Obuolių „sraigės“

get

Šie sausainiai patiks tiems, kurie mėgsta vos apčiuopiamą saldų skonį – tešloje dėta labai mažai cukraus, o saldumą ir rūgštų skonį sausainiams suteikia obuoliai. Tešla užvyniojama spiralės principu, paliekant siaurus tarpelius tarp tešlos apvijų, į kuriuos kepant subėga grietinės ir cinamono plakinys. Sausainių dydį galite reguliuoti obuolio dydžiu ar skiltelių storiu, tik didesnei ir storesnei obuolio skiltelei apvynioti reikės ilgesnės tešlos juostelės.

Jums reikės:

  • 2 didelių saldžiarūgščių obuolių;
  • 200 g pirmos arba aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
  • 100 g šalto stambiais kubeliais supjaustyto sviesto;
  • 4–5 šaukštų šalto ledinio vandens;
  • 50 g cukraus pudros;
  • žiupsnelio smulkios druskos;
  • „ant peilio galo“ maltos vanilės arba kelių lašų natūralios vanilės esencijos;
  • ½ šaukštelio cinamono;
  • šaukšto grietinės;
  • šaukšto rudojo cukranendrių cukraus.

Ruošimo eiga

Į virtuvinį kombainą su besisukančiais peiliais (elektrinę daržovių kapoklę arba mėsmalę) prasijokite miltus, suberkite druską, cukraus pudrą, vanilę, sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir kelis kartus pulsuojančiais judesiais įjunkite. Kapokite, kol turinys savo esme primins duonos minkštimo trupinius, tuomet po truputį supilkite vandenį. Dar po kelių apsisukimų tešla sušoks į gumulą. Tešlą išimkite ir suspauskite į rutulį. Tešlos beveik neminkykite. Suvyniokite į polietileno plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Jei neturite elektrinės kapoklės, trapią tešlą galite paruošti peiliu: miltus prasijokite ant stalo, suberkite druską, vanilę, cukraus pudrą. Ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pradėkite kapoti aštriu peiliu. Procesas imlus laikui, tačiau rezultatas išeina toks pats. Kuomet sviestas sukapotas su miltais atrodys panašus į duonos minkštimo trupinių krūvelę, supilkite vandenį. Viską greitai, tačiau atsainiai išminkykite ir tešlą įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui. Obuolius nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išvalykite sėklalizdžius. Supjaustykite skiltelėmis. Obuolių galite nelupti. Nedideliame dubenėlyje išplakite grietinę su cukranendrių cukrumi ir cinamonu.

Orkaitę įkaitinkite iki 190o C. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir iškočiokite 1,5–2 mm storio lakštu. Tam, kad tešla neliptų prie stalo, stalviršį ir kočėlą pabarstykite miltais. Aštriu peiliu (geriausiai tiktų diskinis besisukantis peilis, skirtas picoms pjaustyti) supjaustykite tešlos lakštą 0,75–1 cm pločio ir apie 40–50 cm ilgio juostelėmis. Imkite po vieną obuolio skiltelę ir, pradedant nuo vieno krašto, apvyniokite tešlos juostele spiralės principu, paliekant siauručius tarpelius tarp tešlos apvijų. Tešlos kraštą prilipdykite prie paskutinės apvijos, perteklių nugnybkite. Dėkite „sraiges“ vieną prie kitos į miltais pabarstytą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Sausainių paviršių ištepkite konditeriniu teptuku grietinės ir cukraus plakiniu. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20–25 minutes. Iškepusias ataušinkite skardoje ir sudėkite į sausaininę.

Išeiga: 25–28 „sraigės“.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!