Tirštas moliūgų kokteilis

Moliugu smudis

Ruduo, be abejonės, yra moliūgų metas. Moliūgai – tai nuostabus beta karotino ir vitaminų E bei C šaltinis. Jie pasižymi antioksidantinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, todėl stiprina imunitetą, reguoliuoja kraujospūdį ir palaiko odą sveiką bei švytinčią. Moliūgai švelniai detoksikuoja organizmą, valo šlapimo pūslę. Dėl juose esančio magnio moliūgai taip pat veikia raminančiai ir atpalaiduojančiai.

Pagal ajurvedą, moliūgai yra švelniai vėsinanti daržovė, todėl mažina pitą, ugnį, bet didina kaphą, žemę. Todėl saugiausia sunokusį moliūgą šiek tiek patroškinti (mažame kiekyje vandens) prieš naudojant tirštam kokteiliui ruošti. Taip bus subalansuotos visos trys došos, organizmo konstitucijos, be to, pats moliūgas bus lengviau virškinamas ir organizmas daug geriau įsisavins beta karotina. Tiesa, moliūgą šiek tiek apvirus beta karotino net ir išsiskirs daugiau.

Moliūgai dažnai naudojami trintoms sriuboms ruošti, blynams kepti arba į troškinius, bet jie kuo puikiausiai tinka ir į gėrimus – vėsiems rudens rytams arba vakarams.

Šį kartą gaminsime tirštą, saldų rudeninį moliūgų kokteilį. Toks moliūgų kokteilis ne tik skanus, bet ir labai sveikas.

Jums reikės (kiekis nurodytas vienai porcijai):

100 g garuose apdoroto arba lengvai apvirto moliūgo;

1 banano (gerai sunokusio, su rudomis dėmelėmis ant žievės);

3-4 datulių;

100 ml augalinio pieno (naudojau kokosų, bet tinka ir migdolų);

0,5 a. š. Ceilono cinamono;

¼ a. š. vanilės sėklų (nebūtinai);

¼ a. š. kardamono miltelių (nebūtinai);

0.5 a. š. ciberžolės (nebūtinai, nors ji ne tik turi daug gerų savybių, bet ir puikiai paryškina spalvą);

1 v. š. citrinos arba žaliosios citrinos sulčių;

1/8 a. š. muskato riešuto (nebūtinai);

1 a. š. šalto spaudimo kokosų aliejaus;

Ruošimo eiga:

Viską sudedame į trintuvą ir smulkiname iki kreminės konsistencijos. Prieš baigiant plakti galima įlašinti 2-3 lašus apelsinų eterinio aliejaus (jis turi būti ekologiškas, aukščiausios kokybės, tinkamas naudoti maistui).

Nepamirškite ir nuostabiųjų, naudingųjų moliūgų sėklų. Jas galima nuplauti, nusausinti ir paskrudinti orkaitėje. Puikiai tinka cinamonas, kuminas, ciberžolė arba jūsų mėgstama masala (prieskonių mišinys). Moliūgų sėklose gausu baltymų, mineralų, B grupės vitaminų, amino rugščių… tikras lobis mūsų sveikatai, ypač prieš žiemos sezoną. J Verta paminėti ir nepakeičiamąsias riebalų rūgštis, kurios veikia priešuždegimiškai ir apsaugo nuo sąnarių skausmų.

 

Receptą atsiuntė Ina Luckutė

Pasidalinkite su kitais!