Netikra grybienė iš baklažanų ir gruzdintų bulvių

get (3)

Ši sriuba yra grybų skonio, tačiau yra ruošiama iš baklažanų. Paprastai jogos mityboje grybai yra nevartojami, nes yra tamasinės prigimties (Tamas – neišmanymo, tamsos ir inercijos guna). Grybai auga tamsoje, dėl to juose nėra saulės energijos – pranos, virstančios žmoguje gyvybine energija, be to, yra sunkiai virškinami ir dar sunkiau išvedami iš organizmo. Jogos mityboje, atvirkščiai, siekiama, kad maistas būtų lengvai ir greitai virškinamas bei aprūpintų žmogaus organizmą saulės energija. Ši „grybienė“, paruošta tik iš daržovių, yra labai soti, tiršta ir maistinga, dėl to tinka vieno patiekalo pietums.

Jums reikės:

  • 1 baklažano;
  • 1 morkos;
  • 3 vidutinio dydžio bulvių;
  • 1,75–2 l vandens sriubai;
  • pusės raudonos saldžiosios paprikos;
  • pusės raudonos aštriosios paprikos, smulkiai sukapotos ir išvalytomis sėklytėmis;
  • 2 kupinų šaukštų miltų;
  • šaukšto sviesto;
  • 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus;
  • 2 kupinų šaukštų grietinės;
  • ¼ šaukštelio asafetidos (kvapniosios ferulos);
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • 2–2,5 šaukštelio druskos;
  • 2 šaukštelių maltos kalendros;
  • ¼ šaukštelio maltos ožragės;
  • 6 šaukštų sojos padažo;
  • kupino šaukšto džiovintų ožragės želmenų (arba šaukštelio džiovintos gelsvės);
  • pusės šaukštelio kmyninio kumino;
  • šluotelės žalumynų – petražolių, krapų ir salierų, nuplautų ir smulkiai sukapotų;
  • augalinio aliejaus daržovių skrudinimui.

Patarimas:

  • Jei norite tirštesnės sriubos, ruošdami padažą įdėkite daugiau miltų.

Ruošimo eiga

Morkas ir bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite kubeliais: morkas – smulkesniais, bulves – stambesniais. Smulkiais kubeliais supjaustykite papriką. Baklažaną supjaustykite 0,5–0,75 cm storio riekėmis, riekes padalykite ketvirčiais. Gilioje keptuvėje užkaiskite gruzdinimui skirtą aliejų ir, kai šis įkais, suberkite bulves. Gruzdinkite, kol gardžiai apskrus. Tuo metu kitoje nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus augalinio aliejaus, suberkite kmyninį kuminą. Kai šis pradės spragsėti ir patamsės, suberkite asafetidą ir maltą ožragę. Po kelių sekundžių sudėkite aštriąją papriką, saldžiąją papriką ir morkų kubelius. Kepkite, kol morkos suminkštės, jei reikia, uždenkite.

Apskrudusias ir suminkštėjusias bulves išgriebkite kiaurasamčiu ant grotelių arba keliais sluoksniais patiesto popierinio rankšluosčio, kad sugertumėte riebalų perteklių. Į tuos pačius riebalus sudėkite baklažanus ir taip pat apskrudinkite. Apskrudusius išgriebkite kiaurasamčiu ant grotelių arba keliais sluoksniais patiesto popierinio rankšluosčio, kad sugertumėte riebalų perteklių. Tuo metu puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir sudėkite keptas morkas ir paprikas. Toje pačioje keptuvėje išlydykite sviestą ir į jį sudėkite miltus. Miltus įmaišykite į sviestą. Po truputį intensyviai maišant samčiu pasemkite užvirusio sriubos vandens ir pilkite į miltų ir sviesto mišinį. Miltai pradės brinkti, o padažas – tirštėti. Pilkite tiek vandens, kol padažas taps vienalytės tirštos konsistencijos. Į padažą supilkite sojos padažą, sudėkite grietinę, ožragės žalumynus arba gelsvę, maltus juoduosius pipirus, kalendrą ir gerai išmaišykite. Į padažą įmaišykite baklažanus. Į verdančią sriubą sudėkite gruzdintas bulves, supilkite baklažanų padažą. Užvirkite. Pavirkite 3–5 minutes, sudėkite žalumynus, išmaišykite, puodą uždenkite ir atidėkite kelioms minutėms pastovėti. Patiekite dar karštą.

Išeiga: 4–6 porcijos.

 

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!