Spalvingas rudeninis daržovių apkepas

apkepas2

Nežinau kaip jūs, gerbiamieji, tačiau aš esu beviltiškai įsimylėjusi rudenį. Beviltiškai, nes jo nekenčiančiųjų būrelis tikrai nemenkas (to lietaus mūsų šalelėje dažniausiai visai netrūksta, ar ne?), tačiau ši meilė vis dėlto savaip idiliška ir ji niekuomet nelieka be atsako, tad vien jau dėl pastarosios priežasties rudenį verta mylėti. Taigi taigi, romantiškai besilankstydami prie lysvių ar besikuisdami šiltnamių džiunglėse, renkame rudens pametėtas dovanas: pomidorus, cukinijas, bulves… Ir daugiau tų dovanų, žinoma, pažeria viengungis ruduo, tačiau šį kartą pakalbėsime apie pastarąją trijulę. Artėja Franko Sinatros ir pikantišką plastiko aromatą skleidžiančių lempučių sezonas, pasidabinęs lietuviško „sniego“ balomis, todėl dažnai berymodama prie palangės ir besvajodama apie dovanų pakavimo popierių suvokiu, jog namai nesutvarkyti, skalbiniai nepadžiauti, o vyras nevalgęs…

Būtent tokiomis akimirkomis slenku į virtuvę ir imu sukčiauti: ką čia tokio skanaus, neva įspūdingo, o iš tikrųjų visiškai paprasto, pagaminus jaukiai vakarienei… Būtent tokiai akimirkai ir skirtas šis patiekalas – greitas ir lengvas daržovių apkepas su veganišku parmezano sūriu (aha, yra ir tokių, vėliau papasakosiu, kur rasti). Štai tada atveriame šaldytuvo ar tamsaus baisaus sandėliuko duris ir dar kartą prisiekiame (na, bent jau aš prisiekiu iš visos „dūšios“) meilę rudeniui. Cukinijos, pomidorai bei bulvės nuo rugsėjo mėnesio vidurio tiesiog vienareikšmiškai karaliauja daugelio racione, ar ne? Ir ačiū, mama, kad pasėjai, užauginai ir į kelionę maišan įdėjai šių turtų (tad gerai pagalvojus, laurus ant kaklo reiktų kabinti ne tik rudeniui)… Lekiame prie recepto?

Mums reikės (pagal skardos dydį gali tekti pasireguliuoti daržovių kiekį, tad atsargai turėkite jų daugiau, o galbūt ir mažiau):

  • 3-4 vidutinio dydžio bulvių
  • Trečdalio milžinės cukinijos
  • 4-5 vidutinio dydžio pomidorų
  • Druskos
  • Pipirų
  • Alyvuogių aliejaus
  • Veganiško parmezano sūrio (nenoriu piršti reklamos, bet jei vis dėlto trūks plyš norite žinote, kur pirkau savąjį, tai prašom užmesti akį čia; be to, šio gabalo užtenka ilgam)

Įrankiai:

  • Kepimo skarda
  • Tarka
  • Folija

Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių. Pasirinktą skardą ištepame aliejumi ir dedam į šoną. Paruošiam daržoves: nuplaunam (šviežių bulvių skusti nereikia), nusausinam ir supjaustom maždaug 1 cm storio apskritomis skiltelėmis arba kuo nuors panašiu į pusapskritimius, jei, pavyzdžiui, cukinijos skersmuo nemažas (kaip nutiko mano cukinijai).

Pradedam dėlioti „puzlę“ skardoje: iš pradžių sudėliojame viduriuką, viena ranka statydami daržovės skiltelę, o kita prilaikydami. Daržoves pakaitaliojam, kad išgautume akiai malonią spalvinę gamą. Baigę dėlioti pabarstome viską druska ir pipirais, apšlakstome keliais šaukštais alyvuogių aliejaus ir uždengiame skardą folija. Kišame būsimą patiekalą į orkaitę ir kepame apie pusvalandį.

apkepas1

Po pusvalandžio ištraukiame, apibarstome norimu kiekiu parmezano sūrio (kaip sako karingieji žemaičiai: „o tep, užbrūnkšk daugiau tuo patarmasa!“) ir kišame atgal į orkaitę dar maždaug pusvalandžiui. Kepant karts nuo karto stebime, ar sūris kartais nepradėjo svilti. Po pusvalandžio patikriname, ar bulvės ir cukinijos minkštos, ar sūris gražiai apskrudęs. Jei taip, traukiame laukan, paliekame keletai minučių ramiai pastovėti, o tada lekiame kas pas vyrus, kas pas žmonas pataikauti su „bliūdu“ skanios, sveikos ir paprastos, bet ne prastos vakarienės!

Straipsnio autorė – Junija Vėlavičienė

Pasidalinkite su kitais!