Visame pasaulyje gerai žinomas virėjas ir laidų vedėjas Jamie Oliveris (Jamie Oliver) galiausiai laimėjo prieš didžiausią pasaulyje greito maisto tinklą „McDonalds“. Po to, kai J. Oliveris atskleidė baisią tiesą, kaip iš tikrųjų yra gaminami mėsainiai, kompanija paskelbė, kad pakeis jų receptūrą. Vis dėlto, kaip bebūtų keista, viešose erdvėse beveik nepasirodė daugiau jokių žinių apie šį J. Oliverio „atradimą“.
J. Oliveris jau keletą metų nuosekliai bandė paaiškinti žmonėms (kurdamas dokumentiką, televizijos laidas, duodamas interviu ir t. t.), kad riebi jautienos mėsa yra „išplaunama“ amonio hidroksidu ir tik tuomet naudojama mėsainių gamyboje. Jei ši mėsa nebūtų taip apdorojama, pasak J. Oliverio, aršiai kovojančio prieš greito maisto kultūrą, joks žmogus negalėtų jos valgyti: „Paprasčiau tariant, pats pigiausias produktas, kurį paprastai parduodame kaip prastą maistą šunims, apdirbtas tokiu būdu vėliau patiekiamas žmonėms.“
Gąsdina ne tik mėsos kokybė – amonio hidroksidas yra sveikatai kenksminga medžiaga. Todėl Jamie Oliveris vadina šį mėsos perdirbimo procesą labai skambia ir vis labiau populiarėjančia fraze: „Rožinių gleivių procesas“.
„Kaip protingi, sąmoningi žmonės gali savo vaikams į burnas kišti mėsą, pilną amonio hidroksido?“ – retoriškai klausia jis.
Viename iš savo spalvingų pristatymų J. Oliveris rodė vaikams, kaip gaminami mėsainiai: po to, kai kitų patiekalų gamybai atrenkamos geriausios vištienos dalys, visa, kas lieka (riebalai, oda, vidiniai organai ir pan.), perdirbama į greitąjį maistą.
„Arcos Dorados“, kompanija, atstovaujanti „McDonalds“ franšizę Lotynų Amerikoje, atsakydama į sukrečiančius J. Oliverio pareiškimus paskelbė, kad jų regione mėsa nėra taip apdirbama. Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje taip pat – čia mėsą, pasak gamintojų, tiekia vietiniai ūkininkai.
„Burger King“ ir „Taco Bell“ – dvi Jungtinių Amerikos valstijų greitojo maisto kompanijos taip pat teigia atsisakiusios amonio hidroksido naudojimo savo produkcijoje. Vis dėlto amonio hidroksidas mėsos pramonėje yra naudojamas kaip antimikrobinė priemonė, todėl „McDonalds“ ir kai kurios kitos panašios kompanijos pasinaudoja šiuo „privalumu“ ir tiekia ant vartotojų stalo įprastai vartojimui netinkamą mėsą.
Labiausiai gąsdina tai, kad amonio hidroksidas USDA (U. S. Department of Agriculture – JAV Žemdirbystės departamentas, – vert. past.) yra laikomas „gamybos procesų dalimi“, todėl vartotojai gali paprasčiausiai netgi nežinoti, kad šis chemikalas yra jų maiste.
Oficialiame kompanijos „McDonalds“ puslapyje skelbiama, kad jų mėsa pigi todėl, jog, aptarnaudami daugybę žmonių kasdien, jie turi galimybę įsigyti ją iš tiekėjų, siūlančių geros kokybės produktus, žymiai pigiau. Tačiau ar tikrai šios „rožinės gleivės“ yra „geriausios kokybės produktas“, kurį savo klientams gali pasiūlyti greito maisto kompanijos? Šie ir panašūs klausimai taip ir lieka neatsakyti.
Iš anglų kalbos vertė ir pagal užsienio spaudą parengė Lina Staponaitė
Susiję Straipsniai