Agaras – tai vegetariškas želatinos pakaitalas, kurį sudaro maždaug 8 rūšys rudųjų ir raudonųjų jūros dumblių. Be to, kad agaro pagaminimui nereikia žudyti gyvų būtybių, naudingumu ir lengvumu jis žymiai pranoksta gyvūninės kilmės želatiną. Želatina maisto pramonėje žymima kaip maistinis priedas E441.
Agaras sustingsta daug greičiau nei želatina.
Agaras neturi skonio, o želatina turi truputį juntamą mėsišką skonį., todėl kai kuriuose saldumynuose (pvz.: paukščių pienas, zefyrai) naudojamas agaras.
Naudingos agaro savybės
Jūros dumbliai, iš kurių yra gaminamas agaras, turi daug tokių naudingų mikroelementų, kaip jodas, geležis, kalcis ir kt.
Agaras neturi kalorijų, tai aktualu norintiems sureguliuoti svorį.
Agaras labai greitai pereina virškinimo traktą ir dėl to nesukelia puvimo procesų, ko negalime pasakyti apie želatiną.
Agaras turi šiek tiek laisvinantį vidurius poveikį. Taip pat sustiprina žarnyno peristaltiką. Tai ypač aktualu kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo.
Agaras neužteršia organizmo, valo šlakus ir toksinus, gerina kepenų darbą.
Pašalinis agaro poveikis
Kad ir koks naudingas būtų agaras, negalima juo piktnaudžiauti. Per didelis jo vartojimas gali sukelti diarėją, disbakteriozę ar žarnyno infekcijų paaštrėjimą.
Žėlė receptas su agaru
Ištirpinkite agaro miltelius bet kokiame skystyje (vandenyje, sultyse, piene ir pan.) Santykis turėtų būti 1 arbatinis šaukštelis agaro 1 stiklinei skysčio.
Kai agaro milteliai išbrinksta, kaitinkite skystį iki užvirimo, maišydami tol, kol agaras visiškai ištirps.
Sudėkite norimus ingredientus ir leiskite atvėsti.
Pyrago receptas
Ingredientai:
- 1 stiklinė kuskuso ( vietoje jo galima naudoti kukurūzų arba kvietines kruopas);
- 350 gr uogienės;
- 2,5 stiklinės šviežiai išspaustų kriaušių sulčių;
- 5 gr agaro,
- žiupsnelis druskos,
- migdolų riešutų.
Paruošimas:
Į puodą suberkite kuskusą, sultis ir druską, pakaitinkite iki virimo ir nuimkite nuo ugnies. Aušinkite apie 10 minučių.
Užmerkite agarą ir palikite 5 minutėms, kad išbrinktų, po to sudėkite uogienę ir virkite ant silpnos ugnies kol agaras ištirps.
Sudėkite kuskusą į torto kepimo formą, ant viršaus užpilkite paruoštą uogienę ir pastatykite į šaldytuvą.
Kai pyragas šiek tiek sustings, papuoškite tarkuotais migdolais ir patiekite šaltą.
Straipsniu draugiškai pasidalino Saulegraza.com
Redagavo Lina Šimelionytė
Susiję Straipsniai