Veganė Ventė Viteikaitė: „Žmonės sąmoningėja, jiems ima rūpėti iš kur atsiranda jų maistas“

unnamed (3)

Šiuolaikinėje visuomenėje dažnai girdime žodžius – vegetaras, veganas, sveika mityba. Vieniems tai gyvenimo būdas, kiti mano, kad tai tiesiog mados vaikymasis, treti, į tai žiūri gana skeptiškai. Galima išgirsti įvairių žmonių nuomonių, pasisakančių už ir prieš tokią mitybą. Veganiškos mugės „Vegfest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė teigia jau daugiau nei penkerius metus nevartojanti alkoholio, gyvūninės kilmės produktų bei cukraus.

„Pereiti prie veganiško gyvenimo būdo galutinai apsisprendžiau gyvendama Turkijoje. Veganiškos virtuvės meniu, iš tiesų, yra labai įvairus ir skanus. Tai vaisiai, uogos, daržovės, riešutai, grybai, įvairios kruopos, ankštiniai“, – apie pasikeitimus gyvenime pasakojo mergina. Keletą metų V. Viteikaitė gyvena ne Lietuvoje ir kaip pati sako – kitose užsienio šalyse veganiško maisto pasirinkimas yra didesnis, organizuojamos veganiškos mugės ir panašūs dalykai. Merginai kilo mintis suorganizuoti veganų mugę ir Lietuvoje. Trečioji „Vegfest Lt“ veganų mugė vyks jau šį birželį.

  1. Kelerius metus nevartoji mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų, alkoholio bei cukraus. Kodėl nusprendei kardinaliai pakeisti gyvenimo būdą?

Prie šių pokyčių ėjau natūraliai. Iš pradžių dingo alkoholis – jį vartoti tapo tiesiog labai nuobodu, dar po metų atsisakiau gyvūninės kilmės produktų. Jau kuris laikas domėjausi sveika gyvensena, labai daug skaičiau. Pereiti prie veganiško gyvenimo būdo galutinai apsisprendžiau gyvendama Turkijoje – čia ištisus metus pilna vaisių ir daržovių, viskas šviežia ir labai pigu, tad keisti mitybos įpročius buvo labai nesudėtinga.

  1. Kodėl cukrus? Kodėl nevartoji ir jo?

Cukrus yra bevertis produktas, žmogaus organizmui ne tik visiškai nereikalingas, bet dar ir labai kenksmingas.

  1. Dažnai girdime, kad žmonės atsisakę vieno ar kito produkto pasveiksta, dingsta ilgai kankinusios ligos. Kaip pasikeitė tavo sveikata?

Didesnių sveikatos problemų neturėjau, tačiau pakeitus mitybą ir keletą kitų įpročių (pavyzdžiui, ėmiau labai anksti keltis), atsirado gerokai daugiau energijos, pagerėjo miegas, dingo peršalimo ligos.

  1. Kas buvo sunkiausia per tuos metus? Juk vis tik, ypač Lietuvoje, į veganus, vegetarus dar žiūrima labai skeptiškai. Ar teko susidurti su kokias nemalonumais, o gal replikomis?

Kartais pasiilgstu patogumo, kai nuėjus į parduotuvę gali pirkti ką nori, ypač kai keliauju. Tačiau užsienyje jau daug kur veikia specialiai veganams skirtos parduotuvės, tad šią problemą išsprendžia.  Nepatogumų nepatiriu, su nesubrendusiais žmonėmis stengiuosi neturėti reikalų, tad jokių nemalonių replikų negirdžiu. Būti veganu nėra taip sunku, kaip daug kam atrodo.

  1. Papasakok, kaip atrodo tavo šventės, vakarėliai, pasibuvimai su draugais? Juk esi ne tik veganė, bet dar ir nevartoji alkoholio.

Į tokius vakarėlius, kurių tikslas – prisigerti – neinu. Su draugais susitinkam pasišnekėti, žiūrėti filmų, vasarą organizuojam iškylas į gamtą. Nemaža dalis draugų taip pat domisi sveika gyvensena.

  1. Neretai žmonės mano, kad veganai nevalgo nieko išskyrus vaisius, daržoves ir įvairias žoles. Kaip yra iš tiesų? Koks tavo mėgstamiausias patiekalas?

Veganiškos virtuvės meniu, iš tiesų, yra labai įvairus ir skanus. Tai vaisiai, uogos, daržovės, riešutai, grybai, įvairios kruopos, ankštiniai. Man labiausiai patinka paprasti patiekalai iš mažai ingredientų – sriubos, troškiniai, orkaitėje gaminti patiekalai. Valgydama laikausi eiliškumo principo – iš pradžių atsigeriu, tuomet valgau termiškai neapdoroto, o po to – virto ar kepto maisto – taip neapsunkinamas virškinimas.

  1. Kaip atrodo tavo dienos racionas? Ar laikantis veganiškos mitybos sunku gauti visas reikiamas maisto medžiagas? O gal vartoji kokius papildus?

