8 priežastys pagardinti maistą cinamonu

photo-1550807014-1236e91b92d4

Cinamonas yra vienas populiariausių prieskonių, kuriuo mes dažnai gardiname obuolių pyragą, kavą ar sausainius. Jis suteikia nepakartojamą kvapą ir malonų skonį.

Cinamonas gaunamas iš mažo, visada žaliuojančio medelio, kuris auga Azijos tropikuose. Prieskonius daro iš šio medelio žievės, kuri renkama lietingu laikotarpiu (nuo gegužės iki spalio), kad žievę būtų lengviau nulupti. Mūsų krašte geriausiu laikomas Ceilono cinamonas.

Cinamoną dar vadina „nuotaikos prieskoniu“ – jis sušildo ir pakelia nuotaiką. Šis prieskonis turi daug kalcio, ląstelienos, geležies, flavonoidų, magnio ir antioksidantų. 

  1. Cinamonas stimuliuoja smegenų veiklą.

Įrodyta, kad cinamono kvapas veikia kognityvinę smegenų funkciją, o jo vartojimas pagerina smegenų darbą. Cinamonas gerina atmintį, koncentraciją, dėmesingumą, sumažina Alzhaimerio ligos tikimybę. Jei nedidelį kiekį cinamono dėsime į maistą, tai gali padėti įveikti dirglumą, depresiją ir galvos skausmą. Todėl galima drąsiai dėti truputį cinamono į kavą, jogurtą, trintus žaliuosius kokteilius, nes tai atneš tik naudą jūsų organizmui.

  1. Padeda numesti svorio.

Žinoma, sveika mityba ir mankšta labai naudinga, tačiau cinamonas padeda sustiprinti metabolizmą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, o tai labai svarbu reguliuojant svorį. Galima žiupsnelį cinamono dėti į avižinę košę, jogurtą. Taip galėsite ir mesti svorį ir pasimėgauti maloniu aromatu bei skoniu. Cinamonas greitina medžiagų apykaitą ir prislopina alkio jausmą. Tai labai naudinga sergantiems diabetu, nes normalizuojamas cukraus kiekis ir padedama organizmui geriau reaguoti į insuliną. Rezultatų nepastebėsite iš karto, bet  laikui bėgant viršsvoris ims mažėti. Jei norite, kad cinamonas padėtų sulieknėti, reikia jį vartoti kartu su medumi: sumaišome proporcijomis: 1 dalis cinamono ir 4 dalys medaus, vartojame mėnesį tris kartus per dieną prieš valgį.

  1. Pagerina virškinimą.

Cinamonas padeda išvengti skrandžio sutrikimų, palankiai veikia dirglų žarnyną, mažina lėtinių ligų skausmus pilve. Taip pat gerina virškinimą, kelia apetitą. Šiuo prieskoniu galima pagardinti sriubą, pavyzdžiui, moliūgų ar lęšių.

  1. Gydo onkologines ligas.

Cinamono vartojimas padeda išvengti vėžinių ląstelių dauginimosi, kurios pakelia gliukozės lygį kraujyje, mažina metabolizmo signalus. Cinamono vartojimas gali padėti sumažinti cukraus lygį kraujyje. Įdėkite pusę arbatinio šaukštelio šio prieskonio į pusryčiams ruošiamą avižinius dribsnių košę ir taip apsaugokite savo organizmą.

  1. Pakelia nuotaiką.

Cinamonas – geras mangano šaltinis, kuris padeda susidoroti su dažna nuotaikų kaita, o taip pat sumažina mėnesinių metu atsirandančius spazmus. Be to jis turi aldehido, kuris padeda normalizuoti hormonų pokyčius organizme ir įveikti staigią nuotaikų kaitą.

  1. Stiprina dantenas.

Cinamonas pasižymi antibakteriniu poveikiu ir padeda sustiprinti dantenas bei apsaugoti dantis. Suteikia burnos kvapui šviežumo, gaivumo, todėl cinamono dažnai dedama į natūralius ledinukus, burnos skalavimo skysčius.

  1. Gražina odą.

Dėl antibakterinių savybių cinamonas mažina odos sudirgimus, paraudimus. Cinamonas yra nepakeičiamas kovojant su  riebios, problematiškos  odos problemomis. Šis prieskonis šildo, todėl gali būti naudojamas masažams.

  1. Naudingas širdžiai.

Pensilvanijos universitete atlikus tyrimus buvo įrodyta, kad cinamono ir kurkumos (ciberžolės) vartojimas su maistu padeda sumažinti neigiamą riebaus maisto poveikį organizmui. Nežiūrint į tai, kad geriau vengti didelio kiekio riebių maisto produktų, nes tai didina širdies ligų tikimybę, kasdieninis cinamono arba kurkumos vartojimas su maistu gali padėti išspręsti daugelį problemų.

Ką reikia žinoti, vartojant cinamoną?

Cinamonas skirtas vartoti tik nedideliais kiekiais, gardinant maistą. Grynu pavidalu jo vartoti nereikėtų, nes gali sudirginti skrandžio sieneles. Atsargiai turėtų vartoti žmonės, turintys skrandžio opas, gastritą.

Turintiems širdies ir kraujotakos negalavimų, aukštą arterinį kraujospūdį, vartoti reiktu nedideliais kiekiais. Cinamonas gali paskatinti dažnesnį širdies plakimą. Kai kuriais atvejais cinamono reikėtų visai atsisakyti. Jei žmogaus serga kepenų ir inkstų ligomis, prieskonis ne tik nepadės, bet gali ir pakenkti, nes cinamonas stipriai veikia šiuos organus.

Šis prieskonis nerekomenduojamas nėščioms ir maitinančioms mamoms. Cinamoną galima gerti po gimdymo, nes jis padeda atsistatyti gimdai ir skatina pieno gamybą.

Kaip išsirinkti cinamoną

Nors iš pirmo žvilgsnio patikimiau yra pirkti cinamono lazdeles, tačiau jos labai kietos ir sumalti jas yra sunku.

Būkite atidūs, pirkdami maltą cinamoną. Dažnai kaip tikrą cinamoną parduoda kinietišką – kasiją. Atskirti galima iš spalvos: tikras cinamonas šviesiai rudas (kai kada yra gelsvo atspalvio), pakaitalas būna vyšninis  ar raudonai rudas. Dar tiksliau galima patikrinti paprastu jodu: tikras cinamonas reaguodamas su juo įgaus silpnai mėlyną spalvą, o cinamono pakaitalo milteliai nusidažys ryškia tamsiai mėlyna spalva.

Straipsniu draugiškai pasidalino Saulegraza.com