Lydytas sviestas ghi: neįkainojama galia iš jūsų virtuvės

lydytas-sviestas-ghi-2

Pakutiniu metu suaktyvėjo pasisakymai prieš visus karvės produktus. Lydyto sviesto „reputacija“ iš nežinojimo irgi yra nukentėjusi. Mano tikslas – teisybės atstatymas. Savo straipsnio teiginius argumentuoju ajurvedos išmintimi iš „Charaka Samhitos“, savo ajurvedos mokytojų iš jų mokytojų perimtomis žiniomis bei šiuolaikiniais moksliniais tyrimais.

Lydytas sviestas ghi gaminamas iš Vedose šventu laikomo gyvulio – karvės – pieno, todėl įgauna satviškas, dorybingas savybes. Jame sukoncentruota visa karvutės meilė. Ghi labai svarbus religiniuose ritualuose.

Kalbėsime apie skystą auksą – Vedų kultūros laikais ghi prilygo grūdams ir auksui. Tai buvo pagrindinis kiekvienų namų turtas. Šimto metų ghi ir aukso kilogramo kaina buvo vienoda. Dar ir dabar Indijoje puiki dovana jaunavedžiams yra jiems gimus išlydyto ir sandariai tinkamoj vietoj laikyto ghi puodynėlė. Dinastiniuose ajurvedos centruose Indijoje lydytas sviestas aukštos kokybės ajurvedinių vaistų gamybai kaip palikimas buvo perduodamas iš kartos į kartą.

Ghi gali pasigirti unikalia charakteristika: jis yra gelsvos spalvos, kepant nedūmina, termiškai apdorojant, priešingai daugeliui aliejų, nesigamina kancerogenai bei laisvieji radikalai. Lydytas sviestas ilgai nesensta. Savo sudėty jis neturi laktozės ir kazeino, todėl tinka jų netoleruojantiems žmonėms bei veganams.

Jis gaminamas tik iš švaraus sviesto, todėl savo sudėtyje neturi jokių E, baisiųjų transriebalų (jie iš organizmo nepasišalina, nes sudaro netirpius junginius ir nusėda kraujagyslių sienelėse, sukeldami miokardo infarkto arba insulto, padidinto kraujo spaudimo ligų pavojų).

Lydyto sviesto ghi vertė:

  1. Jis didina sąmoningumą, pozityvumą, geranoriškumą ir kitas satviškas charakterio savybes.
  2. Turtingas vitaminais A, D, K ir E, turi konjuguotos linolinės rūgšties – galingo antioksidanto (be jos yra dar aštuoni kiti). Nedidina cholesterolio, nors yra riebalas.
  3. Turi platų spektrą sočių ir nesočių trumpos, vidutinės ir ilgos grandžių riebalų rūgščių.
  4. Turi omega 3 ir omega 9 rūgščių.
  5. Šis nepaprastas riebalas skatina skrandžio rūgšties išsiskyrimą, todėl gerina virškinimo kokybę. Ajurvedoje tai vadinama Agni – virškinimo ugnimi. Į laužą įpylus riebalo ugnis greičiau įsidega, tai galima išbandyti praktiškai. Šis poveikis ypač svarbu žindančiai mamytei.
  6. Iš tulžies pūslės šalina seną tirštą tulžį ir skatina kepenis gaminti naują.
  7. Stiprina lokalų žarnyno imunitetą ir žarnyno ląstelėms priduoda energijos darbui.
  8. Gerina riebaluose tirpių vitaminų ir mineralų įsiurbimą iš virškinimo trakto.
  9. Stiprina imunitetą.
  10. Energijos ir svorio kontrolė – ghi sudėty esančios riebiosios rūgštys organizme greit perdirbamos į energiją. Ne veltui ghi sportininkai vartoja kaip papildomą energijos šaltinį. Skirtingai nuo kitų riebalų, ghi turi daug sviesto rūgšties. Tyrimai parodė, kad turintiems virškinimo trakto problemų ji tinkamai nesigamina, o reikalinga geram virškinimo procesui.
  11. Gerindamas medžiagų apykaitą reguliuoja svorį.
  12. Skatina sveikų bakterijų ir stabdo sąlyginai patogeninių žarnyno bakterijų gamybą.
  13. Sveikam kūne sveika siela – ghi padeda sergant daugeliu ligų. Stebuklingai ghi gydo sergant angina, peršalimu, kosuliu, migrena, mažakraujyste ir esant hormonų sutrikimams.
  14. Ghi minkština žarnyno turinį ir lengvina jo slinkimą žemyn, todėl gydo vidurių užkietėjimą.
  15. Maitina visus 7 kūno audinius.
  16. Gimdymo metu aktyvuojasi už judėjimą atsakinga vata doša. Ką tik į šį pasaulį atėjusio vaikelio kūnelį lengvai sutepant šiltu ghi mažinamas patirtas stresas, kuris, kaip teigiama Vedose, kur kas didesnis nei mirties valandą. Mažas žmogutis rimsta, be to, jis taip ir detoksikuojamas.
  17. Duodama gyvybę mamytė irgi patiria daug (ne vien malonių) emocijų, todėl jos kūnas iškart po gimdymo taip pat turėtų būti masažuojamas ghi arba sezamo aliejumi.
  18. Su žolėmis verdamas ghi perneša jų gerąsias savybes. Sanskrito žodis anupan reiškia palydėti į vietą.
  19. Lydytas sviestas plačiai naudojamas ajurvedinio organizmo valymo – Pančakarmos – metu. Jis duodamas gerti (vis didinant kiekius) toksinų atmirkymo ir sujungimo tikslu, nes sauso organizmo išvalyti neįmanoma, o kūno riebaluose ištirpsta daugybė toksinų – pesticidai, sunkieji metalai ir kt. Lydytas sviestas naudojamas ajurvedinių klizmų sudėtyje.
  20. Mažina uždegiminius procesus organizme, nes reguliuoja už juos atsakingą pitta došą.
  21. Mažina tiek fizinio, tiek ir mentalinio kūnų sausumą, todėl ženkliai gerina odos elastingumą, mažina pilvo pūtimą,nervinį dirglumą, reguliuoja tuštinimąsi, atstato atmintį. Taip gydoma, balansuojama išsiderinusi vata doša. Labai tiktų daryti viso kūno ajurvedinį masažą su ghi, tačiau dėl jo brangumo ši procedūra neatliekama.

