Veganiški bananiniai ledai

Ledai 2

Sveikinimai iš saulėtos, karščiu dvelkiančios veganiškos virtuvės! Atrodo, jog rugpjūčiui pamažu užleidžiant vietą rudens aromatui, karščiai nė nežada trauktis. Vadinasi, nežada trauktis ir pirmosios pagalbos priemonės, gelbstinčios nuo saulės glamonių bei aistringo auksakasės alsavimo. Apie ką aš čia? Žinoma, jog apie ledus. Tačiau tikrai ne apie tuos, kurių sudėtis veikiau primena cheminių elementų lentelę, o ne valgomo produkto sudedamųjų dalių sąrašą. Viskas čia labai sąžininga, greita ir paprasta kaip vienas plius vienas: bananiniai ledai iš… bananų. Va ir visa paslaptis. Pamenu, kai pirmą kartą išgirdau apie tokius ledus, labai sudvejojau dėl jų pranašumo. Dvejojau sau kurį laiką, o paskui ėmiau ir pamėginau: likau daugiau nei labai maloniai nustebinta, kadangi pasigaminti šiuos ledus ne tik baisiai paprasta ir pigu, bet ir savo skoniu bei tekstūra šie ledai tikrai ne vieną visavalgį nustebintų. Dar smagiau tai, jog šiuos ledus labai lengva „paturbinti“ ir pritaikyti įvairiems skoniams ir progoms: šokoladiniai, riešutiniai, uogų skonio, vaniliniai, karameliniai, kokosiniai, -iniai, -iniai, -iniai… Žodžiu, grynai fantazijos reikalas. Šiandien dalinuosi paprastu šių ledų variantu su lengvai rudenišku riešutų prieskoniu. Raitojamės rankoves ir gaminam!

Mums prireiks:

  • 6-8 bananų (kiekį galima ir didinti, ir mažinti, priklausomai nuo pilvo dydžio)
  • Žemės riešutų sviesto (dėti pagal skonį, bet tokiam kiekiui dėjau apie 2-3 valg. š.)
  • Cinamono (taip pat skonio reikalas, o aš dėjau apie pusę arb. š.)
  • Maisto smulkintuvo

Bananus supjaustome gana plonomis riekelėmis, sudedame į kokią nors tarą (tinka ir pats paprasčiausias plastikinis maišelis) ir kišame į šaldiklį bent keletai valandų. Tikslas – į akmenį sustingę bananai. Kuomet tikslas pasiektas, bananus ištraukiame ir šiek tiek paliekame atšilti, kad nesugadintume „blenderio“. Tada sumetame bananus, riešutų sviestą bei cinamoną į smulkinimui skirtą indą ir triname, pjauname, plakame, grūdame, kol į dienos šviesą išnyra daili, purius ledus primenanti vientisa masė. Šią masę dedame į plastikinį indą, iš kurio kabinsime ledus, ir slepiame jį šaldymo kameroje tol, kol tinkamai sustings. Sustingus nekantriai ištraukiame, palaukiame kokią minutėlę ir kabiname šaukštais tieisiai į burną arba, jei jau norite „mandriau“, serviruojame ledainėje su kokiu nors karameliniu padažu ir veganiškų sausainių trupinukais. Skanaus!

Jei kam tyčiom netyčiom būtų įdomu, veganiškas karamelinis padažas buvo aptiktas čia: www.veggo.lt

Straipsnio autorė – Junija Vėlavičienė

Pasidalinkite su kitais!