių, daugiau nei dešimties rūšių augalinio pieno, pasistiprinti veganiškais užkandžiais ir karštaisiais patiekalais, paskanauti desertų, įsigyti ekologiškų prekių, kūno priežiūros priemonių, knygų, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos. Mugėje dalyvaus beveik pusšimtis įmonių, taip pat savo veiklą pristatys kelios gyvūnų teisių organizacijos. Atskiroje salėje bus skaitomos paskaitos, vyks dokumentinio filmo „Augalinė Varšuva“ peržiūra, veiks vaikų zona.
„Daug kas mano, jog veganiškas maistas – blankus, tačiau tai tikrai ne tiesa. Tapę veganais daugelis sako atradę naujų produktų, apie kuriuos iki tol net nebuvo girdėje, kad jų racionas tapo daug įvairesnis ir skanesnis“, – pasakojo V.Viteikaitė. Mugės metu bus taip pat galima paragauti daug kam neįprasto maisto, pavyzdžiui, iš fermentuotų sojos pupelių gaminamos tempės, ar iš kviečių išgaunamo seitano – jo skonis toks panašus į mėsos, kad daugelis negali patikėti, jog valgo ne vištieną, o grūdus. Bus ir įvairių „veganizuotų“ patiekalų, kurie tradiciškai nėra veganiški – pavyzdžiui, cepelinų, balandėlių, virtinukų, sumuštinių su augaliniu kumpiu ir sūriu, „Tinginio“, „Napoleono“ torto ir netgi šakočio!
Renginyje laukiami ne tik veganai, bet ir visi, norintys gyventi sąmoningiau, sveikiau, ar mėgstantys išbandyti naujus dalykus.
Renginys vyks rugsėjo 10 d. Vilniaus viešbutyje „Panorama“ nuo 10 iki 16 val. Įėjimas nemokamas.
Kotryna Braževičiūtė
Organizatorių archyvo nuotraukos
Susiję Straipsniai