Šventinis imbierinis vaisių pyragas

get

Šis tradicinis šventinis vaisių pyragas neabejotinai kvepia Kalėdomis ir Naujaisiais. Iškepkite, gražiai supakuokite ir padovanokite artimiesiems – juk geriausia yra ta dovana, kurią padarėte savomis rankomis. Pyragas gali būti drąsiai pavadintas sveikuolišku: kepamas su gausybe džiovintų vaisių, imbieru, moliūgu, avižiniais dribsniais ir rupaus malimo miltais. Šviežias išlieka labai ilgai – apie dvi savaites, o skaniausiu tampa po kelių dienų.

Jums reikės:

  • 200 g rupaus malimo kvietinių miltų;
  • 200 g aukščiausios rūšies miltų;
  • 100 g avižinių dribsnių;
  • 250 ml vandens;
  • 600 g kubeliais susmulkintų įvairių džiovintų ar cukrintų vaisių (džiovintų abrikosų, slyvų, razinų, datulių, bananų, cukrintų imbierų, moliūgų, mangų, spanguolių, vyšnių, greipfrutų, ananasų ir pan.);
  • 225 g sviesto;
  • 200 g rudojo cukraus;
  • kupino šaukšto dirbtino medaus arba 2 šaukštų klevų arba datulių sirupo;
  • šaukštelio malto džiovinto imbiero;
  • ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • 2,5 cm dydžio sutarkuoto šviežio imbiero gumbo gabalėlio;
  • 250 ml oranžinio moliūgo piurė (moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais gabalais ir iškepkite pridengus orkaitėje arba išvirkite garuose kol visiškai suminkštės. Pertrinkite trintuvu iki vienalytės piurė);
  • žiupsnelio druskos;
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių;
  • 2 šaukštų jogurto;
  • didelės apvalios kepimo formos (gali būti forma nuimamais kraštais);
  • kepimo popieriaus ir kepimo folijos.

Patarimas:

  • Parinkite kuo įvairesnius vaisius – tuomet kiekvienas kąsnis džiugins Jus vis kitokiu aromatu…

Ruošimo eiga

Orkaitę įkaitinkite iki 175 oC. Sviestą ištirpinkite puode, sudėkite vaisių kubelius. Užpilkite nurodytu kiekiu vandens, suberkite cukrų. Virkite sirupą ant nedidelės ugnies 20 minučių, kol sutirštės ir gardžiai pakvips, retkarčiais pamaišykite. Virimo pabaigoje sudėkite dirbtinį medų arba pasirinktą sirupą, suberkite prieskonius, tarkuotą imbierą. Kol sirupas verda, į erdvų dubenį prasijokite abiejų rūšių miltus, kepimo miltelius, suberkite druską, sudėkite avižinius dribsnius, sausą turinį permaišykite. Išvirusį sirupą nukaiskite, ataušinkite. Supilkite moliūgų piurė ir jogurtą, turinį gerai išmaišykite. Vaisių, moliūgo ir jogurto masę supilkite į miltus ir gerai išmaišykite. Tešla turi gautis tiršta, tačiau vis dar sukama šaukštu – minkyti nereikia.

Kepimo formą išklokite sviestiniu popieriumi, išlyginkite užlenktus popieriaus kraštus. Popierių galite ištepti sviestu. Sukrėskite tešlą, paviršių išlyginkite. Formą uždenkite folija, užlenkite folijos kraštus. Pyragą pašaukite į orkaitę ant vidurinės lentynos ir kepkite apie 2 valandas. Kuomet iki kepimo pabaigos liks pusė valandos, nuimkite foliją, kad apkeptų tešlos paviršius. Ar pyragas iškepęs, galite patikrinti įsmeigę medinį pagaliuką: jei ištrauktas pagaliukas sausas, pyragas iškepęs. Iškepusio staiga neištraukite: ataušinkite pravertoje orkaitėje. Iš formos išimkite ir pjaustykite tik kitą dieną, tačiau skaniausias po dviejų–trijų dienų.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!