Tibetietiški vegetariniai „Momo“

get (3)

„Momo“ – tai garuose virti koldūnai arba virtiniai, patiekiami karšti su įvairiausiais padažais, užpilti sultiniu ar pomidorų sriuba. „Momo“ yra nacionalinis Nepalo, Tibeto ir kitų Himalajų regiono tautų valgis. Vegetarinių „Momo“ įdaras gali būti daržovinis, bulvių, šviežio sūrio, sojos mėsos, tešla – plonytė, kartais net perregima. „Momo“ forma, kaip įprasta, būna dviejų rūšių: pailga, sulipdyta plokščiai ar supinta virvele, arba dar dažniau, apvalaus maišelio, sulipdant tešlos kraštus sukėlus viršuje, pasukant ir nugnybant. „Momo“ verdami garuose virš sriubos; kartais išvirti „Momo“ apkepami keptuvėje arba gruzdinami riebaluose. Šiame recepte siūloma vegetarinė „Momo“ versija su sojos mėsos faršu ir kopūstais, tuo pačiu metu kepta ir virta garuose, patiekiama su sojos padažo, sezamų aliejaus ir citrinos sulčių mirkalu.

Jums reikės:

Tešlai:

  • 300 g pirmos rūšies miltų;
  • 175–200 ml vandens;
  • žiupsnio druskos.

Įdarui:

  • 100 g sojos mėsos faršo;
  • 250 g kopūsto;
  • šaukštelio druskos;
  • ¼ maltų juodųjų pipirų;
  • ¼ šaukštelio asafetidos (kvapniosios ferulos);
  • šaukšto sojos padažo;
  • šaukšto skrudintų sezamų aliejaus;
  • nulupto gabalėlio imbiero (apie 1 cm pločio riekelės), smulkiai sutarkuoto.

Mirkalui:

  • 4 šaukštų sojos padažo;
  • 75 ml vandens;
  • pusės citrinos sulčių;
  • šaukšto skrudintų sezamų aliejaus;
  • pusės šaukštelio sezamo sėklų;
  • pusės šaukštelio rudojo cukraus;
  • nulupto gabalėlio imbiero (apie 1 cm pločio riekelės), smulkiai sutarkuoto.

Ruošimo eiga

Tešlai prasijokite miltus į dubenį, suberkite druską, supilkite vandenį ir suminkykite vienalytę vidutinio kietumo tešlą. Tešlą minkykite ne trumpiau kaip 5–7 minutes, kol tešla taps elastinga, glotni ir tąsi. Tešlą apvožkite kitu mažesniu dubeniu arba įdėkite į polietileno maišelį ir atidėkite valandai brinkti. Kol tešla brinksta, paruoškite įdarą. Sojos faršą užpilkite vandeniu, pasūdykite puse šaukštelio druskos ir išvirkite pagal nurodymus ant pakelio. Išvirusį faršą nukoškite ir siete labai gerai nuspauskite, kad liktų kuo mažiau drėgmės. Faršą sudėkite į dubenį. Kopūstą supjaustykite kaip įmanoma ploniau ir smulkiau, suberkite likusią druską ir sumaigykite. Atidėkite 10 minučių. Dar kartą labai gerai sumaigykite. Kai kopūstas suminkštės, stipriai rankomis nuspauskite kopūsto sultis ir kuo sausesnį kopūstą sudėkite į dubenį su sojos faršu. Suberkite prieskonius, sudėkite tarkuotą imbierą, supilkite sezamų aliejų ir sojos padažą. Viską gerai išmaišykite.

Tešlą prieš kočiojant dar kartą gerai perminkykite ir iškočiokite stora virve. Padalykite tešlą į 32 lygias dalis: aštriu peiliu perpjaukite tešlą skersai į keturias lygias dalis, kiekvieną dalį perpjaukite pusiau, o kiekvieną gabaliuką padalykite į 4 lygias dalis. Tešlos gabalėlius išvoliokite miltuose ir uždenkite polietilenu arba drėgna pašluoste, kad neapdžiūtų. Tešlos gabalėlį suformuokite į apvalų lygų kamuoliuką, įnirtingai sukdami tarp delnų. Tešlos kamuoliuką išvoliokite miltuose ir labai plonai iškočiokite apskritu 8–10 cm skersmens paplotėliu. Į paplotėlio centrą dėkite po nubrauktą šaukštą įdaro, kraštus labai gerai sulipdykite. Dėl tvirtumo „Momo“ kraštelį dar kartą keliose vietose pergnybkite siūlei statmena kryptimi, suformuodami zigzagą. Keptuvėje įkaitinkite kepimui skirtą aliejų, kai aliejus įkais, sudėkite apie 10–12 „Momo“, arba tiek, kiek tilps į keptuvę. Kepkite atidengus apie 5 minutes, tuomet įpilkite šlakelį (apie 100 ml) verdančio vandens ir tuoj pat uždenkite. Sumažinkite ugnį ir kepkite dar apie 7–10 minučių, kol „Momo“ dugnas gardžiai apskrus. Tokiu pačiu būdu iškepkite likusius „Momo“. Mirkalui dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus: sojos padažą, druską, cukrų, sezamą, sutarkuotą imbierą, citrinos sultis ir aliejų. Gerai išmaišykite. Patiekite lėkštutėse po kelis karštus „Momo“ su dubenėliu mirkalo ir salotų lapais.

Išeiga: 4 porcijos (po 8 „Momo“).

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!