Itališka sriubų sriuba – „Minestrone“

get (1)

Išvertus iš italų kalbos žodį „minestrone“, tai reikštų „didingoji sriuba“, „minestra“ reiškia sriubą, o priesaga „–one“ – kažką didelio ar didingo. Ši sriuba iš tikrųjų didinga savo ingredientų kiekiu, atrodytų, į ją sudėta viskas, ką galima rasti virtuvėje. Ši sriuba gali pretenduoti tapti vieno patiekalo pietumis – tokia ji tiršta ir maistinga. Pagrindiniai ir būtini šios sriubos ingredientai – pupos, morkos, salierai, pomidorai ir smulkūs makaronai arba ryžiai. Kiti ingredientai priklauso nuo jūsų fantazijos arba šaldytuvo turinio. „Minestrone“ neturi kokio nors griežtai nustatyto recepto. Tai sezoninė sriuba, kurios ingredientų sąrašas gali kisti priklausomai nuo tuo metu augančių daržovių. Žiemą galite dėti bulvių ir kelių rūšių pupelių, pavasarį virti žalią „minestrone“ su daugybe žolelių, vasarą – dėti cukinijų, žiedinių kopūstų ir brokolių, rudenį – paprikų, moliūgo ar pastarnokų. Daugybė sriuboje verdamų daržovių sukuria į nepakartojamo skonio sultinį, dėl to šiai sriubai nebūtini prieskoniai, na, nebent juodasis pipiras ir bazilikas.

Jums reikės:

  • 100 g tamsiai raudonų pupelių, užmerktų iš vakaro arba mažiausiai prieš 6 valandas;
  • 2 vidutinio dydžio bulvių;
  • vidutinio dydžio morkos;
  • 1 saliero stiebo;
  • 150 g šviežių arba šaldytų žirnelių (šaldytus prieš naudojimą atitirpinkite);
  • 3 pomidorų;
  • 200 g kopūsto;
  • ryšulėlio įvairių žalumynų (baziliko, petražolės, krapų), nuplautų ir smulkiai sukapotų;
  • 1 nedidelės cukinijos;
  • 4050 g sulaužytų spagečių ar kitokių smulkių makaronų;
  • 34 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • ½ šaukštelio asafetidos;
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • 2,5 šaukštelių druskos (iš jų pusės šaukštelio pupelėms virti);
  • šaukšto rudojo cukraus;
  • 2 l daržovių sultinio arba vandens (dalis pupelių nuoviras);
  • gabalėlio smulkiai sutarkuoto parmezano arba kelių šaukštelių grietinės.

Patarimas:

  • Jei šią sriubą pavirsite ilgiau – daržovės visiškai suminkštės, o jų nuoviras įgaus gilų daugiaspalvį skonį bei aromatą.

Ruošimo eiga

Pupeles nukoškite, perplaukite, užpilkite nauju vandeniu (apie 0,5–0,75 l), pasūdykite ir išvirkite. Virkite apie 45–60 minučių (greitpuodyje – 15–20 minučių). Išvirusias nukoškite, nuoviro neišpilkite. Bulves, morkas nuskuskite ir kartu su saliero stiebu bei cukinija supjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Kopūstą supjaustykite kuo ploniau. Pomidorus pamerkite minutei–dviems į verdantį vandenį ir nunerkite odelę. Pomidorus sutarkuokite burokine tarka arba sutrinkite į piurė (iš viso apie 300 ml).

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite morkas bei saliero gabalėlius. Kepkite maišydami ant vidutinės ugnies, kol švelniai apskrus. Suberkite asafetidą, sudėkite kopūstus. Troškinkite, kol daržovės suminkštės. Supilkite pomidorų tyrę, suberkite pupeles, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, pasūdykite šaukšteliu druskos ir įmaišykite cukrų. Troškinkite daržoves, kol visiškai suminkštės, o perteklinis pomidorų piurė skystis išgaruos. Tuo metu užvirkite puode 1,5 l vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite šaukšteliu druskos, suberkite bulves, spagečius. Virkite 5 minutes ir suberkite cukinijas bei žaliuosius žirnelius.

Kai spagečiai, bulvės, žirneliai ir cukinijos suminkštės, supilkite pupelių nuovirą, sukrėskite keptuvėje troškintas daržoves. Padidinkite ugnį ir užvirkite. Kai sriuba užvirs, ugnį vėl sumažinkite ir virkite dar kelias minutes, kad skoniai pasiskirstytų. Pabaigoje suberkite žalumynus. Patiekite dar karštą giliose lėkštėse arba dubenėliuose, pabarstytą tarkuotu parmezanu arba balintą šaukšteliu grietinės.

Išeiga: 6 porcijos.

Jogosmityba.lt

Pasidalinkite su kitais!