Paslaptingoji tsampa

tsampa5

Tsampa šildo ir suteikia energijos, todėl idealiai tinka pusryčiams. Ji minima knygose apie Tibeto vienuolius, todėl įsivaizdavau, kad tai kažkas ypač nepaprasto. Šis patiekalas buvo bene vienintelis atsiskyrėlių ir keliautojų maistas. Tsampa – tradicinis tibetiečių patiekalas iš miežinių miltų, kuris puikuojasi tiek ant kasdieninio, tiek ant šventinio kiekvieno tibetiečio stalo.

yachmen

Tibete tai maistas, kuris dėl savo malonaus ir, kaip manoma, palankaus kvapo aukojamas dievams bei dvasioms. Buriatijoje tsampa (zamba) laikyta antra duona. Šimtmečiais šis patiekalas buvo nepakeičiama kaimo gyventojų maisto raciono dalis. Nieko keisto, suvalgę šio patiekalo pusryčiams sotus būsite visą dieną. Dėl šios priežasties tsampa dar kitaip vadinama buriatiškais javainiais. Rusijoje taip pat yra tsampos atitikmuo – tai tolokno. Tolokno – miltai iš garintų, džiovintų ir sumaltų avižų ar miežių grūdų.

tsampa1

O dabar apie naudą organizmui ir skonių įvairovę

Neretam iš mūsų pasitaiko įvairios sveikatos problemos: nugaros skausmas (ypač juosmens srityje), skausmas, einantis į koją, klubų sąnarių skausmai, raumenų ir sąnarių sąstingis, tinimas, silpnumas, apatija, nevaisingumas ar kiti negalavimai sukelti taip vadinamo „šalčio inkstuose“. Išvardyti negalavimai dar kitaip vadinami jogų ligomis, todėl, kad dažniausiai pasireiškia nuo ilgo sėdėjimo viena poza ir persišaldymo. Retas kuris iš mūsų yra jogas, bet vienoje pozoje sėdime gana dažnai, o ir klimatas pas mus vėsus.

„Šaltis inkstuose“ įsisuka labai lengvai, o kur dar prie to prisidedanti mūsų įprasta mityba, kurioje vyrauja vėsinančias savybes turintys produktai… visai nenuostabu, kad kone kiekvienam iš mūsų skauda nugarą, o daugeliui trūksta energijos.

Ką daryti, kad būtų lengviau, kaip sušildyti inkstus ir tapti energingiems?

Galima pasinaudoti Tibeto medicina – užsiimti specialiais šildančiais masažais, šildymo terapijomis. Be to, į savo mitybą patariama įtraukti tsampą, patiekalą, kuris sušildys ir suteiks energijos. Skrudinti miežių grūdai turi šildančių savybių, suteikia jėgų, gydo plaučių ligas, anemiją (grūduose daug geležies), mažina patinimus.

Griežto tsampos ruošimo recepto nėra

Šio patiekalo sudedamųjų dalių (miltų, riebalų, skysčio) proporcijos gali būti įvairios. Vietoj miežinių galima naudoti kukurūzų, grikių ar ruginius miltus. Tibeto arbatą su pienu galima keisti mums įprasta arbata. Mūsų šeimoje tsampa dažnai valgoma pusryčiams, nes tai paprasta, greita, skanu ir naudinga. Eksperimentavome su grikių, miežiniais, kvietiniais, ruginiais, avižiniais miltais. Padarėme išvadą, kad gardžiausia tsampa iš avižų, rugių ir miežių. Grikių, kukurūzų ir kvietinių miltų galime įdėti kaip priedą skoniui papildyti.

Miltų paruošimas. Grūdus užmerkiame nakčiai dideliame kiekyje šilto vandens. Ryte nupilame vandenį ir paskleidžiame grūdus plonu sluoksniu ant rankšluosčio ar padėklo, iškloto popierinėmis servetėlėmis. Grūdai turi visiškai išdžiūti. Tada juos pakepiname sausoje keptuvėje ant nestiprios ugnies, nuolat maišydami medine mentele ar šaukštu, kol jie įgaus auksinę spalvą. Grūdams visiškai atvėsus, sumalame juos kavamale ar grūdams malti skirtu malūnėliu. Miltus laikome sausoje, sandariai uždarytoje talpoje. Įdomus tsampos variantas iš perlinių kruopų.

Tsampą galime pasūdyti arba ruošti saldžią. Ji gali būti tirštos tešlos ar skystos košės konsistencijos. Bet kokiu atveju, po tokių sočių pusryčių mintys apie maistą neaplanko iki pietų.

Tsampos ingredientai vienai porcijai:

2-3 valgomieji šaukštai miltų ar miltų mišinio, natūralaus sviesto, druskos, cukraus, arbatos. Miltus sumaišyti su cukrumi, druska, įdėti smulkiai supjaustyto sviesto, įpilti šiek tiek šviežiai užplikytos arbatos (aš mėgstu gauromečio arbatą) ir išmaišyti iki vienalytės masės. Palikti tsampą keletui minučių išbrinkti, tada papildomai įpilti arbatos iki norimos konsistencijos. Galima dėti jogurto, džiovintų vaisių, bananų, riešutų.
Kaip ir minėjau – tsampa teikia didžiulę naudą ir turi plačią skonių įvairovę.

Receptu ir aprašymu pasidalino Alena Katinienė

Nuotraukos iš interneto

Pasidalinkite su kitais!