 Kaip patiems pasigaminti ghi?

Geros kokybės svietas dedamas į prikaistuvį dvigubu dugnu ir vis pamaišant kaitinamas ant didelės ugnies. Puodas neuždengiamas, nes vanduo turi išgaruoti. Sviestukui pradėjus putoti, ugnis sulėtinama ir karts nuo karto pamaišant verdama, kol ant dugno iškris nuosėdos, o pats skystis taps permatomas gintarinis. Pravėsinus nukošiamas per keliagubą merlės sluoksnį, idant ghi likęs pieno baltymas nesukeltų rūgimo proceso. Gautas nuosėdas per keletą dienų rekomenduotina suvartoti – dėti į troškinius, sriubas. Ghi laikomas hermetiškame inde. Nebūtinai šaldytuve. Išeiga: iš 1 kg sviesto pagaminama apie 800 g ghi.

Nesinervinkite, jeigu dėl trūkstamų įgūdžių sviestą prideginsite (tai suprasite iš kvapo ir rudų nuosėdų). Į stiklinius indelius įdėkite medvilninę dagtį ir supilkite sviestuką. Atvėsus turėsite puikių savybių turinčias žvakes.

Kelios rekomendacijos sveikatos gerinimui:

  • Šaltuoju metų laiku šąlančias galūnes nakčiai reguliariai įsitrinant šiltu ghi simptomai sumažės arba išnyks.
  • Mėšlungio kojose metu keliolika minučių energingai paspaudžiant žemyn išilginiais judesiais trinti blauzdas šiltu ghi.
  • Gydo nudegimines žaizdas odoje.
  • Kartą savaitėje nakčiai į akis įsilašinti po vieną lašą šilto ghi (daugiau į jas netilps)– akys bus apsaugotos nuo džiuvimo ir blogo toksinų poveikio. Įspėjimas – po šios procedūros tą vakarą skaityti nelabai pavyks. Ajurvedinėse gydyklose atliekamas akių gydymas ir valymas su Triphala ghi – Netra Basti.
  • Su nervų sistemos toniku ashwagandha verdamas ghi ramina nervų sistemą ir padeda priaugti svorio. Dedamas į patiekalus.
  • Iš jogurto galima pasigaminti probiotinį ghi.
  • Odos ligoms gydyti Shata dhauta ghrita yra nuostabus. Jis gaminamas ugdant nuolankumą, kantrybę, nes procesas užtrunka. Reikia paimti ghi ir (vos atskiedus vandeniu) maišyti, kol sušils ir įgaus košelės pavidalą. Taip kartoti 100 kartų. Ghi įgaus ypatingas gydomąsias savybes. Kartojant maldą arba mantrą gydomosios savybės tik sustiprės. Pagamintą suvartoti per šešis mėnesius.
  • Gydo peptines opas skrandyje bei pragulas kūne.
  • Sąnarių braškėjimo ir kūno sausumo varginamiems (dėl išsiderinusios vata došos) žmonėms būtų naudinga į vakarinį su prieskoniais virintą pienuką įsidėti vieną arbatinį šaukštelį ghi. Jis suteps išsausėjusius ir sukietėjusius audinius iš vidaus. O jei dar pakeisite visą mitybą ir lankysite ajurvedinius masažus, tai toks pienukas su ghi apsaugos nuo sąnarių protezavimo.
  • 1–2 a. š. ghi rytais nevalgius su karštu vandeniu pagerins žarnyno peristaltiką bei atitarnavusio žarnyno turinio evakuaciją.
  • Mediniame arba moliniame inde užkaskime į žemę išlydytą sviestuką penkiems–dešimčiai metų. Turėsime panacėją nuo visų ligų.

Atsargumas:

  • Kapha došos žmonėms ar esant išreikštiems gleivių gamybos, maisto nevirškinimo požymiams ghi vartoti po nedaug.
  • Nevartoti esant didelio laipsnio nutukimui bei labai ryškiai organizmo taršai.
  • Tepti ant duonos netinka, nes šaltas ghi didins gleivių gamybą.
  • Su medum lygiomis dalimis sumaišytas nebus tinkamai įsisavintas. Reikėtų pridėti dar vieną ingredientą, pvz., ciberžolę, arba ghi ir medų sumaišyti skirtingais kiekiais.

 

Paveikslėlis iš Zolynunamai.lt

Pasidalinkite su kitais!