Moliūgų ir keptų paprikų užtepėlė

get

Ši užtepėlė – pirmoji pagalba prapjovus didelį moliūgą, kai sunku sugalvoti, ką iš jo greitai pagaminti. Užtepėlė dėl joje naudojamų keptų paprikų yra lengvo dūmo skonio, dėl moliūgo – salstelėjusi. Galite naudoti kaip užtepą ant skrudintos duonos, kaip padažą kruopų, vegetarinių maltinių, daržovių patiekalams ar kaip garnyrą. Atšalusi užtepėlė sutirštėja ir sustingsta. Galite išlaikyti šaldytuve šviežią sandariame inde 3–4 dienas.

Jums reikės:

  • 500 g išvalyto ir nulupto geltonojo arba oranžinio moliūgo;
  • 3 didelių raudonų paprikų;
  • 3 pomidorų;
  • šluotelės petražolių ir šakelės šviežio raudonėlio;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1,5 šaukštelio kmyninio kumino;
  • ¼ šaukštelio asafetidos (kvapniosios ferulos);
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • šaukštelio druskos;
  • pusės žalios arba raudonos aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis;
  • 2 šaukštelių cukraus.

Atkreipkite dėmesį:

  • Šilta užtepėlė yra padažo konsistencijos, tačiau ataušusi sustingsta į minkštą želė ir gali būti tepama peiliu, pavyzdžiui, ant duonos.

Ruošimo eiga

Orkaitę įkaitinkite iki 190C. Paprikas nuplaukite, nusausinkite ir pašaukite į orkaitę. Kepkite retkarčiais vartydami apie pusvalandį arba kol odelė apskrus, o paprikos suminkštės. Iškepusias paprikas išimkite, įdėkite į karščiui atsparų polietileninį maišelį arba nedidelį uždaromą indą, uždenkite pašluoste, kad greitai neatauštų ir palikite 10–15 minučių „prakaituoti“. Paprikas išimkite, nuvalykite odeles, išvalykite sėklytes. Tokiu būdu paruoštų paprikų odelė nusineria labai lengvai. Moliūgą supjaustykite stambokais gabalais ir išvirkite garų puode, kol suminkštės.

Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nunerkite odelę. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite kmyninį kuminą ir asafetidą. Kai kuminas patamsės, sudėkite pomidorus. Kepkite pomidorus maišydami, kol šiek tiek išsileis, suberkite cukrų, išmaišykite ir keptuvę nukaiskite. Į virtuvinio kombaino kapoklę (elektrinę mėsmalę, kokteilinę) sudėkite išvirusius moliūgus, paprikas, žalumynus, aštriąją papriką, troškintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Turinį sutrinkite iki vienalytės piurė ir supilkite į indą, kuriame patieksite arba laikysite užtepėlę.

Išeiga: apie 750–800 ml užtepėlės.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!