Pietų Indijos daržovių troškinys su kokosu – „Aviyal“

get

Garsus patiekalas iš Keralos, Pietinės Indijos regiono, dažniausiai ruošiamas šventėms. Išskirtinis Pietinės Indijos regiono virtuvės bruožas – dauguma patiekalų yra gardinami kokoso riešutu. Toks ir yra pagrindinis šio patiekalo akcentas – šviežias tarkuotas kokoso riešutas ir kokosų aliejus. Galimas bet koks daržovių derinys, kurį įmanoma surinkti esant vienokiam ar kitokiam sezonui. Be šiame recepte nurodytų daržovių galite naudoti, saldžiąsias paprikas, saldžiąsias bulves, žiedinius kopūstus, Briuselio kopūstus, salierus, šviežias pupeles ir pan. Daržoves supjaustykite tokio dydžio kubeliais ar gabalėliais, kad jos galėtų išvirti visos vienu metu. Pabaigoje į daržoves įmaišomas jogurtas, suteikiantis patiekalui gaivios rūgštelės.

Jums reikės:

  • ½ tamsiai žalios cukinijos (iš viso apie 200 g), supjaustytos stambiais kubeliais;
  • 3  bulvių (apie 200 g), supjaustytų kubeliais;
  • 100 g šviežių šparaginių pupelių, supjaustytų 2–3 cm ilgio gabalėliais;
  • 100 g brokolių žiedynų;
  • 150 g morkų, supjaustytų griežinėliais;
  • 200 g oranžinio moliūgo, supjaustyto stambiais kubeliais;
  • 100 g šviežių žaliųjų žirnelių (tiks ir šaldyti, prieš naudojimą atitirpinkite);
  • 75 g smulkia burokine tarka sutarkuoto šviežio kokoso (prieš tarkuojant nulupkite rudą odelę);
  • 6–8 šviežių kvapiosios murėjos („kari“) medžio lapų (arba 10 džiovintų);
  • 3 šaukštų kokosų aliejaus arba išvalyto lydyto sviesto „ghee“;
  • 1 šaukštelio maltos kalendros;
  • ½ šaukštelio ciberžolės;
  • ½ aitriosios paprikos (išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos);
  • 250 ml tiršto naminio jogurto (arba tiek pat pirktinio, nerūgštaus, be priedų);
  • 200 ml verdančio vandens.
  • 1,5 šaukštelio druskos.

Patarimas:

  • Troškinys gali būti tiek skystas, su padažu, susidariusiu troškinimo metu (naudokite daugiau vandens), tiek sausesnis (kuomet leidžiate vandeniui išgaruoti).

Ruošimo eiga

Puode įkaitinkite pasirinktus riebalus. Kai riebalai įkais, sudėkite kvapiosios murėjos („kari“) lapus be aitriąją papriką ir skrudinkite keliolika sekundžių. Sudėkite morkas, bulves, žirnelius ir šparagines pupeles. Kepkite maišydami 3–5 minutes, kol daržovės pradės kibti prie dugno. Sudėkite likusias daržoves, suberkite kalendra, ciberžolę, supilkite verdantį vandenį, išmaišykite, uždengite puodą dangčiu, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 15 minučių. Pabaigoje pasūdykite, sudėkite tarkuotą kokosą, išmaišykite ir nukaiskite. Leiskite karščiui šiek tiek atsitraukti ir įmaišykite jogurtą. Patiekite su paprastais biriais ir puriais ryžiais.

Išeiga: 4–5 porcijos.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!