Šeštadienį vyksiančioje „Vegfest LT“ kalėdinėje mugėje – maisto įmantrybės iš Lietuvos ir užsienio

TundraSnack-batoneliai0101

Šį šeštadienį, gruodžio 9 d., Vilniaus sporto namuose „MyHero!“ vyks veganizmu, augaline mityba bei gurmaniška virtuve besidomintiems skirtas renginys – „Vegefest LT“ kalėdinė mugė

Atėjusieji į mugę galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti pusfabrikačių, ekologiškų produktų, virtuvės įrangos, receptų knygų, natūralios kosmetikos, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. „Tai renginys, skirtas skleisti veganizmo idėjas, supažindinti su augalinės mitybos įvairove bei padrąsinti veganiškus bei veganams draugiškus verslus“, – sakė renginio sumanytoja Ventė Viteikaitė.

„Vegfest LT“ idėją mergina atsivežė iš užsienio – veganams skirti festivaliai, mugės pasaulyje organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sulaukia daugybės lankytojų. Tokie renginiai itin populiarūs Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Skandinavijos šalyse, JAV, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje.

Pirmasis „vegfestas“ Lietuvoje buvo surengtas pernai rudenį, o artėjanti kalėdinė mugė bus jau penktasis šio ciklo renginys – trys buvo surengti Vilniuje bei vienas Kaune. „Šie renginiai buvo ypač sėkmingi – tokio susidomėjimo niekas nesitikėjo, o skeptikams teko nutilti. Tai įkvepia tolimesniems darbams, tad renginys sparčiai auga, – džiaugėsi V. Viteikaitė. – Šiemet ryžomės organizuoti renginį Kaune, o ateinančiais metais planuojame keltis ir į Klaipėdą.“

Į „Vegfest LT“ kalėdinę mugę organizatoriai pakvietė beveik šimtą įmonių iš Lietuvos ir užsienio. „Bus ir nei vieno renginio nepraleidusių „vegfesto“ senbuvių, ir tokių, kurie dalyvaus pirmą kartą“, – žadėjo pašnekovė. Pasak jos, ši mugė – puiki vieta įsigyti kalėdinių dovanų, kurios buvo pagamintos neišnaudojant gyvūnų ir kuo mažiau kenkiant gamtai.

Be to renginyje vyks ir paskaitų programa. Programą pradės semiotikas, knygų autorius ir aktyvus veganizmo populiarintojas Kauno technologijos universiteto profesorius Dario Martinelli. Jo paskaita „Veganizmas: idėja ir idealas“ prisimins veganizmo istoriją, aptars šio judėjimo filosofinius aspektus bei jį gaubiančius mitus. Žinomas estų gydytojas Antsas Haavelas, pats auginantis penkis vaikus, skaitys paskaitą „Veganinės dietos nauda vaikams“. Verslininkas bei verslo konsultantas Mike‘as Hillas iš Jungtinės Karalystės apibendrins naujausias pasaulio verslo tendencijas ir patars į ką reikėtų atkreipti dėmesį galvojant apie veganišką verslą. Jo pranešimo tema – „Kaip įkurti ir vystyti veganišką verslą“. O sveikos gyvensenos specialistas, Europos gyvensenos medicinos specialistų asociacijos steigėjas bei prezidentas Paulius Jaruševičius paskaitoje „Augalinė mityba: etika ir sveikata“ aptars dėl kokių priežasčių verta rinktis veganizmą ir kaip užtikrinti, kad pasirinkus šį kelią nereikėtų skųstis sveikata.

Kaip įprasta, veiks infostaliukas – prie jo bus galima gauti nemokamų informacinių lankstinukų, kortelių su receptais, žurnalų, pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

„Vegfest LT“ renginiuose dažnai vyksta įvairių veganiškų produktų bei paslaugų pristatymai. Šįkart bus pristatyta ką tik iš spaustuvės atkeliavusi ir knygynų dar nespėjusi pasiekti Aidos Matulevičiutės knyga „Augaliniai receptai paprastai“ – tai išsami knyga, pateikianti ne tik daugybę receptų, bet ir įvairių patarimų.

