Pavasaris pagal Ajurvedą tęsiasi tik du mėnesius: nuo kovo vidurio iki gegužės vidurio. Šiuo laikotarpiu sutrinka daugumos žmonių Kapha doša. Jos balansą būtina atstatyti organizmo valymu, „Pančakarma“ ir dietomis.
Rūpinimosi organizmu pagrindai
Mūsų užduotis – apvalyti kūną nuo susikaupusių teršalų (toksinų). Vienas iš pačių efektyviausių būdų – kaip reikiant išprakaituoti. Kad padidintumėte valymosi efektą, apsilankykite saunoje, garinėje pirtyje arba išsimaudykite karštoje vonioje su druska. Bėgiokite, užsiimkite joga, šokite – darykite tai, kas jūsų širdį privers pumpuoti kraują, o kūną – atsikratyti perteklinių skysčių.
Giliai kvėpuokite. Mūsų plaučiai retai gauna galimybę prisipildyti šviežiu oru ir išsivalyti nuo susikaupusių nereikalingų medžiagų. Paskirkite keletą minučių ryte kvėpavimo pratimams. Pratimas 2:1 (iškvėpimas dvigubai ilgesnis nei įkvėpimas) – puikus metodas išvalyti plaučius ir nuraminti nervinę sistemą.
Venkite cigarečių dūmų poveikio, alkoholio, narkotinių ir cheminių medžiagų, nepalankios aplinkos ir toksinų.
Stenkitės atsigulti miegoti iki 10 valandos vakaro, kad organizmas pailsėtų savo natūralaus valymosi ciklo metu, kuris tęsiasi kaip tik nuo 10 valandos vakaro iki 2 valandos ryto. Užsiimkite relaksacija. Savijautą gerai veikia atpalaiduojantis ajurvedinis kūno masažas, tempimo pratimai.
Dieta
Apribokite sunkaus, riebaus ir sūraus maisto vartojimą, kurio žiemą galėjo būti per daug ir pereikite prie vaisių ir daržovių asortimento didinimo. Pienės, gražgarstės (rukola), krapai, pipirnės, runkeliai, salotos, žalumynai, burokėliai ypač naudingi šiuo sezonu. Juos galima vartoti kaip salotų ar įdarų ingredientus. Nuo jų pasijusite lengvi ir žvalūs. Pavasarinius žalumynus puikiai papildo sorų, miežių ir grikių kruopos. Ridikai, garstyčios ir gražgarstės pagerina kraujotaką, padeda valytis organizmui ir nuima pabrinkimus. Pašalinti iš organizmo toksinus padeda kardamonas ir ciberžolė. Kepenų valymui puikiai tinka greipfrutas ir žali burokėliai. Pieno produktus, kviečius, mieles, kepinius, keptus patiekalus ir mėsą geriau valgyti ribotais kiekiais (jei valgote).
Pavasarinei dietai idealiai tinka kukurūzai, salierai ir kopūstai. Rinkitės ne itin saldžius vaisius – abrikosus, vyšnias, apelsinus. Ir nepamirškite į racioną įtraukti apelsinų ir citrinų žieveles, citrinas, mandarinus ir kinkanus.
Vakarienė turi būti lengva. Kad padėtumėte kepenų darbui, dažniau valgykite karčius žalumynus ir prieskonius. Kartus skonis stiprina virškinimą, kelia refleksinę skrandžio sulčių sekreciją ir tonizuoja virškinamojo trakto raumenis, padeda kepenims perdirbti maistingąsias medžiagas bei filtruoti priemaišas. Kartų skonį taip pat turi ciberžolė, pienės, tikrasis margainis, nimbamedis. Pats paprasčiausias būdas įtraukti šiuos produktus į savo racioną – išsivirti jų arbatos.
Gerkite daug skysčių. Tačiau šiuo metu reikėtų vengti šaltų gėrimų, kurie mažina virškinimo ugnį ir didina toksinų formavimąsi. Naudinga gerti daug šilto filtruoto vandens. Toksinų šalinimo stimuliavimui pamėginkite į karštą vandenį įberti žiupsnelį kajeno pipirų, įdėti 1/4 citrinos, 1 arbatinį šaukštelį medaus ir keletą lašų obuolių acto. Rūgštus mišinio skonis aktyvuoja laisvą tulžies tekėjimą žarnyne iš kepenų ir tulžies pūslės. Gėrimas atstato energiją ir gyvybines jėgas, padėdamas organizmui susidoroti su aukštu riebalų kiekiu. Actas ir kajeno pipiras kartu su šiltu vandeniu aktyviai stimuliuoja virškinimą ir šalina gleivių susikaupimus iš skrandžio, gerina kraujotaką, pagerėja medžiagų apykaita.
Pasigaminkite arbatą su kuminu, kalendra ir pankoliu. Toks gėrimas vėsina ir ramina protą, teigiamai veikia virškinimą ir šlapimo takus. Gėrimui sumaišykite 1/4 arbatinio šaukštelio kiekvienų minėtų prieskonių, užpilkite 2 stiklinėmis vandens, užvirinkite ir leiskite atvėsti. Gerkite visos dienos metu.
Mėgaukitės bundančios gamtos grožiu ir pajuskite organizmo atsinaujinimą!
Susiję Straipsniai