Pusryčiams valgau įvairias košes, pietums – gaminuosi karštą patiekalą, o vakarienei dažniausiai valgau kokių nors vaisių. Iš augalų įmanoma gauti visų žmogui reikiamų medžiagų, išskyrus vitaminą B12 – tačiau šio trūksta ir mėsėdžiams.

  1. Jau daug metų gyveni ne Lietuvoje. Emigravai dėl noro keliauti, ar vis dėlto tau kažko trūko Lietuvoje?

Taip, labai patinka pažinti naujas kultūras, susipažinti su naujais žmonėmis, o ir save išbandyti įvairiose situacijose. Dar besimokydama universitete praleidau metus Danijoje, vėliau gyvenau Ispanijoje, Turkijoje, o dabar jau keletą metų – Jungtinėje Karalystėje. Kartais ilgiuosi Lietuvos, tačiau grįžus suprantu, kad, turbūt, negalėčiau čia gyventi – labai daug betvarkės, žmonės pavydūs, pikti ir viskam abejingi.

  1. Esi aplankiusi daugybę pasaulio vietų. Ar turi savo mėgstamiausią, taip vadinamą svajonių vietą, šalį? Kur ketini keliauti artimiausiu laiku?

Dievinu Turkiją – ten gyventi buvo labai smagu, turiu daugybę turkų draugų, o ką jau bekalbėti apie šiltą šalies klimatą bei puikų maistą. Taip pat labai patinka Tailandas, Brazilija, JAV, iš artimesnių šalių – Vokietija. Galvoju, kad jei įvažiavimo tvarka Jungtinei Karalystei pasitraukus iš Europos Sąjungos keisis, turbūt teks keltis būtent į Berlyną. Šiuo metu tolimesnių kelionių neplanuoju, tačiau vasarą būtinai bent porai savaičių nuskrisiu į Stambulą.

  1. Esi „Facebok“ grupės „Lietuvos veganai“ įkūrėja. Koks jos tikslas – vienyti šalyje esančius bendraminčius, ar dalintis įvairiais receptais, informacija?

Grupė „Lietuvos veganai“ yra didžiausia mūsų šalies veganų platforma internete – šiuo metu jos narių skaičius siekia beveik 18.000. Ji skirta suvienyti bendraminčius, dalintis informacija, patarimais, receptais. Joje diskutuojama įvairiausiomis temomis – nuo to, kuo kepiniuose pakeisti kiaušinį iki kur rasti augalinį maitinimą siūlantį vaikų darželį. Kviečiu visus prisijungti – keisti įpročius daug lengviau, kai yra su kuo pasidalinti kylančiomis problemomis ir gauti palaikymą.

  1. Abi tavo surengtos veganiškos mugės „Vegfest LT“ sulaukė didelio populiarumo. Gal vis dėlto Lietuvoje ir ne taip mažai sveika mityba besidominčių žmonių. Birželio mėnesį planuojamas ir kitas panašus renginys. Tavo nuomone, kas lėmė tokį žmonių susidomėjimą ir ko lietuviai geidžia labiausiai?

Veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu, šios tendencijos neaplenkia ir Lietuvos. Žmonės sąmoningėja, jiems ima rūpėti iš kur atsiranda jų maistas, kokią įtaką daro jų pačių sveikatai bei aplinkai. Jaučiau, kad „Vegfest LT“ renginiui pribrendo laikas. Nors Lietuvoje tai – naujovė, pasaulyje veganams skirti festivaliai, mugės organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų.

Į „Vegfest LT“ renginius žmonės ateina ne tik apsipirkti, paragauti naujų produktų, bet ir pabūti su bendraminčiais. Artėjančiame vasaros festivalyje veiks veganiškų prekių mugė, vyks paskaitos, degustacijos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros. Atėjusieji į renginį galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų prekių, natūralios kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, virtuvės įrangos, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams.

  1. Kaip pačiai kilo mintis surengti tokį, analogų neturintį, renginį Lietuvoje? Ar dvejojai, kad gali nepasisekti, nesulaukti susidomėjimo?

Šio renginio sėkme net neabejojau, tačiau realybė pranoko lūkesčius – pirmuosiuose dvejuose renginiuose buvo visiškas anšlagas, žurnalistai juos netgi lygino su „Lidl“ atidarymu. Tai įkvepia tolesniems darbams. Šiemet be vasaros ir kalėdinio renginio Vilniuje dar esu suplanavusi ir nedidelį „Vegfest LT“ renginį Kaune.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks prekybos ir pramogų centre VCUP Vilniuje birželio 10 d. nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas.

Pasak Ventės Viteikaitės, būti veganu daug lengviau, nei daug kam atrodo.

„Vegfest LT“ festivalių akimirkos

Virginija Šerelienė

4Fo Studio, Gediminos Šalkauskaitės  ir organizatorių archyvo nuotraukos

Pasidalinkite su kitais!