Cukraus detokso iššūkio dalyvė: „Sočiai pavalgius galima jaustis lengvai ir energingai!“

69925651_715888872211261_7356169738319298560_n

Su šeima  Norvegijos kurortiniame slidinėjimo miestelyje Beitostølen gyvenanti ir dirbanti Renata (33 m.) augina 2,5 m. dvynukus. Dieną, kai apie cukraus detoksą sužinojo Facebook grupėje „30 dienų iššūkis“, šalia gulėjo mėgstamiausias „Bounty“ šokoladukas. Po ilgų svarstymų ir dvejonių moteris vis dėl to ryžosi priimti šį iššūkį ir dabar džiaugiasi ne tik pasikeitusia fizine, bet ir emocine savijauta.

Bandelės ir šokoladai – kiekvienos dienos pietums. Skaičiau taisykles ir baisu darėsi. Po ranka šokoladas, o aš skaitinėju apie cukraus detoksą.

Paradoksas. Atrodė, kad daug darbo ir pastangų reikia įdėti ieškant produktų be pridėtinio cukraus, gaminant, planuojant ir t. t. Kalbėjausi su savo šeimos nariais ir draugais: kaip tai reikėtų daryti, kur ieškoti produktų, kiek laiko sugaišti jų ieškant, kaip viską derinti su šeima, kuri vartoja cukrų? Mane tai gąsdino. 

Nors ir nevartojau mėsos, alkoholio ir kavos, maisto racione buvo daug cukraus, dėl kurio net nesukau galvos. O ką jau kalbėti apie pridėtinius cukrus esančius produktuose, kuriuos naudojau kiekvieną dieną: daug baltų miltų produktų, šokoladai, bandelės mano pietų dėžutėje buvo beveik kiekvieną dieną. Nesveiki gėrimai tiesiog traukte traukė mane. Taip aš maitinausi nors, žinoma, daržovių, vaisių, grūdinės kilmės produktų, žuvies – taip pat visada buvo, bet kartu ėjo ir šie „cukriniai nesveikuoliai“.

Svarsčiau, galvojau ir tiesiog iš vidaus atėjo nieko neverčiamas ir neįpareigojantis atsakymas „bandom“ . Priežasties, kodėl tai turėjau daryti nebuvo. Neturėjau nei antsvorio, nei sveikatos sutrikimų. Visada daugiau ar mažiau prisižiūrėjau mitybą, bet cukrus vis tik likdavo mano maisto racione. Žinojau, kad tai nėra gerai.

Savijauta ir įpročiai pasikeitė

Savijauta pasikeitė ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Atsirado labai daug energijos, lengvumo pojūtis netgi sočiai pavalgius. Man tai buvo kažkas nuostabaus. Kaip galima pavalgyti sočiai ir jaustis neapsunkusiai, lengvai ir dar pilnai energijos? Šis iššūkis išmokė mane pajusti savo fizinį
kūną, jo poreikius, maisto įtaką organizmui. Tik 30-čiai dienų atsisakius cukraus, rafinuotų produktų, saldžių vaisių, mano įpročiai visiškai pasikeitė. Dingo nereikalingi užkandžiavimai, valgymo dienotvarkė tapo reguliari ir iš anksto numatyta.

Aš pradėjau gaminti! Anksčiau nemėgau gaminti, padarydavau maistą greitai ir be jokio malonumo. Tiesiog iš pareigos, nes reikia. Dabar tai tapo kažkas nuostabaus. Maisto gaminimo procesas tapo malonumu ir džiaugsmu. Savo duonos kepimas tapo savaitiniu ritualu ir tai dar viena naujovė mano kasdienybėje. Pradėjus šį iššūkį supratau, kad neužtenka nevalgyti mėsos, negerti alkoholio ar kavos, kad mitybą būtų sveika. Aš privalėjau peržiūrėti absoliučiai visą savo mitybą ir ją koreguoti tam kad jausčiausi sveika, žvali, energinga ir motyvuota. Cukraus detokso iššūkio metu išmokau būtent to.

Vyrui ir vaikams desertai be cukraus patinka

Palaikymo, pradėjus iššūkį, buvo daugiau nei kritikos. Pradžioje vyrui visas šis detoksas atrodė įtartinai, bet jokio prieštaravimo nerodė. Po iššūkio šeimos mityba taip pat kažkiek pasikeitė: daug produktų su pridėtiniu cukrumi pakeitėm į sveikus. Mano gaminamą maistą be gliuteno ir
cukraus šeima mielai valgo. Beje, desertai be cukraus jiems labai patinka.

Nesinori grįžti atgal

Cukraus detoksas man tapo puikiu savęs išbandymu. Radau teisingą požiūrį į maistą, jo kokybę, supratau ir pajutau jo naudą. Nenoriu grįžti prie to, kas kenkia. Pajutusi sveikos mitybos privalumus tikrai nesinori grįžti ten, nuo ko viską pradėjau. Susiformavo nauji ir teisingi įpročiai, tad galiu gyventi sveiką ir produktyvų gyvenimą. Atsirado atsakomybės jausmas už
tai, ką dedu į savo burną, kuo maitinu savo kūną, lengviau suprantu viso to tikslą.

Facebook grupėje „30 dienų iššūkis“ yra daugiau kaip 24 000 narių, nuolat dalyvaujančių įvairiuose sveiką gyvenseną ir fizinį aktyvumą skatinančiuose iššūkiuose. Cukraus detokso iššūkį organizuoja Lietuvos sveikuolių sąlungos lektorė, sveikos mitybos specialistė, vegetariško maisto gaminimo įmonės „Ananda vaikams“ vadovė Kristina Bondar.

Šiuo metu vyksta registracija į ilgąjį Cukraus detokso savaitgalį, skirtą išmokti rūpintis savo kūnu, sveikai gaminti, rasti emocinio valgymo priežastis ir formuoti sveikus įpročius visam gyvenimui.

Sveikuoliai.lt

Nuotraukos iš svetainės Sveikuoliai.lt

Pasidalinkite su kitais!