„Vegfest LT“ vasaros festivalis suvienijo veganus ir visavalgius

Burgeriai-GintareStepanaviciute

Neseniai Vilniuje prekybos centro VCUP penkto aukšto terasoje šurmuliavo „Vegfest LT“ vasaros festivalis – renginys, skirtas visiems, besidomintiems veganizmu bei augaline mityba ar tiesiog mėgstantiems išbandyti kulinarijos naujoves.

Tai jau trečiasis „Vegfest LT“ ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore. „Dėl oro labai jaudinomės, tačiau jis pasitaikė itin šiltas,“ – džiaugėsi renginio organizatorė Ventė Viteikaitė. Lankytojų ir vėl susirinko labai gausiai, o prie gaiviųjų gėrimų ir veganiškų ledų visą dieną driekėsi eilės.

„Vegfest LT“ renginiai skirti populiarinti veganišką gyvenimo būdą. Idėją organizuoti šį renginį Ventė atsivežė iš užsienio – veganams skirti festivaliai, mugės Vakaruose organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sutraukia gausybę lankytojų. „Pajutau, kad ir Lietuvoje susidomėjimas veganizmu bei augaline mityba auga, tad tokiam renginiui jau pribrendo laikas“, – sakė mergina.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti gyvūnų, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nevartoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. „Daug kas mano, jog veganiška mityba – blanki, tačiau tai – visiška netiesa. Būtent dėl to ir rengiu vegfestą – noriu parodyti, kaip skaniai ir įvairiai valgome“, – sakė V. Viteikaitė, veganiškai gyvenanti jau penkerius metus. Toks gyvenimo būdas sveikesnis, pigesnis, mažiau žalingas aplinkai. Net itin konservatyvia laikoma Pasaulio Sveikatos Organizacija veganišką mitybą pripažįsta kaip pilnavertę ir tinkamą įvairaus amžiaus žmonėms – kūdikiams, vaikams, paaugliams, suaugusiesiems, nėščiosioms, vyresnio amžiaus žmonėms bei sportuojantiems.

Kaip ir anktesniuose „Vegfest LT“ renginiuose, vasaros festivalio metu buvo surengta veganiškų prekių mugė. Didžiausias dėmesys buvo skirtas maistui, tačiau netrūko ir kitokių prekių. Lankytojai galėjo paskanauti įvairių užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti ekologiškų produktų,kosmetikos, virtuvinės įrangos, literatūros apie augalinę mitybą ir sveiką gyvenseną, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Dalyvavo beveik šimtas dalyvių, iš kurių ketvirtadalį sudarė atvykę iš užsienio. „Įdomu ir tai, kad prasidėjęs kaip pogrindinis renginys „Vegfest LT“ jau sudomino ir didžiuosius verslus – savo stendus turėjo keletas didelių gamyklų, maisto importuotojų, netgi vienas prekybos centras“, – pasakojo Ventė. Anot jos, pastaruoju metu veganiškų produktų pasiūla Lietuvoje ėmė sparčiai didėti.

Festivalio proga visą savaitę vyko įvairūs su veganizmu susiję renginiai, o renginio dieną buvo suorganizuota paskaitų programa – ji aprėpė įvairias temas. Gyvūnų teisių aktyvistė Kristina Mering iš Estijos pasakojo apie fermų darbuotojus – kas priverčia žmones rinktis tokį darbą ir su kokiais psichologiniais sunkumais jie susiduria, orangutangų išsaugojimo aktyvistė Alvyda Andriekutė skaitė pranešimą apie palmių aliejaus žalą sveikatai bei aplinkai, Rytų filosofijos tyrinėtojas ir populiarintojas Tadas Snuviškis – apie veganizmo ištakas Senovės Rytų filosofijoje. O daugiausiai susidomėjimo sulaukė trenerio Igno Bakėjaus paskaita apie tai kaip maitintis intensyviai sportuojant.

„Renginys pavyko puikiai. Įdomu tai, kad mūsų apklausų duomenimis, tik mažiau nei 20 % visų apsilankiusiųjų yra veganai“, – sakė Ventė.

Šiemet vyks dar du „Vegfest LT“ renginiai – „Vegfest LT Kaunas“ rugsėjo 16 d. ir „Vegfest LT” kalėdinė mugė gruodžio 9 d. Vilniuje.

Agnė Triškytė

Raimondos Zakalskytės-Poškevičės, Gintarės Stepanavičiūtės, Gabrielės Mortos Vilkaitės, Ievos Deltuvaitės ir Gediminos Šalkauskaitės nuotraukos

Pasidalinkite su kitais!