„Susidomėjimas veganizmu bei augaline mityba visame pasaulyje auga. Žmonėms tampa svarbu, ką jie valgo, iš kur jų maistas atsiranda“, – komentavo V. Viteikaitė.

Veganų judėjimas gimė 1944 m. Jungtinėje Karalystėje įsteigus Veganų bendriją, tačiau labiausiai išpopuliarėjo atsiradus internetui, ypač pastaraisiais metais. Jungtinėje Karalystėje šiuo metu skaičiuojama daugiau nei pusė milijono veganų, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija daugiau nei 22 000 narių – tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

„Būti veganu tampa vis lengviau – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. Laikai, kai vienintelis patiekalas, kurį galėdavai gauti, buvo salotos, seniai baigėsi“, – juokėsi Ventė. Permainų yra netgi kalbant apie „vegfestą“ – jei pirmuosiuose renginiuose dalyvavo daugiausiai nedideli ir vidutinio dydžio verslai, šiandien tarp dalyvių – ir didelės šalies mastu žinomos įmonės.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nenaudoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Tačiau priežasčių rinktis veganizmą yra daugiau. Visų pirma – tai sveikata. Augalinė mityba padeda išvengti vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, kepenų, inkstų sutrikimų, abiejų tipų diabeto, osteoporozės, artrito, alergijos ir daugelio kitų ligų. Netgi itin konservatyvia laikoma Pasaulio sveikatos organizacija subalansuotą augalinę mitybą pripažino kaip sveikesnę nei mėsišką, o mėsos gaminius priskyrė pirmosios grupės kancerogenams – kaip „tikrai sukeliančius vėžį“ – tai pačiai grupei priklauso ir asbestas, tabako gaminiai, radioaktyvieji elementai. Dar vienas svarus argumentas veganizmo naudai – tai gamtosauga. Gyvulininkystės daroma žala aplinkai – milžiniška. Būtent gyvulininkystės pramonė atsakinga už didelę vandens, dirvožemio ir oro taršą, klimato kaitą, bereikalingą išteklių švaistymą.

„Pagrindinė priežastis dėl ko žmonės neatsisako mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų yra jų skonis, malonumas valgyti. Tačiau augalinė mityba pasižymi ne mažesne įvairove bei ryškiais skoniais. Daugelis, tapę veganais tikina, kad ėmė valgyti daug įvairiau bei skaniau, atrado naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję, – pasakojo Ventė. – Kviečiu visus apsilankyti mugėje ir patys įsitikinsite, kad veganai valgo tikrai ne vien tik salotų lapus.“  Renginys vyks nuo 10 iki 16 val., įėjimas – nemokamas.

Daugiau informacijos apie renginį rasite čia.

Pasak „Vegfest LT“ sumanytojos Ventės Viteikaitės, veganizmas bei augalinė mityba sparčiai populiarėja visame pasaulyje, neaplenkdami ir Lietuvos.

Nauja internetinė krautuvėlė „Veggie.lt“ siūlo beveik šimtą veganams skirtų produktų – įvairių užkandžių, užtepėlių, gėrimų.

„Tundra Snack“ mugėje siūlys iš daigintų grikių be pridėtinio cukraus ar cheminių priedų gaminamus batonėlius bei pristatys keletą naujienų.

Vienintelis Lietuvoje žaliavalgių restoranas „Vegan Rawhouse“ prekiaus nekeptais tortais bei kitais saldumynais, pagamintais iš ingredientų, dėl kurių vėliau negrauš sąžinė.

Be maisto mugėje bus ir kūno priežiūros bei grožio priemonių. „Manillos“ gaminama kosmetika – natūrali, pritaikyta įvairiems odos tipams ir be gyvūninės kilmės medžiagų.

Vienas iš renginio dalyvių – itin gera chemine sudėtimi bei skoniu garsėjantis minelarinis vanduo „Suliko”. Pirmieji 100 mugės lankytojų nemokamai gaus po jo buteliuką.

Tadas Bražauskas

4Fo Studio ir Organizatorių archyvo nuotraukos

Pasidalinkite su kitais!