Trapios tešlos kriaušių pyragas

get (5)

Yra pagrindinė auksinė taisyklė, atskleidžianti geros trapios tešlos ruošimo paslaptį: nepersistenkite. Sviestas, vanduo, Jūsų rankos ir virtuvės aplinka turi būti šalti, tešlai naudokite tiek vandens, kad ji būtų minkšta, o minkykite tik tiek, kad surinktumėte tešlą į gumulą. Jei persistengsite minkydami trapią tešlą, iškepusi ji sukietės. Kriaušės šiam pyragui tiks bet kokios rūšies, tiek didelės, tiek mažos, svarbu, kad nebūtų pernokusios. Kriaušių pyragas Jūsų šventėje gali puikiai pakeisti pirktinį tortą, o paragavę jį prisimins visam laikui. Miltų ir kukurūzų krakmolo mišinys, išbrinkęs karštose kriaušių sultyse, pavirsta į tirštą kisielių, kuris suriša kriaušes ir tampa aromatingu padažu pyragui.

Jums reikės:

Tešlai:

  • 400 g miltų;
  • 200 g šalto sviesto;
  • žiupsnio druskos;
  • šaukštelio kepimo miltelių;
  • 7–8 šaukštų ledinio vandens.

Įdarui:

  • 1 kg išdarinėtų ir gabaliukais supjaustytų kriaušių;
  • šaukšto kukurūzų krakmolo;
  • šaukšto miltų;
  • 150 g rudojo cukraus;
  • žiupsnio druskos;
  • 1 šaukšto malto cinamono;
  • ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • ½ šaukštelio malto džiovinto imbiero;
  • žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto;
  • pusės citrinos sulčių;
  • nutarkuotos pusės citrinos žievelės;
  • 2 šaukštų tirpinto sviesto.

Patarimas:

  • Galite tešlos viršų supinti ir kitokiu, senoviniu būdu – supjaustykite tešlą ilgomis juostelėmis ir perpinkite skersai bei išilgai.

Ruošimo eiga

Į virtuvinį kombainą su peiliais (elektrinę daržovių kapoklę arba mėsmalę) prasijokite miltus, suberkite druską, kepimo miltelius, sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir kelis kartus pulsuojančiais judesiais įjunkite. Kapokite, kol turinys savo esme primins duonos minkštimo trupinius, tuomet supilkite vandenį. Dar po kelių apsisukimų tešla sušoks į gumulą. Tešlą išimkite ir lengvai perminkykite. Tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Jei neturite elektrinės kapoklės, trapią tešlą galite paruošti peiliu: miltus prasijokite ant stalo, suberkite druską ir kepimo miltelius. Ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pradėkite kapoti aštriu peiliu. Procesas imlus laikui, tačiau rezultatas išeina toks pats. Kuomet sviestas sukapotas su miltais atrodys panašus į duonos minkštimo trupinių krūvelę, supilkite vandenį. Viską greitai išminkykite ir tešlą įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Orkaitę įkaitinkite iki 180o C. Kriaušių gabaliukus įdarui ruošti sudėkite į dubenį, suberkite miltus, kukurūzų krakmolą, druską, cukrų, prieskonius, citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis. Viską šaukštu gerai išmaišykite. Kepimo formą ištepkite sviestu. Atgnybkite trečdalį tešlos ir atidėkite. Likusią tešlą iškočiokite plokščiu apskritimu ir įklokite į kepimo formą. Suformuokite plokščią dugną ir kraštus, tešlos perteklių nupjaukite. Subadykite pyrago dugną šakute ir pašaukite 7–10 minučių į įkaitusią orkaitę. Tuo metu iškočiokite atidėtąją tešlą kiaušinio formos lakštu. Aštriu peiliu įpjaukite tešloje 3–5 cm ilgio pjūvius punktyru linijomis kas 0,5–0,75 cm plytų klojimo principu (žiūrėti paveikslėlį dešinėje).  Išimkite kepimo formą su tešla iš orkaitės, sukrėskite į ją kriaušes, paviršių išlyginkite, suslėkite ir apšlakstykite tirpintu sviestu. Supjaustytą tešlos lakštą suimkite rankomis ir išplėskite iki apskritimo formos. Pjūviai prasiskleis ir tešlos lakštas primins krepšelio pynes. Užklokite juo pyragą, kraštus šakute prispauskite prie tešlos kepimo formoje ir pašaukite į orkaitę. Kepkite pyragą apie 1 valandą ir 15 minučių, ir stebėkite – jei pyragas pradės degti, sumažinkite orkaitės temperatūrą arba išimkite pyragą kiek anksčiau. Patiekite ataušusį, tačiau labai skanus ir šiltas – su vaniliniais ledais.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!