100 mokslinių priežasčių, kodėl reikėtų atsisakyti mėsos (IV dalis)

candle-171731_640

Ankstesnė straipsnio dalis

Tęsiame pokalbį apie tai, kodėl reikėtų atsisakyti mėsos vartojimo.

31) Kontaktas su vištiena dėl joje esančių virusų gerokai padidina mirties nuo varpos vėžio riziką.

1

Šaltinis: Cancer mortality in poultry slaughtering/processing plant workers belonging to a union pension fund. Environ Res. 2010 Aug; 110(6): 588-94.

32) 14 % parduodamų kiaušinių yra užteršti leukozės / sarkomos grupės virusais.

2

Komentaras: Vištienoje šie virusai kelia didžiausią vėžio riziką. Kontaktas su šiais virusais padidina vėžio riziką.

Šaltinis: Detection of exogenous and endogenous avian leukosis virus in commercial chicken eggs using reverse transcription and polymerase chain reaction assay. Avian Pathology (1999) 28, 385±392

Šaltinis: Cancer mortality in poultry slaughtering/processing plant workers belonging to a union pension fund. Environ Res. 2010 Aug; 110(6): 588-94.

33) Paukštienos fermų darbuotojai dažniau serga ne tik vėžiu, bet ir kenčia dėl skydliaukės problemų, šizofrenijos, autoimuninių neurologinių ligų, peritonito (ūminio pilvaplėvės uždegimo, – vert. pastaba) bei inkstų ligų.

3

Šaltinis: Mortality in the Baltimore union poultry cohort: non-malignant diseases. Int Arch Occup Environ Health. 2010 Jun;83(5): 543-52.

34) Sūdyta mėsa didina tikimybę susirgti lėtine obstrukcine plaučių liga (LOLP).

4

Komentaras: LOLP – terminas, apimantis įvairias plaučių ligas (pvz., emfizema). 2012 Jungtinėse Amerikos Valstijose LOLP buvo trečioji iš pagrindinių mirties priežasčių.

Šaltinis: Consumption of cured meats and prospective risk of chronic obstructive pulmonary disease in women. Am J Clin Nutr. 2008 Apr; 87(4): 1002-8.

35) Didesnis mėsos vartojimas didina kataraktos vystymosi riziką.

5

Šaltinis: Diet, vegetarianism, and cataract risk. Am J Clin Nutr. 2011 May; 93(5): 1128-35.

36) Mėsos gaminiuose leidžiama naudoti bakterijas pažeidžiančius virusus (bakteriofagus) kaip priedus.

6

Šaltinis: Bacteria-eating virus approved as food additive. FDA Consum. 2007 Jan-Feb; 41(1): 20-2.

37) Legaliai leidžiama parduoti maistą, užterštą išmatose randamomis nuodingomis bakterijomis (pvz., samonelėmis).

7

Šaltinis: Public knowledge and beliefs about diarrheal disease. Foodborne Pathog Dis. 2011 Jan; 8(1): 165-7.

38) Mėsos, žuvies, sūrio ir apskritai gyvūninių baltymų vartojimas yra siejamas su padidėjusia rizika susirgti uždegimine žarnyno liga.

8

Šaltinis: Animal protein intake and risk of inflammatory bowel disease: The E3N prospective study. Am J Gastroenterol. 2010 Oct; 105(10): 2195-201.

39) Vienas iš didžiausių atliktų tyrimų atskleidė, jog mėsos vartojimas yra siejamas su padidėjusiu mirtingumu nuo vėžio bei širdies, kraujagyslių ligų.

9

Komentaras: Tyrimo metu 10 metų buvo stebimi 500 000 žmonių.

Šaltinis: Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people. Arch Intern Med. 2009 March 23; 169(6): 562–571.

40) Mėsos bei pieno produktų vartojimas dideliais kiekiais skatina odos raukšlėjimąsi.

10

Komentaras: Smalsiausiems skaitytojams atskleisime, jog džiovintos slyvos, obuoliai ir arbata yra puikios prevencinės priemonės nuo odos raukšlėjimosi ir pleiskanojimo.

Šaltinis: Skin wrinkling: can food make a difference? J Am Coll Nutr. 2001 Feb; 20(1): 71-80.

Laukite tęsinio…

Iš anglų kalbos vertė ir pagal Badassu.net straipsnį „100 Scientific Reasons to Not Eat Meat“ parengė Aušrinė Baranauskaitė

Pasidalinkite su kitais!