Kuo pakeisti kiaušinius vegetariškuose receptuose?

cake-1587096_960_720

Kartais būna taip, kad randi įdomaus patiekalo receptą, tačiau jame naudojami kiaušiniai. Nieko baisaus, jei tik vienas – jo drąsiai galima nedėti ir nieko nenutiks. Tačiau ką daryti, kai dedami 2 ir daugiau kiaušinių?

Yra keletas būdų pakeisti kiaušinius tešloje, kepiniuose ir kituose patiekaluose. Pirmiausia reikia išsiaiškinti, kokią funkciją atlieka kiaušinis konkrečiame patiekale. Gali būti keletas variantų:

1. Surišimas. Jis dedamas tam, kad nesubirtų gaminio ingredientai, sulipina juos.
2. Purumas. Įdėjus kiaušinį, tešla tampa puresnė, ne tokia kieta.
3. Plikymas. Tirštėja kaitinant.
4. Skonis ir tekstūra. Kai kiaušinis dedamas ne į gaminio vidų, bet naudojamas išorėje ir yra matomas.

O dabar keli variantai, kaip galima atlikti šias funkcijas nenaudojant kiaušinių

Tam, kad surištume tešlos komponentus, galime naudoti (pateikiamas variantas, atstoja 1 kiaušinį) :

  • linų sėmenis. 1 valgomąjį šaukštą maltų linų sėmenų užplikome 2 valgomaisiais šaukštais verdančio vandens ir gerai išmaišome. Palaukiame, kol sutirštės. Puikiai tinka gaminant kotletus, pyragus, bandeles, keksus. Linų sėmenys truputį mažina tešlos purumą, lengvumą, todėl jų nereikėtų naudoti blynams – jie gali prilipti prie keptuvės.
  • 1 valgomasis šaukštas bulvių krakmolo + 1 valgomasis šaukštas grietinės arba augalinio aliejaus + 1 valgomasis šaukštas vandens. Galima dėti į tešlą, kotletams, varškėčiams, įvairiems įdarams. Tešlos purumui šis variantas nekenkia.
  • 1 sutrinto banano piure. Aišku, tai labiausiai tinka saldiems kepiniams, blynams, pyragams, keksams. Tešla bus ne tokia puri, bet jei bananą gerai išplaksime, tešla gali tapti labiau puri.
  • keli šaukštų greito paruošimo avižinių dribsnių košės. Jos lipnumas labai tinka gaminant vegetariškus kotletus ar kitus sūresnius patiekalus.

Flaxseed

Tam, kad išgautume tešlos purumą ir lengvumą nenaudodami kiaušinių, verta pamėginti tokius variantus (vietoje 1 kiaušinio):

  • 1 valgomasis šaukštas sodos + 1 valgomasis šaukštas acto. Greitai nugesiname ir dedame į tešlą prieš kepimą.
  • 0,5 arbatinio šaukštelio mielių. Įmaišyti į šiltą tešlą, bet nepalikti kilti, o iškarto kepti. Taip pasieksime reikiamą purumo efektą (pastovesnį nei sodos).
  • Sojos arba avinžirnių miltai. 2 valgomieji šaukštai miltų + 2 valgomieji šaukštai vandens, prieš dedant į tešlą gerai suplakame. (Miltus galima pasigaminti patiems – sumalti kavamale ir persijoti per sietelį.) Dažnai tokie miltai naudojami kaip tešlos purintojai, tačiau į šį variantą reiktų įdėti ir gesintos sodos.
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių + 1 valgomas šaukštas augalinio aliejaus + 1 valgomas šaukštas vandens.
    Galima sumaišyti sausus ir skystus tešlos ingredientus su kiaušinio
  • pakeitimo komponentais.Kremo ar padažo gaminimui kiaušinis visai nereikalingas. Tam jus galite naudoti:
  • Bulvių ar kukurūzų krakmolą (bulvių reiktų apie 50 g – 1 l vandens, kukurūzų – du kartus daugiau). Nedideliame kiekyje vandens sumaišytus ingredientus lėtai maišant supilti į padažą. Virti iki reikiamo tirštumo ar net truputį mažiau, nes kremas/padažas aušdamas dar šiek tiek tirštėja.
  • 3 nubrauktus valgomuosius šaukštus miltų apkepkite keptuvėje su 3 valgomaisiais šaukštais aliejaus ar sviesto. (Kremui geriau tiks sviestas.) Kai miltai lengvai pagels, įgaus auksinį atspalvį, nuimkite nuo ugnies ir nuolat maišydami šluotele lėtai pilkite į patiekalą. Tada vėl dėkite ant ugnies ir kaitinti iki reikiamo tirštumo. Taip daromas vegetariškas plikytas kremas.Yra patiekalų rūšis, kur kiaušiniai naudojami virtame pavidale, akivaizdžiai matomi ir juntami, kaip vienas pagrindinių patiekalo ingredientų. Tokiu atveju galima juos pakeisti kai kurių rūšių sūriais:
  • Tofu sūris + Himalajų druska;
  • Adygėja sūris + Himalajų druska.

4
Kiaušiniai suteikia patiekalui ir spalvą. Šiuo atveju, kad maistas atrodytų spalvingas ir keltų apetitą, galima naudoti truputėlį kurkumos (ciberžolės). Ji suteiks jūsų kepiniams, pyragams, sausainiams gražią, malonią spalvą.

Skanaus! Ir gaminkite be kiaušiniu ;-)

Saulegraza.com

Redagavo Lina Šimelionytė

Pasidalinkite su kitais!