Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

get (1)

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame, kai norisi kažko skanaus? Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin”). Sūrio gaminimo principas labai paprastas: gerame jogurte apie pusę visos masės sudaro išrūgos, ir mums reikia tas išrūgas atskirti. Kad išrūgos atsiskirtų, mums reikalingas naminis jogurtas – pirktinis jogurtas čia netiks, nes yra homogenizuotas. Homogenizacijos tikslas priešingas – išlaikyti produktą vienalytį, kad neatsiskirtų vanduo, išrūgos, sultys, riebalai ir pan. Šį desertą galite sau ruošti pusryčiams – iš vakaro užmerkiate uogas, pakabinate šaldytuve jogurtą, o ryte greitai viską sumaišote ir – skanaus! Beje, tokie pusryčiai jogo mityboje yra vieni iš tinkamiausių – saldus skonis, uogos, jogurtas.

Jums reikės:

  • 1 l naminio jogurto;
  • 400–500 g braškių;
  • 200 g baltojo cukranendrių cukraus;
  • 3 šaukštų cukraus atskirai;
  • „ant peilio galo” natūralios vanilės sėklyčių  arba maltos natūralios vanilės ankšties (taip pat tiks keli lašai natūralios vanilės koncentrato).

Atkreipkite dėmesį:

  • Kadangi ir iš jogurto, ir iš uogų yra pašalintas skysčio perteklius, šis desertas yra pakankamai atsparus laiko poveikiui, ir šaldytuve gali išstovėti iki kitos dienos.

Ruošimo eiga

get

Į tinklelinį sietą įklokite trisluoksnį marlinio audinio gabalą, sietą uždėkite ant aukšto dubens ar nedidelio puodo, ir į sietą supilkite jogurtą. Pastatykite šaldytuve nakčiai arba mažiausiai 12 valandų. Per tą laiką iš jogurto išvarvės išrūgos, jogurtas ypatingai sutirštės, o tūris sumažės perpus. Braškes nuvalykite, perplaukite, supjaustykite gabalėliais ir užpilkite 200 g cukraus. Atidėkite tokiam pačiam laikui, kuriam atidėjote jogurtą. Cukrus ilgainiui ištirps, susidarys sirupas, kuriame braškės įgaus saldų skonį.

Po nurodyto laiko išrūgas atidėkite, panaudosite jas „panyrui” gaminti, o sūrį sukrėskite į dubenį. Jei konsistencija tinkama, sūris iškris pats kaip vientisas gabalas ir nereiks jo iškabinti šaukštu. Į jogurto sūrį suberkite 3 šaukštus cukraus, sudėkite pasirinktą vanilės formą ir viską gerai išmaišykite. Braškes nukoškite ir nuspauskite per sietą: sirupą atidėkite kitiems patiekalams gaminti, o nusausintas braškes sudėkite į jogurtą ir įmaišykite. Sirupą nukošiame tam, kad jogurtas neatsimieštų ir išlaikytų savo tirštą klampią konsistenciją. Patiekite atšaldytą.

Išeiga: 3–4 porcijos deserto.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!