Per speigus sušildys karštieji gėrimai

pine-cones-2110283_960_720

Nors sinoptikai pranašauja šaltą, speiguotą orą, o pusnys jau užklojo visą žemę, artėjančios Kalėdos verčia šypsotis. Daugelio namuose tvyro kalėdinių rūpesčių prisodrinta atmosfera, jau žybsi papuošta eglutė, dvelkia kepamais imbieriniais sausainiais.

Dar daugiau jaukumo ir šilumos šiems vakarams suteiks puode garuojantis karštas kalėdinis gėrimas. Pateikiame keletą jų receptų.

Džiovintų kriaušių kompotas

  • 3 stiklinės vandens,
  • 150 g džiovintų kriaušių,
  • 0,5 stiklinės cukraus,
  • gvazdikėliai,
  • cinamonas.

Džiovintas kriaušes nuplaukite šiltu vandeniu, užpilkite šaltu ir išvirkite. Vėliau jas išgriebkite į dubenėlį. Į nuovirą suberkite cukrų, prieskonius, viską pavirkite, nukoškite ir užpilkite ant kriaušių.

Imbiero ir cinamono gėrimas

  • 1 stiklinė cukraus,
  • 2 stiklinės vandens,
  • 1 šaukštelis cinamono,
  • 0,5 šaukštelio imbiero,
  • 0,5 šaukštelio gvazdikėlių,
  • 2 stiklinės apelsinų sulčių,
  • 4 stiklinės obuolių sulčių.

Į puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį ir užvirinkite. Suberkite cinamoną, imbierą ir gvazdikėlius. Puodą nukelkite nuo ugnies ir uždengę palaikykite apie valandą. Tada skystį perkoškite, supilkite į jį sultis ir dar kartą pakaitinkite, kol užvirs.

Karštas vitaminų gėrimas

  • 5 l vandens,
  • 1 stiklinė cukraus,
  • 1 žalioji citrina,
  • 1 stiklinė šaldytų mėlynių,
  • 1 stiklinė šaldytų žemuogių,
  • 2 šaldytos slyvos,
  • čiobreliai,
  • džiovinti juodųjų serbentų lapai.

Į šaltą vandenį sudėkite supjaustytą žaliąją citriną, šaldytas mėlynes, žemuoges, slyvas, cukrų, džiovintus čiobrelius, džiovintus juodųjų serbentų lapus. Viską užvirkite ir nukaiskite.

Kalėdinis gėrimas

  • 1 šaukštelis kardamono,
  • 1 cinamono lazdelė,
  • 3 apelsinai,
  • 3 stiklinės vandens,
  • 1 greipfruto sultys,
  • obuoliai,
  • cukrus.

Į karštą vandenį suberkite prieskonius, šviežiai išspaustas sultis, sudėkite gerai nuplautus obuolius ir virkite apie 5–10 minučių. Pagal skonį dėkite cukraus. Jei mėgstate, galite įdėti gvazdikėlių, imbiero.

Karštas gėrimas

  • 2 apelsinai,
  • 8 gvazdikėliai,
  • 6 stiklinės obuolių sulčių,
  • 1 cinamono lazdelė,
  • 0,25 šaukštelio tarkuoto muskato riešuto,
  • 0,25 stiklinės medaus,
  • 3 šaukštai citrinų sulčių,
  • 2,25 stiklinės ananasų sulčių.

Įkaitinkite orkaitę iki 175° C temperatūros. Joje apie pusvalandį pakepinkite gražinėliais supjaustytus apelsinus su susmaigstytais gvazdikėliais. Į puodą supilkite obuolių sultis, įdėkite cinamono lazdelę, pavirkite 5 minutes ant vidutinės ugnies. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite muskato riešutą, medų, citrinų ir ananasų sultis. Gėrimą su jame plaukiojančiais apelsinais patiekite karštą.

Kvapnių ir jaukių vakarų jums linki Balarama.lt

 

Vlmedicina.lt

Redagavo Lina Šimelionytė

Pasidalinkite su kitais!