Minkšti daržovių košės „maišiukai“ – „Knishes“

get

„Knishes“ – puikus ir be galo sotus užkandis, kilęs iš Izraelio ir plačiai paplitęs bei pamėgtas visame pasaulyje. Tešlos maišeliai, kurių viduje būtinai rasime grūstas bulves su įvairiausiais priedais, gali būti kepami orkaitėje ar gruzdinami riebaluose. „Knishes“ galite išsikepti ir pasiimti su savimi į darbą, vežtis į gamtą ar sodą. Tokie „maišiukai“ labai mėgstami vaikų, ypač, jei iškepsite ne apverstus, kaip bus nurodyta recepte, o taip, kaip iš pradžių sulipdysite – tikro lobių maišo pavidalu.

Jums reikės:

Tešlai:

  • 275 g pirmos rūšies miltų;
  • ¾ šaukštelio druskos;
  • 160 g šalto sviesto;
  • 6–8 šaukštų šalto vandens.

Įdarui:

  • 3 didesnių bulvių;
  • 2 šaukštų išvalyto lydyto sviesto „ghee“;
  • 1,5 šaukštelio maltų kmynų;
  • ½ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
  • 150 g labai plonai supjaustyto kopūsto;
  • 1 didelės morkos, sutarkuotos burokine arba šiaudelių tarka;
  • pusės saldžiosios paprikos, supjaustytos smulkiomis juostelėmis;
  • 3 stambių žiedinio kopūsto žiedynų, padalytų kaip įmanoma smulkiau;
  • kupino šaukštelio džiovintų krapų arba petražolių;
  • šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
  • ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • 2 šaukštelių druskos;
  • 3 šaukštų grietinės.

Ruošimo eiga

Į virtuvinį kombainą su besisukančiais peiliais (elektrinę daržovių kapoklę arba mėsmalę) prasijokite miltus, suberkite druską, sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir kelis kartus pulsuojančiais judesiais įjunkite. Kapokite, kol turinys savo esme primins duonos minkštimo trupinius, tuomet supilkite vandenį. Dar po kelių apsisukimų tešla sušoks į gumulą. Tešlą išimkite ir lengvai perminkykite. Tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Jei neturite elektrinės kapoklės, trapią tešlą galite paruošti peiliu: miltus prasijokite ant stalo, suberkite druską. Ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pradėkite kapoti aštriu peiliu. Procesas imlus laikui, tačiau rezultatas išeina toks pats. Kuomet sviestas sukapotas su miltais atrodys panašus į duonos minkštimo trupinių krūvelę, supilkite vandenį. Viską greitai išminkykite ir tešlą įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Bulves nulupkite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nukoškite, gerai nuvarvinkite ir leiskite drėgmei nugaruoti. Sausas ir dar karštas sugrūskite į košę. Keptuvėje įkaitinkite išvalytą lydytą sviestą, suberkite maltus kmynus ir asafetidą. Prieskonius skrudinkite kelias sekundes ir sudėkite susmulkintas daržoves: morkas, kopūstus, papriką ir žiedinį kopūstą. Kepkite daržoves ant nedidelės ugnies nuolat maišydami kol švelniai apskrus ir suminkštės. Pačioje kepimo pabaigoje suberkite saldžiosios paprikos miltelius, džiovintas žoleles, maltus juoduosius pipirus ir druską. Gerai išmaišykite ir po minutės kitos nukaiskite. Keptas daržoves sukrėskite į bulvių košę, išmaišykite ir lengvai ataušinkite. Įmaišykite grietinę.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 oC. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Tešlą iškočiokite 0,5 cm storio lakštu. Jei tešla limpa prie kočėlo ar stalo, pabarstykite miltais. Pasirinkite apie 12–13 cm skersmens dubenėlį, padėkite jį apvožtą ant iškočiotos tešlos lakšto ir pagal jo perimetrą peiliu išpjaukite tešlos apskritimą. Iš daržovių masės suformuokite kiek didesnį nei stalo teniso kamuoliuko dydžio rutuliuką ir dėkite į tešlos centrą. Tešlos kraštus sukelkite vienu metu virš įdaro ir suspauskite, suformuodami maišelį. Gerai užspauskite ir sulipinkite. Tešlos perteklių galite nugnybti. Dėkite „maišiuką“ į kepimo skardą apverstą siūle žemyn. Tą patį pakartokite likusiems „maišiukams“ ir „surikiuokite“ juos kepimo skardoje. Paruoštus pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 25–35 minutes arba kol gardžiai apskrus. Patiekite dar šiltus prie sriubos, troškinio arba su grietine ir salotomis. Gardūs tiek karšti, tiek ir ataušę.

Išeiga: apie 16 „maišiukų“.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!