Žemiau pateikiamas paskutinis dešimtukas iš 100 priežasčių, kodėl reikėtų atsisakyti mėsos. Šiuo dešimtuku užbaigiame straipsnių apie neigiamą mėsos poveikį, ciklą.
91) Gyvsidabris, randamas žuvyje, daro tokią didelę žalą smegenų (ypač IQ) vystymuisi, kad jos neatstoja netgi Omega-3 riebalų rūgščių teikiama nauda (ji žymiai mažesnė).
92) Gyvsidabris kaupiasi organizme, todėl pastoti planuojančios moterys turėtų vengti gyvsidabrio turinčio produktų bent jau vienerius metus prieš pastojimą.
Komentaras: Gyvsidabrio pusinis gyvybingumo ciklas – 2 mėnesiai. Tai reiškia, kad po 2 mėnesių organizme esančio gyvsidabrio kiekis sumažėja perpus.
93) Nėščios moterys, kurios valgo žuvį, kūdikiui perduoda daugiau gyvsidabrio nei šešios gyvsidabrio turinčios vakcinos.
94) Kai kurių cheminių medžiagų (dioksinų, PCB ir DDA) pusinis gyvavimo laikas siekia net dešimt metų.
Komentaras: Dešimties metų gyvavimo trukmė reiškia, kad po dešimties metų iš organizmo yra pašalinama tik pusė junginių. Atsižvelgiant į organizmuose jau esantį šių medžiagų kiekį, joms pašalinti prireiktų viso gyvenimo.
95) Mėsos vartojimas prieš pastojant padidina gestacinio diabeto (diabetas nėštumo metu, kuris sukelia abnormalų vaisiaus augimą, apsigimimą ir kūdikių mirtį) riziką.
Komentaras: didžiausi to kaltininkai – šoninė, apdirbta mėsa ir kiaušiniai.
96) Karvės piene esantys estrogenai ir kiti natūralūs hormonai ikivėžines ląsteles skatina virsti invazinėmis vėžinėmis ląstelėmis. Taip pat jie skatina vėžinių ląstelių progresavimą.
Komentaras: tyrime buvo naudojamas organiškas pienas.
Šaltinis: Milk stimulates growth of prostate cancer cells in culture. Nutr Cancer. 2011 63(8):1361 – 1366.
97) Lygiai taip pat, kaip rūkymas yra plaučių vėžio rizikos faktorius, pieno vartojimas yra prostatos vėžio rizikos faktorius.
Komentaras: tokia metaanalizės (visų iki šios dienos atliktų tyrimų apie pieno vartojimą ir prostatos vėžį, kuriuose buvo lyginama sveikų žmonių ir prostatos vėžiu sergančiųjų mityba, rezultatų apibendrinimas) ir kitos metaanalizės, kurioje buvo analizuojami skirtingų kartų tyrimai (dalyvių, turinčių prostatos vėžį, mitybos stebėjimas keletą metų) išvada.
98) „Mėsos klijai“ – transgliutaminazės fermentai kelia potencialų maisto saugumo ir alergijų klausimą.
Komentaras: fermentas veikia kaip autoantigenas ir gliuteno netoleruojantiems žmonėms sukelia problemų. „Klijuose“ taip pat randamos kitokios bakterijos, pavyzdžiui, E. Coli O157:h7.
Šaltinis: Transglutaminase, gluten and celiac disease: Food for thought. Nat. Med. 1997 3(7):725 – 726.
99) Tyrimais įrodyta, kad 70 % jiems [tyrimams] nupirktos vištienos turi vėžį sukelenčio arseno, kuris viršija visas nustatytas leistinas normas.
100) Aminorūgštis leucinas daro labai didelę įtaką mTORC1 kiekio padidėjimui. mTORC1, kaip manoma, skatina senėjimą. Mėsos produktai leucino turi daugiausia.
Šaltinis: Amino acid sensing and regulation of mTORC1. Semin Cell Dev Biol. 2012 23(6):621 – 625.
Šaltinis:Nutrient control of TORC1, a cell-cycle regulator. Trends Cell Biol. 2009 19(6):260 – 267.
Iš anglų kalbos vertė ir pagal Badassu.net straipsnį „100 Scientific Reasons to Not Eat Meat“ parengė Aušrinė Baranauskaitė
Susiję Straipsniai