Duona be glitimo

duona be glitimo

Duona be glitimo – tai įmanoma? Pasirodo, taip. Be to, tai – ne tik labai sveikas, bet ir skanus kepinys. Siūlome išbandyti ir jums.

Reikės:

1/4 puodelio (45 g) sorų kruopų,
1 valgomo ir 1 arbatinio šaukštelio grūstų chia sėklų,
4 arb. šaukštelių aktyvių mielių,
1 arb. šaukštelio nerafinuoto cukranendrių cukraus,
1 puodelio (140 g) ir dar šiek tiek miltavimui pilno grūdo ryžių miltų,
3/4 puodelio (105 g) kynvos miltų,
1/2  puodelio (70 g) posmilgės miltų  (galima keisti į grikių ar sojos miltus),
1/4 puodelio (40 g) bulvių krakmolo,
1/3 puodelio (35 g) migdolų miltų,
3 valgomų šaukštų tapijokos miltų,
1 valgomo šaukšto aguonų,
1 valgomo šaukšto sezamų sėklų,
1 valgomo šaukšto pankolio sėklų,
2 arbatinių šaukštelių druskos,
2 valgomų šaukštų medaus,
5 valgomų šaukštų verdančio vandens,
3/4 (185 ml) vandens 45ºC temperatūros.

Mažame inde sumaišyti soras su 3 šaukštais verdančio vandens. Palikti 15 min. Kitame mažame indelyje sumaišyti chia sėklas su likusiais 2 šaukštais verdančio vandens. Dar kitame – mielės, cukrus ir šiltas vanduo. Palikti 10 min. Kas liko (išskyrus medų) sumaišyti dubenyje šaukštu arba mikseriu. Sudėti į masę viską (soras prieš tai nusausinti), taip pat ir medų. Sumaišyti lėta eiga 30 s. Tada dar greita eiga 1 min. Tešla turėtų išeiti tiršta ir lipni.

Suversti į skardą, pamiltuoti ryžių miltais, pridengti plastiko maišeliu ir palikti pakilti 45-60 min. Turėtų pakilti dvigubai. Įkaitinti orkaitę iki 200ºC, kepti 10 min, tada sumažinti iki 180ºC ir kepti dar 30 min., kol paruduos. Patikrinti mediniu smeigtuku – tešla turi nelipti.

Iškepusią duoną palikti atvėsti skardoje 15 min., tada išimti ir palikti vėsti. Laikyti kambario temperatūroje suvyniotą į popierių iki 2 dienų arba sandariai suvyniotą užšaldyti šaldiklyje.

P. S.: Vienas miltų rūšis galima keisti kitomis, mieles keisti raugu.

 

Receptas iš Livinn svetainės

Pasidalinkite su kitais!