Šiltos ir aštrios lęšių salotos su imbieru

get

Šis patiekalas – tai greičiau lengvas užkandis, nei salotos. Dėl šiame patiekale naudojamų prieskonių derinio, lęšiai nesukelia jokių virškinimo sunkumų. Imbiero ir aitriosios paprikos aštrumas reikalingas sudėtingiems baltymams, esantiems lęšiuose, padėti suskaidyti. Čia taip pat pasitarnauja kvapioji ferula (asafetida) – šis prieskonis yra nepakeičiamas visų patiekalų su ankštiniais (pupomis, žirniais, lęšiais) palydovas.

Jums reikės:

  • 200 g žaliųjų arba rudųjų lęšių;
  • 3 saliero stiebų;
  • 2–3 pomidorų;
  • 150 ml naminio jogurto (arba tiek pat pirktinio be priedų);
  • ½ šaukštelio „curry“ prieskonių mišinio;
  • ½ šaukštelio ciberžolės;
  • ¼ šaukštelio asafetidos;
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • nykščio dydžio imbiero gumbo gabaliuko;
  • ½ raudonos aitriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
  • šluotelės petražolių, nuplautų ir smulkiai sukapotų;
  • druskos (pagal skonį);
  • kupino šaukšto išvalyto lydyto sviesto „ghee“  arba 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus.

Variantas:

  • Vietoje jogurto galite naudoti šviežią grietinėlę, tada salotos bus saldesnės ir švelnesnės.

Ruošimo eiga

Lęšius užpilkite verdančiu vandeniu ir atidėkite valandai brinkti. Po valandos nupilkite, perplaukite švariu vandeniu, užpilkite nauju vandeniu, pasūdykite ir pastatykite virti. Virkite 15–20 minučių, tačiau stebėkite, kad lęšiai nepervirtų ir neišsileistų. Tuo metu nulupkite imbierą ir smulkiai sutarkuokite. Reikalingas tik minkštimas, plaušus išmeskite. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odelę. Stambiai supjaustykite. Salierus supjaustykite griežinėliais. Keptuvėje išlydykite ir įkaitinkite sviestą „ghee“ arba aliejų. Suberkite asafetidą, sudėkite aitriąją papriką ir sutarkuotą imbierą. Išmaišykite, pakepkite ir po keliolikos sekundžių sudėkite salierą. Prisukite ugnį ir leiskite salierui išsitroškinti. Jei reikia, keptuvę uždenkite. Po 7–10 minučių sudėkite pomidorus, juoduosius pipirus, „curry“, ciberžolę ir šiek tiek pasūdykite. Troškinkite maišydami 3–5 minutes, kol pomidorai truputėlį įšils. Tik neperkepkite – pomidoro gabalėliai turi likti neišsileidę. Išvirusius lęšius nukoškite, labai gerai nuvarvinkite, kad neliktų drėgmės, ir sudėkite į salotinę. Užpilkite troškintais salierais ir pomidorais. Išmaišykite ir leiskite šiek tiek praaušti. Supilkite jogurtą ir sudėkite smulkiai sukapotas petražoles. Viską gerai išmaišykite. Patiekite dar šiltas, tačiau skanios ir ataušusios. Patiekite su skrudinta duona ir grilyje, lauže arba orkaitėje keptais baklažanais, cukinijomis ir paprikomis.

Išeiga: 4 porcijos.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!