Ypatingo skonio spontaniškas varškės apkepas

pagrindine

O jums būna tokių dienų, kai norisi ko nors saldaus, šilto ir sodraus, bet sveiko? O svarbiausia, gaminto namuose? Mums būna :) Spontaniško troškimo vedini truputį pasikuitėm virtuvės spintelėse ir šaldytuvo stalčiukuose, viską sumaišėme ir iškepėme ypatingo skonio varškės apkepą. Kurį pavadinome tiesiog spontanišku. Gavosi skonio receptus užburiantis, sotus, bet ne per riebus varškės apkepas. Tokio užvalgius norisi šokti. :) Siūlome išbandyti!

Reikės:

Grikių miltų (poros saujų, žiūrėti pagal morkų kiekį; tinka ir kitokių rūšių miltai);

Morkų (3-4 vidutinio dydžio);

Liesos varškės (0,5 kg);

Malto muskato (vietoj jo tinka: cinamonas, truputis gvazdikėlių, vanilė arba panašūs saldiems kepiniams tinkantys prieskoniai);

Kokoso drožlių (~150 g);

Kondensuoto pieno (saldinto; vienos skardinės; vietoj jo galima naudoti natūralų jogurtą (tuomet reikės pasaldinti));

Linų sėmenų (nebūtinai);

Anakardžio riešutų (dvi saujos; vietoj jų tinka bet kokie kiti riešutai);

Datulių ir papajų (po truputį; tinka bet kokie kiti džiovinti vaisiai, uogos);

Cukraus pudros (nebūtinai).

Kūrybos eiga:

Šio apkepo sudedamųjų dalių kiekiai labai priklauso nuo to, kiek žmonių jį valgys. Ir nuo jūsų fantazijos. Kaip minėjome, jis spontaniškas. :) Pagrindas gaminamas taip. Sutarkuokite morkas (ne per stambiai, kad būtų galima išmaišyti su grikių miltais). Į morkas įdėkite grikių miltų. Pakanka 2-3 pilnų saujų, bet galima ir daugiau, tik nepersistenkite. Svarbiausia atsiminti, kad kepdamos morkos išskirs sultis, kurios išbrinkins grikių miltus – jei jų bus per daug, apkepo pagrindas bus birus ir sausas, be to, bus ryškus grikių skonis, o jei grikių miltų bus per mažai, pagrindas bus per šlapias, bus gana sunku išimti apkepą iš formos.

Antro sluoksnio paslaptis – varškė. Į varškę įdėkite kokoso drožles, muskato pagal skonį (nepersistenkite – muskatas turi kartų poskonį), kondensuotą pieną ir linų sėmenis. Viską labai gerai išmaišykite. Kokosą ir sėmenis mes dėjome ne tik dėl to, kad tai labai sveika, bet ir tam, kad visą masę sulipdytų į vientisą. Kad ji būtų tirštesnė, standesnė, palikite šią masę dar kiek pabrinkti – kokoso drožlės sugeria drėgmę.

Apkepo viršų mes barstėme sveikuoliškais pabarstukais: anakardžio riešutus sugrūdome iki trupinėlių, juos sumaišėme su smulkintomis džiovintomis papajomis (iškepusios jos apkepe buvo tarsi sprogstančios saldaus skonio staigmenėlės) ir datulėmis (jas taip pat supjaustėme mažesniais gabalėliais). Galiausiai viską dar padengėme plonu cukraus pudros sluoksniu.

Beje, mes viską dėjome į stiklinę kepiniams skirtą formą. Kepėme ~200 laipsnių temperatūroje, kol iškepė morkos (jų sultis sugėrė grikių miltai ir pagrindo spalva pasikeitė į rusvai oranžinę). Stiklinėje formoje labai smagu stebėti procesus. :) Vis dėlto jei tokios neturite, tiesiog pagaliuku patikrinkite, ar apkepas pakankamai standus (kepdamas jis turėtų tvirtėti), o jo pagrindas (morkos) – pabrinkęs. (Tokiu kiekiu pasotinome 5 žmones.)

Tiesa, nepamirškite įdėti daug meilės ir pirmiausia pasiūlyti juo paskanauti Viešpačiui – šios meilės šaltiniui!

Skanaus!

P. S.: nuotraukos taip pat spontaniškos – kol išsitraukėme fotoaparatus, didžioji dalis apkepo jau puošė lėkštes :)

Pasidalinkite su kitais!