Daigintų grikių batonėliai

12250714_10153696524084250_877448186_o

O buvo taip… Vieną gražų birželį vyras lauktuvių iš Danijos parvežė sveikuoliškų, veganiškų batonėlių. Kaip byloja sena ir išmintinga „Pringles“ patarlė: „Kartą paragavęs, negali sustoti“. Tuomet tyliai sau pasižadėjau kuriame nors gyvenime pagaminti ką nors panašaus namų sąlygomis. Tokie dalykėliai labai praverčia itin alkanomis, bet tingiomis akimirkomis, o ir suvalgius sąžinė nezyzia per daug, mat tokie batonėliai, kokius netrukus čia ir pristatysiu, yra kokybiškos, sveikos energijos bomba. Na, gal ne bomba, bet bombikė tai jau tikrai.

O galiausiai „pajudinti užpakalį“ ir ištesėti sau duotą pažadą privertė neseniai  paragauti lietuviški „Tundros“ batonėliai. „Gal ir ne visai Danija“, pamaniau, tačiau vis tiek, žalčiai, gomurį maloniai pakuteno. Labai patiko daigintų grikių idėja, kadangi ir pati visai neseniai ėmiau juos daiginti namie. Tad štai ir gimė mano virtuvėje saldus, gardus ir sveikas „vaikas“, pusiau danas, pusiau lietuvis toks… Nemeluosiu, tai – tikrai dėmesio vertas skanėstas, tad užsimetam prijuostes ir lekiam gaminti! Jūsų dėmesiui – daigintų grikių batonėliai.

Mums prireiks (iš nurodyto kiekio pasigaminsim apie 15 batonėlių, priklausomai nuo norimo dydžio ir storio):

  • Apie 1,5 puodelio šviežių datulių;
  • 2/3 puodelio daigintų, nusausintų grikių;
  • Apie 1 puodelio riešutų (dėjau pusę puodelio lazdyno, o kitą pusę migdolų riešutų);
  • 1 puodelio kokoso drožlių;
  • 2 neskūpų valgomųjų šaukštų kokybiškos kakavos;
  • 1-2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių (reguliuoti pagal norimą skonį).

 

Įrankiai:

  • Maisto smulkintuvas;
  • Kokia nors skarda ar panašus indas, kuriame formuosime batonėlių masę (naudojau stiklinį stačiakampio formos indą, skirtą kepimui).

Eiga:

Į maisto smulkintuvą beriame grikių daiginukus, šiek pasmulkiname, kol gauname purią, birią masę.

Suberiame riešutus ir dar šiek tiek viską patraiškome (riešutų labai smulkiai netryniau, tad batonėliuose šen bei ten maloniai jautėsi riešutų gabaliukai).

Sudedame datules (kauliukus prieš tai išimame, be abejonės!), kokoso drožles, kakavą, supilame citrinos sultis ir viską malame iki norimos konsistencijos. Maniškė matyti nuotraukoje.

Masę sukrečiame į turimą indą, gražiai išlyginame ir dedame porai valandų į šaldytuvą, kad šiek tiek „susistovėtų“. Po to belieka išimti, supjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir smaguriauti!

Autorė – Junija Vėlavičienė

Pasidalinkite su kitais!