Vengriškas guliašas. Vegetariška versija

get

Guliašas yra troškinys arba tiršta sriuba, išsiskiriantis iš kitų troškinių gausiai jame naudojamais džiovintos saldžiosios paprikos prieskoniais. Šio patiekalo gimtinė – Vengrija; receptas prieskoniais, ingredientais ir ruošimo būdu yra daugiau mažiau autentiškas, tačiau adaptuotas vegetariškai jogos mitybai. Patiekite guliašą kaip įprasta – su bulvėmis arba bulvių koše. Ypač gardus valgis, galintis patenkinti net ir išrankiausio gurmano skonį.

Jums reikės:

  • 80 g sojos mėsos kubelių (pailgos formos);
  • 0,75 l vandens;
  • 1 didelės morkos, supjaustytos griežinėliais;
  • 1 žalios saldžiosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir supjaustytos stambiais gabalėliais;
  • 100 g šparaginių pupelių, nupjautomis uodegėlėmis ir supjaustytų 3 cm ilgio gabalėliais;
  • 3 kupinų šaukštelių maltos džiovintos saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1 didelio pomidoro (arba 2 įprasto dydžio);
  • 1 raudonos aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir supjaustytos griežinėliais;
  • šaukštelio kmynų arba kmyninio kumino sėklų;
  • ½ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
  • šaukštelio druskos daržovėms troškinti ir pusės tiek – sojos kubeliams virti;
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • 2 kupinų šaukštų miltų;
  • šaukštelio cukraus (nebūtinai);
  • šaukštelio džiovintų petražolių;
  • 5 šaukštų saulėgrąžų aliejaus;
  • šluotelės šviežių krapų.

Atkreipkite dėmesį:

  • Daržoves galite pasirinkti kokias norite, tačiau žalios spalvos paprika šiame recepte yra būtina.
  • Padažo tirštumą reguliuokite skysčio kiekiu – jei padažas pasirodytų per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vandens.

Ruošimo eiga

Sojos kubelius užpilkite nurodytu kiekiu vandens, pasūdykite 0,5 šaukštelio druskos ir užkaiskite. Virkite 5–7 minutes, nukaiskite ir nukoškite. Kubelių nuoviro neišpilkite – jo prireiks padažui ruošti. Pomidorą panardinkite minutei–dviem į verdantį vandenį, perliekite šaltu vandeniu, nunerkite odelę ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Gilioje didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į įkaitusį aliejų suberkite kmynus arba kmyninį kuminą, aitriąją papriką ir skrudinkite keliolika sekundžių kol kmynai patamsės. Suberkite asafetidą ir saldžiosios paprikos miltelius. Dar po keliolikos sekundžių sudėkite morkas, paprikas, šparagines pupeles ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį, keptuvę uždenkite, troškinkite daržoves apie 7–10 minučių. Troškindami kartkartėmis pamaišykite. Suberkite sojų kubelius.Viską išmaišykite ir kepkite, kol lengvai apskrus. Suberkite miltus. Kepkite turinį nuolat maišydami, kol miltai tolygiai padengs daržoves ir miltai pradės tamsėti.

Po kelių minučių sudėkite pomidorus. Kepkite maišydami, kol pomidorai išsileis. Supilkite sojos kubelių nuovirą, pasūdykite ir suberkite cukrų bei džiovintas petražoles. Padažas akimirksniu sutirštės. Keptuvę uždenkite ir troškinkite guliašą dar kelias minutes. Nukaiskite, kai daržovės visiškai suminkštės. Pabarstykite smulkiai sukapotais krapais. Patiekite dar karštą su virtomis bulvėmis arba kitokiu mėgstamu garnyru bei salotomis. Guliašą galite pagardinti šaukšteliu grietinės.

Išeiga: 3–4 porcijos.

 

Jogosmityba.lt

Paveikslėliai iš svetainės Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!