Perlinių kruopų kopūstas

get (4)

Perlinės kruopos dažnai nepelnytai pamirštamos, nors yra be galo vertingas maistas ir vegetarinėje mityboje galėtų užimti svarbią vietą. Jų sudėtyje yra nemažai mineralinių medžiagų: natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio, o taip pat lizino – aminorūgšties, reikalingos baltymų sintezei, augimui, antikūnių, fermentų ir hormonų gamybai. Perlinės kruopos yra gaminamos iš miežių, tai – šlifuoti miežių branduoliai. Perlinės kruopos, užmerktos iš vakaro šaltame vandenyje, išverda gan greitai, o tinkamai pagardintos ar išradingai patiektos nepalieka nė vieno abejingo. Šiame recepte gardžiai paruoštomis perlinėmis kruopomis įdarytas Savojos kopūstas. Kopūsto lapai išardomi, įdaromi perlinėmis kruopomis ir kartu verdami garuose. Toks virimo būdas padeda išsaugoti ryškiai žalią kopūstlapių spalvą, o kruopų ir daržovių įdaras puikiausiai išsitroškina.

Jums reikės:

  • 7-8 tamsiai žalių Savojos kopūsto lapų (išorinius pažeistus lapus nupjaukite ir išmeskite. Atrinkite sveikus, tamsiai žalius ir išgaubtus);
  • 200 g perlinių kruopų (užmerktų šaltame vandenyje iš vakaro arba mažiausiai prieš 8 valandas);
  • 1 didelės morkos;
  • 2-3 salierų lapkočių;
  • ½ šaukštelio ciberžolės;
  • ½ šaukštelio„curry“ prieskonių mišinio;
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • ¼ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
  • šaukštelio druskos;
  • 3 šaukštų saulėgrąžų aliejaus;
  • kelių šaukštų grietinės;
  • žiupsnelio druskos;
  • gabalėlio sviesto (apie 25 g);
  • garų puodo ir gabalėlio švaraus marlinio audinio.

Variantas:

  • Perlinių kruopų įdaras skanus ir šiaip, dėl to, jei neturite Savojos kopūsto, patiekite kruopas įprastu būdu – kaip garnyrą ar pagrindinį patiekalą.

Ruošimo eiga

Išmirkytas perlines kruopas nukoškite ir perplaukite. Kopūsto lapams peiliu išilgai paploninkite pagrindinę storąją lapo gyslą. Puode užvirkite vandenį, pasūdykite puse šaukštelio druskos ir sumerkite Savojos kopūsto lapus. Virkite apie 5 minutes. Apvirusius lapus išgriebkite, labai gerai nuvarvinkite ir paskleiskite, kad apdžiūtų.Vandens, kuriame virė kopūstlapiai, neišpilkite, į jį sudėkite perlines kruopas ir užkaiskite. Kruopas virkite apie pusvalandį, nukoškite ir atidėkite. Kruopos gali likti šiek tiek kietos – jos pabaigs brinkti garų puode. Morką nulupkite ir sutarkuokite. Salierų lapkočius supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite asafetidą, ciberžolę ir „curry“ prieskonių mišinį. Prieskonius paskrudinkite maišydami kelias sekundes ir sudėkite morkas bei saliero kubelius. Skrudinkite daržoves kelias minutes maišydami, kol švelniai apskrus. Sukrėskite išvirusias perlines kruopas, pasūdykite puse šaukštelio druskos, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Kepkite įdarą maišydami dar kelias minutes.

Garų puodą išklokite marliniu audiniu ir 4 didžiausiais kopūstlapiais. Sukrėskite pusę įdaro ir šaukštu išsklaidykite į pakraščius. Išklokite likusiais mažesniais kopūstlapiais, imituodami kopūsto formą, ir sukrėskite likusį įdarą. Apgaubkite marliniu audiniu, uždenkite dangčiu ir užkaiskite. Kopūstą virkite garuose apie 20-25 minutes. Kol kopūstas verda, nedideliame puodelyje išlydykite sviestą, sukrėskite grietinę ir pasūdykite žiupsneliu druskos. Padažui užvirus iš karto nukaiskite. Išvirusį kopūstą atsargiai iškelkite kartu su marliniu audiniu į gilią lėkštę, ir atsargiai, kad nesuardytumėte kopūsto formos, ištraukite marlinį audinį. Kruopas apšlakstykite grietinės padažu ir iškart patiekite. Į lėkštes dėkite po 1-2 kopūstlapius, kupinus perlinių kruopų įdaro.

Išeiga: 4 porcijos.

 

Jogosmityba.lt

Paveikslėliai iš svetainės Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!