„Vegfest LT Kaunas“ vilios maisto įmantrybėmis, pagamintomis be mėsos, pieno ir kiaušinių

Makaronai-RaimondaZakalskyte

Vilniuje gimusiam augalinio maisto festivaliui „Vegfest LT“ savo mieste per ankšta – rudenį jis bus surengtas ir Kaune.

„Vegfest LT“ buvo surengtas jau tris kartus – pernai rugsėjį vyko rudeninė, gruodį – kalėdinė mugės, o šį birželį – didžiausias iki šiol Lietuvoje vykęs veganų renginys – „Vegfest LT“ vasaros festivalis. „Šie renginiai sulaukė itin didelio susidomėjimo – jų sėkmė paskatino pagalvoti ir apie kitus miestus. Jau rugsėjį bus surengtas „Vegfest LT Kaunas“, taip pat gavome pakvietimą renginį organizuoti ir Klaipėdoje“, – sakė renginio sumanytoja, Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė.

Idėją organizuoti „Vegfest LT“ mergina atsivežė iš užsienio – veganams skirti festivaliai, mugės Vakaruose organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sutraukia daugybę lankytojų. Pasak Ventės, tokių renginių tradicija ypač gaji Jungtinėje Karalystėje – čia jie organizuojami netgi mažuose miesteliuose. „Mano mieste – Northamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, rengiami net trys dideli renginiai per metus“, – pasakojo ji.

Organizuoti renginį Ventę paskatino noras populiarinti veganizmo idėjas, padrąsinti veganiškus bei veganams draugiškus verslus, padėti jiems surasti pirkėją. „Jaučiau, kad besidominčių veganizmu bei augaline mityba Lietuvoje sparčiai daugėja, ir kad tokiam renginiui jau pribrendo metas“, – sakė pašnekovė.

Atėjusieji į renginį galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti mėsos bei pieno produktų pakaitalų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, ekologiškų prekių, receptų knygų, virtuvės įrangos, natūralios kosmetikos, papuošalų bei aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. „Didžiausią dėmesį šį kartą sutelkėme į vietinius verslus – beveik pusė dalyvių bus iš Kauno. Dalyvaus užkandinės „Antras aukštas“, „Ridikas“, „Doda“, „Žali namai“, maistą pagal užsakymus gaminantis „Vegan pipiras“, veganiškų užkandžių importuotojai „Maisto kultūra“, daigų augintojai „Žali žali“ ir kiti“, – vardijo Ventė. Žinoma, į renginį pakviesti dalyviai ne tik iš Kauno, bet ir iš kitų miestų, ir netgi iš kitų šalių – produkciją pristatys keletas gamintojų iš Latvijos, Estijos bei Lenkijos. Bus ir įmonių, jau tapusių nuolatiniais dalyviais, ir tokių, kurios dalyvaus pirmą kartą. Iš viso stendus renginyje turės daugiau nei 70 įmonių. Daugelis jų pristatys įvairių naujovių, visuomenei mažai žinomų produktų, tokių kaip seitanas (iš kviečių pagamintas mėsos pakaitalas, skoniu bei tekstūra primenantis paukštieną), tempė (presuotos fermentuotos sojų pupelės) ar pelėsinis riešutų sūris, o kitos vilios nuolaidomis – kai kurių prekių bus galima įsigyti net tris kartus pigiau nei parduotuvėse.

Taip pat veiks infostaliukas – prie jo bus galima nemokamai gauti įvairių lankstinukų, žurnalų, kortelių su receptais, ar pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti gyvūnų, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nevartoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Toks gyvenimo būdas – sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai. Kalbant apie veganizmą netrūksta skeptikų, tačiau netgi itin konservatyvia laikoma Pasaulio sveikatos organizacija augalinę mitybą pripažįsta kaip pilnavertę ir tinkamą įvairaus amžiaus žmonėms – suaugusiesiems, kūdikiams, vaikams, paaugliams, nėščiosioms ir maitinančioms, senyvo amžiaus žmonėms bei atletams, o mėsos gaminius ta pati organizacija priskyrė prie pirmosios kategorijos kancerogenų – tai pačiai kategorijai priklauso ir asbestas, radioaktyviosios medžiagos bei tabako gaminiai.

Veganizmas laikomas šiuo metu sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per pastaruosius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“, neseniai atšventusi ketvirtąjį gimtadienį, šiuo metu jungia beveik 20.000 narių – tai didžiausia šalies veganų platforma internete.

Į šią augančią bendruomenę jau atkreipė dėmesį ir verslas – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Nors pasirinkimo dar trūksta, padėtis sparčiai gerėja. Dar prieš keletą metų grįžus į Lietuvą bei paklausus apie veganiškus patiekalus padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tos pačios vietos jau turi veganiškus meniu“, – pasakojo Ventė. Pasak jos, permainos jaučiamos net kalbant apie „vegfestą“ – pirmuosiuose renginiuose dalyvavo daugiausiai nedideli vieno žmogaus ar šeimos verslai, o dabar tarp dalyvių – ir stambios, šalies mastu žinomos įmonės.

„Daug kas mano, jog veganiškas maistas blankus, tačiau tai visiška netiesa. Ateikite į renginį ir patys tuo įsitikinsite, – kvietė organizatorė. – Jame laukiami tikrai ne vien tik veganai, bet ir visi, besidomintys sveika gyvensena, ekologija, gyvūnų teisėmis, ar tiesiog mėgstantys išbandyti naujoves.“

„Vegfest LT Kaunas“ vyks rugsėjo 16 d. viešbutyje „Park Inn“. Įėjimas nemokamas.

Daugiau informacijos apie renginį čia.

Tadas Bražauskas

Organizatorių archyvo nuotraukos

Pasidalinkite su kitais!