Veganiškas tinginys

tinginys

Operacija „kai-norisi-ko-nors-skanaus-ir-saldaus“. Ir greito! Arba „veganiška mityba nereiškia skanių įpročių metimo“.

Perėjus prie veganiškos mitybos, teko iš naujo atrasti ir įvaldyti šiek tiek kitokio gaminimo ypatumus, išragauti dar neragautus produktus, eksperimentuoti virtuvėje, užsibarikadavus puodais ir keptuvėmis, tačiau pirminė hipotezė kuo toliau, tuo labiau vystėsi į tikrų tikriausią faktą: nėra jokio gyvūninio patiekalo ar produkto, kuriam nebūtų galima rasti augalinio atitikmens. Namų laboratorijoje gimė veganiški kepsniai, tortai (ir tikrai ne „tep lep“ suręsti bokštai), varškė, grietinė, šaltibarščiai (!), cepelinai (!!), net ir legendiniai močiutės „farširuoti“ kiaušiniai-nekiaušiniai… Galiausiai atėjo laikas ir vienam paprasčiausių, bet ne prasčiausių patiekalų, kurio skambus pavadinimas ne tik byloja apie namų šeimininkės ar šeimininko psichologinę krizę, bet ir dvelkia vaikyste, rudais pirštais… Na gi apie kakavą aš čia! Ir apie „tinginį“. Tik šį kartą be jokio cholesterolio, jokios laktozės ir nepakartojamai, labai labai labai nostalgiškai skanų variantą. Tiesa, gal vieniems pasirodys anokia čia naujovė tas veganiškas tinginys, o va aš tik dabar prisiminiau, kad dėl šio saldumyno porcijos vaikystėje kildavo peštynės tarp mūsų, seserų, tad rasti rimtą veganišką analogą buvo tiesiog būtina. Gal ir per daug drąsu, tačiau vis tiek surizikuosiu ir duosiu nuoširdų patarimą: didžiąją veganiško „tinginio“ gaminimo dieną išjunkite mobiliuosius telefonus, pamirškite visus draugus, visus kaimynus ir niekam nedarykite durų, nes dalintis šiuo skanėstu pavojinga…

Mums prireiks (iš šio kiekio pasigaminsite dvi solidžias „dešras“, tad panorėjus nurodytą produktų kiekį galite mažinti perpus):

  • 2,5-3 pakelių sausainių „Du gaideliai“ (klasikinė versija veganiška); sausainių kiekį reguliuokite pagal tai, ar labiau mėgstate sausainius, ar šokoladinę masę;
  • Geros saujos smulkintų bei kepintų riešutų/džiovintų uogų/džiovintų smulkintų vaisių/moliūgo sėklų/ar panašiai (šiuo atveju rinkausi jau paruoštus „Alvo“ žemės riešutus);
  • 1/2 skardinės kokosų pieno;
  • 2 plytelių juodojo veganiško šokolado arba veganiško kepinių šokolado (pigūs ir patikimi variantai: „Pergalės“ juodasis bei „Tik Tau“ kepinių šokoladas permatomam pakelyje);
  • 1-2 valgomųjų šaukštų cukraus/cukraus pudros/vaisių sirupo (jei mėgstate sodriai kakavinį skonį, cukraus galite ir nedėti);
  • 2-3 valgomųjų šaukštų kokybiškos kakavos (pvz., „Beatos virtuvės“ kakava kepiniams, kurią tikrai rasite „Rimi“ parduotuvėse).

Įrankiai:

  • Didesnis dubuo sausainių laužymui ir „tinginio“ masės maišymui
  • Prikaistuvis su vandens vonele šokolado tirpdymui (darau taip: į puodą įpilu vandens, užvirinu ir virš garų laikau prikaistuvį su šokoladu)
  • Polietileno maišelis arba forminis indas, kuriame šaldysite „tinginį“

Sausainius sulaužome smulkiais gabalėliais ir sumaišome su riešutais ar jūsų mėgstamais vaisiais.

Garų vonelėje ištirpdome šokoladą. Supilame kokosų pieną (jei pilate šaltą, šokolado ir pieno masę galite dar šiek tiek pakaitinti, kad šioji gražiai susijungtų), beriame cukrų bei kakavą. Šokoladinę masę gerai išmaišome ir supilame ant sausainių su riešutais. Maišom, kol visi gabaliukai pasidengia ruduoju gėriu. „Tinginio“ masę krečiame į polietileninį maišelį ar turimą indą, suformuojame dešras ar kvadratus ir dedame į šaldytuvą stingti (geriausia per naktį). Galiausiai, mėgaujamės neabejotinai gardžiu, tik žymiai sveikesniu vaikystės skoniu!

 

Autorė – Junija Vėlavičienė

Pasidalinkite su kitais!