Kerobas prieš šokoladą

hot-chocolate-1402045_960_720

Kerobas – tai milteliai, gaunami iš saldžiavaisio pupmedžio, augančio Viduržiemio Jūros kraštuose. Sveiko gyvenimo būdo propaguotojai jau seniai iškeitė šokoladą į šį skanų ir naudingą produktą. Kodėl kerobas taip vertinamas ir kokia jo nauda?

harvest-1738746_960_720

Saldūs pupmedžio vaisiai panašūs į pupelių ankštis ir žali, neapdoroti, jie nevalgomi. Šie vaisiai skinami dar neprinokę ir išdėliojami saulėje. Džiūdami jie tampa rudi ir saldūs. Didžiulis kerobo privalumas yra tas, kad jis ne tik daug naudingesnis už šokoladą, bet ir skanesnis. Skoniu jis labai primena kakavą, tik kur kas saldesnis ir neturi jokio kartumo.

carob-1147177_960_720

Kodėl sunku atsisakyti šokolado?

Žmonės mėgsta šokoladą visai ne dėl jo skonio savybių. Šokoladas turi feniletilamino, ar kitaip vadinamo „meilės narkotiko“. Kitaip tariant, šokolade yra beveik tokios pat medžiagos, kurios išsiskiria žmogaus organizme, kai jis įsimyli. Suvalgėte šokolado ir jus aplankė malonus, pakylėtas jausmas, išaukštintas poetų ir romanų rašytojų. Tokiu atveju tiems, kas neįsivaizduoja savo gyvenimo be šokolado, reikėtų pasistengti susitvarkyti savo asmeninį gyvenimą, o ne problemas spręsti šokolado vartojimu. Pirmas žingsnis atsisakant šokolado galėtų būti jo pakeitimas kerobu. Juk jį taip pat galima dėti į įvairius skanėstus, kuriuose anksčiau būdavo šokoladas ar kakava.

ker

Kodėl kofeinas yra žalingas?

Kofeinas, kaip ir kitos narkotinės medžiagos, tiesiogiai veikia smegenis. Jis stimuliuoja budrumą, įkvėpimą ir užaštrina pojūčius.

Kofeinas perduodamas su motinos pienu, todėl nerekomenduojamas nėščioms ir maitinančioms moterims.

Kofeinas malšina skausmą, tačiau gali sukelti rimtus pašalinius poveikius: sukelia jautrumą, nervingumą, širdies permušimus, pykinimą…

Kofeinas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Dėl to kartu su šlapimu iš organizmo gali pasišalinti tokie vitaminai kaip B ir C.

Kofeinas sukelia staigų cukraus padidėjimą kraujyje, tai atpalaiduoja sukauptą energiją, kuri suteikia žvalumo pojūtį. Tačiau reguliariai vartojant kofeiną gresia nutukimas, diabetas ir medžiagų apykaitos sutrikimai.

Kerobas ar šokoladas?

Panagrinėkime detaliau, kuo kerobas yra naudingesnis už šokoladą.

kerob

Saldžiavaisis pupmedis auga sausomis gamtos sąlygomis, kur yra mažai kenkėjų, todėl jokie pesticidai nėra naudojami, kadangi tam nėra būtinybės. O jei ir naudojami, tai labai nedideliais kiekiais, ne taip, kaip auginant kakavos pupeles.

Kerobe yra daugiau kalcio ir angliavandenių, mažiau riebalų.

Kerobe nėra tokių stimuliatorių kaip kofeinas ir teobrominas, kurie sukelia alergijas ir priklausomybę.

Kerobe yra net 8 % baltymų. Jis turi daug kalcio, fosforo, magnio, kalio, geležies, nikelio, vario, bario ir mangano.

Kerobe nėra oksalo rūgšties, trukdančios organizmui pasisavinti cinką ir kalcį. O juk neretai dėl šios priežasties paaugliams atiranda inkštirai ir bėrimai.

Kerobas turi vitaminų A, B, B2, B3, D.

Kerobas neturi „meilės narkotiko“ fenilatilamio ir fromamido, sukeliančių alergijas ir migreną.

hot-chocolate-1782623_960_720

Saldesnis ir ne toks kartus kerobo skonis padės gerokai sumažinti cukraus ir kitokių saldiklių kiekį patiekaluose, kuriuose paprastai naudojamas šokoladas ar kakava ir dedama daug cukraus. Jeigu naudosite reikiamą kiekį kerobo miltelių, visų kitų saldiklių galite atsisakyti. Kerobas nedidina cukraus kiekio kraujyje ir normalizuoja medžiagų apykaitą organizme. Tai labai svarbu rūpinantis savo figūra, bei sergant diabetu.

chocolate-102749_960_720

Saulegraza.com

Redagavo Lina Šimelionytė

Pasidalinkite su kitais!