Kaukazietiška aštri vegetarinė ryžių ir pomidorų sriuba – „Charčo“

get (4)

Garsi ir populiari Užkaukazėje ir rytinėje Europos dalyje sriuba, ypač mėgstama vyrų. Stipri, aštri, rūgšti, soti ir įsimenamo skonio. Originali „charčo“ verdama su aviena, tačiau šis receptas adaptuotas vegetarinei jogos mitybai. Tam, kad išvirtume skanią sriubą, nereikia mėsos nuoviro, sriubai skonį suteikia prieskoniai bei šviežiai virtas daržovių sultinys. Vietoje rūgščių slyvų „tkemali“, paprastai naudojamų šiai sriubai virti, pagardinsime ne mažiau rūgščiomis džiovintomis raugerškių uogomis (žinomomis kaip „barbarisai“). Jų ieškokite profesionaliose prieskonių parduotuvėse, vaistinėse ar vasarą prisirinkite slėniuose ir išsidžiovinkite patys. Svogūnus ir česnakus pakeis asafetida, mėsos riebalus – išvalytas lydytas sviestas „ghee“. Be galo skani ir labai greitai paruošiama sriuba.

Jums reikės:

  • 100 g bet kokių ryžių (tiks tiek ilgagrūdžiai, tiek ir apvalūs);
  • 2 didelių pomidorų (arba 4 vidutinio dydžio);
  • 4 šaukštų išvalyto lydyto sviesto „ghee“;
  • nubraukto šaukšto džiovintų raugerškio uogų;
  • šaukšto džiovintos saldžiosios paprikos dribsnių;
  • 2 laurų lapų;
  • 1–2 džiovintų aštriosios paprikos ankščių;
  • ¼ šaukštelio asafetidos;
  • ¼ šaukštelio juodųjų pipirų;
  • 1,5 šaukštelio druskos;
  • kupino šaukšto cukraus;
  • 1 l verdančio daržovių sultinio arba vandens;
  • šluotelės smulkiai sukapotų šviežių krapų arba šaukštelio džiovintų;
  • šluotelės smulkiai sukapotų šviežių petražolių arba šaukšto džiovintų;
  • grietinės.

Atkreipkite dėmesį:

  • Jei norite švelnesnės sriubos, nedėkite aštriosios paprikos ankšties, užteks tik juodųjų pipirų.

Ruošimo eiga

Užkaiskite sriubai skirtą puodą ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, suberkite asafetidą ir įmeskite lauro lapus. Po keliolikos sekundžių suberkite išplautus ir išdžiovintus ryžius. Kepkite maišydami kelias minutes ant vidutinės ugnies, kol ryžiai pabals ir pradės skleisti riešutų aromatą. Užpilkite verdančiu daržovių sultiniu arba vandeniu, įberkite šaukštelį druskos, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 15–20 minučių, kol ryžiai visiškai išvirs. Tuo metu į verdantį vandenį minutei–dviem pamerkite pomidorus, išgriebkite, perliekite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Išimkite kotelių vietas ir supjaustykite kubeliais. Užkaiskite gilią keptuvę ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, įmeskite džiovintą aštriąją papriką, suberkite raugerškį ir paprikos dribsnius. Kepkite prieskonius keliolika sekundžių ir sukrėskite pomidorus. Išmaišykite ir uždenkite. Troškinkite pomidorus 5–7 minutes. Keptuvę atidenkite, pasūdykite likusia druska, suberkite juoduosius pipirus ir cukrų. Kepkite pomidorus atvirame puode dar 5–7 minutes retkarčiais pamaišydami. Supilkite pomidorų tyrę į išvirusius ryžius ir išmaišykite. Sudėkite prieskonines žoleles. Išmaišykite, užvirkite ir po minutės nukaiskite. Prieš patiekiant išgriebkite laurų lapus ir aitriosios paprikos ankštį. Patiekite su šlakeliu grietinės, duona ir šviežiu brinzos sūriu. Sriuba aušdama tirštėja.

Išeiga: 3–4 porcijos.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!