Žaliųjų žirnelių ir skrudinto saldaus pieno sūrio troškinys – „Matar panir“

get (2)

Šis patiekalas kilęs iš Šiaurės Indijos Punjab krašto ir puikiai žinomas visoje Indijoje. Priskaičiuojama daugybė šio patiekalo recepto variacijų. Tačiau patiekalo pagrindą visuomet sudaro trys tie patys produktai: žirneliai ir saldaus pieno sūris aromatingame pomidorų padaže. Ši apetitą kelianti patiekalo versija gali būti patiekiama bet kada prie bet kokio kito patiekalo. Daugiaspalvis ir sodrus skonis išryškėja patiekalą prieš patiekiant palaikius dar kurį laiką šiltai.

Jums reikės:

  • 40 ml (2 šaukštų) augalinio aliejaus arba išvalyto lydyto sviesto „ghee“;
  • šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų;
  • 2 šaukštelių kmyninio kumino;
  • 3 cm ilgio sutarkuoto imbiero šaknies gumbo gabalėlio;
  • pusės žalios mažos aitriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
  • 8 pomidorų nulupta odele (prieš tai nuplikius verdančiu vandeniu) ir sukapotų kubeliais (apie 800 g);
  • šaukšto maltų kalendros sėklų;
  • šaukštelio ciberžolės;
  • šaukštelio pankolio sėklų;
  • pusės šaukštelio prieskonių mišinio „garam masala“;
  • kupino šaukštelio rudojo cukraus;
  • 3 šaukštų sukapotų šviežių petražolių arba kalendros žalumynų;
  • 300 g slėgto saldaus pieno sūrio – „panyro“, supjaustyto 1,5 cm dydžio kubeliais;
  • augalinio aliejaus arba išvalyto lydyto sviesto „ghee“ sūrio gruzdinimui;
  • 400 g virtų šviežių arba atitirpintų šaldytų žaliųjų žirnelių;
  • 250–300 ml vandens arba išrūgų, likusių nuo „panyro“ gamybos;
  • šaukšto tirštos pomidorų pastos (ne padažo!);
  • druskos, juodųjų pipirų – pagal skonį.

Ruošimo eiga

Dideliame storasieniame puode įkaitinkite 2 šaukštus pasirinktų riebalų. Suberkite garstyčių sėklas ir puodą uždenkite. Kai garstyčių sėklos nustos spragsėti, suberkite kmyninį kuminą ir kepkite maišydami, kol kuminas šiek tiek patamsės. Sudėkite susmulkintus aitriąją papriką, imbierą ir pakaitinkite keliolika sekundžių. Sudėkite pomidorus, maltus prieskonius (išskyrus juoduosius pipirus), cukrų, pusę šviežių prieskoninių žolelių, puodą pridenkite ir troškinkite, retkarčiais pamaišydami, apie 15 minučių, kol pomidorai sukris į tyrę. Kitame mažesniame puode įkaitinkite gruzdinimui skirtus riebalus. Kai riebalai pradės garuoti, sumeskite į juos sūrio kubelius ir gruzdinkite, kol gardžiai apskrus. Išgriebkite kiaurasamčiu ant popierinio rankšluosčio ar servetėlių, kad susigertų riebalų perteklius. Į pomidorų tyrę sudėkite žirnelius, supilkite vandenį arba išrūgas. Turinį užvirkite, ugnį sumažinkite, kad vos virtų, ir virkite atidengus 5 minutes. Pasūdykite, pagardinkite juodaisiais pipirais, sudėkite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite. Tuomet sudėkite sūrio kubelius ir troškinkite dar 5 minutes. Puodą uždenkite ir leiskite troškiniui kiek pastovėti. Prieš patiekiant pagardinkite likusiomis prieskoninėmis žolelėmis. Patiekite su bet kuria indiška duona arba virtais ryžiais.

Išeiga: 4 porcijos.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!