Tęsiame pokalbį apie tai, kodėl reikėtų atsisakyti mėsos vartojimo.
31) Kontaktas su vištiena dėl joje esančių virusų gerokai padidina mirties nuo varpos vėžio riziką.
32) 14 % parduodamų kiaušinių yra užteršti leukozės / sarkomos grupės virusais.
Komentaras: Vištienoje šie virusai kelia didžiausią vėžio riziką. Kontaktas su šiais virusais padidina vėžio riziką.
33) Paukštienos fermų darbuotojai dažniau serga ne tik vėžiu, bet ir kenčia dėl skydliaukės problemų, šizofrenijos, autoimuninių neurologinių ligų, peritonito (ūminio pilvaplėvės uždegimo, – vert. pastaba) bei inkstų ligų.
34) Sūdyta mėsa didina tikimybę susirgti lėtine obstrukcine plaučių liga (LOLP).
Komentaras: LOLP – terminas, apimantis įvairias plaučių ligas (pvz., emfizema). 2012 Jungtinėse Amerikos Valstijose LOLP buvo trečioji iš pagrindinių mirties priežasčių.
35) Didesnis mėsos vartojimas didina kataraktos vystymosi riziką.
Šaltinis: Diet, vegetarianism, and cataract risk. Am J Clin Nutr. 2011 May; 93(5): 1128-35.
36) Mėsos gaminiuose leidžiama naudoti bakterijas pažeidžiančius virusus (bakteriofagus) kaip priedus.
Šaltinis: Bacteria-eating virus approved as food additive. FDA Consum. 2007 Jan-Feb; 41(1): 20-2.
37) Legaliai leidžiama parduoti maistą, užterštą išmatose randamomis nuodingomis bakterijomis (pvz., samonelėmis).
Šaltinis: Public knowledge and beliefs about diarrheal disease. Foodborne Pathog Dis. 2011 Jan; 8(1): 165-7.
38) Mėsos, žuvies, sūrio ir apskritai gyvūninių baltymų vartojimas yra siejamas su padidėjusia rizika susirgti uždegimine žarnyno liga.
39) Vienas iš didžiausių atliktų tyrimų atskleidė, jog mėsos vartojimas yra siejamas su padidėjusiu mirtingumu nuo vėžio bei širdies, kraujagyslių ligų.
Komentaras: Tyrimo metu 10 metų buvo stebimi 500 000 žmonių.
40) Mėsos bei pieno produktų vartojimas dideliais kiekiais skatina odos raukšlėjimąsi.
Komentaras: Smalsiausiems skaitytojams atskleisime, jog džiovintos slyvos, obuoliai ir arbata yra puikios prevencinės priemonės nuo odos raukšlėjimosi ir pleiskanojimo.
Šaltinis: Skin wrinkling: can food make a difference? J Am Coll Nutr. 2001 Feb; 20(1): 71-80.
Laukite tęsinio…
Iš anglų kalbos vertė ir pagal Badassu.net straipsnį „100 Scientific Reasons to Not Eat Meat“ parengė Aušrinė Baranauskaitė
Susiję Straipsniai