100 mokslinių priežasčių, kodėl reikėtų atsisakyti mėsos (X dalis)

adult-19006_640

Anksčiau rašėme…

Žemiau pateikiamas paskutinis dešimtukas iš 100 priežasčių, kodėl reikėtų atsisakyti mėsos. Šiuo dešimtuku užbaigiame straipsnių apie neigiamą mėsos poveikį, ciklą.

91) Gyvsidabris, randamas žuvyje, daro tokią didelę žalą smegenų (ypač IQ) vystymuisi, kad jos neatstoja netgi Omega-3 riebalų rūgščių teikiama nauda (ji žymiai mažesnė).

sunset-485016_640

Šaltinis: Fish consumption during child bearing age: a quantitative risk-benefit analysis on neurodevelopment. Food Chem Toxicol. 2013 54:30-34.

92) Gyvsidabris kaupiasi organizme, todėl pastoti planuojančios moterys turėtų vengti gyvsidabrio turinčio produktų bent jau vienerius metus prieš pastojimą.

pregnant-775028_640

Komentaras: Gyvsidabrio pusinis gyvybingumo ciklas – 2 mėnesiai. Tai reiškia, kad po 2 mėnesių organizme esančio gyvsidabrio kiekis sumažėja perpus.

Šaltinis:Fish consumption during child bearing age: A quantitative risk-benefit analysis on neurodevelopment. Food Chem. Toxicol. 2013 54(NA):30 – 34.

93) Nėščios moterys, kurios valgo žuvį, kūdikiui perduoda daugiau gyvsidabrio nei šešios gyvsidabrio turinčios vakcinos.

adult-18604_640

Šaltinis: Speciation of methyl- and ethyl-mercury in hair of breastfed infants acutely exposed to thimerosal-containing vaccines. Clin. Chim. Acta. 2011 412(17 – 18):1563 – 1566.

94) Kai kurių cheminių medžiagų (dioksinų, PCB ir DDA) pusinis gyvavimo laikas siekia net dešimt metų.

human-439149_640

Komentaras: Dešimties metų gyvavimo trukmė reiškia, kad po dešimties metų iš organizmo yra pašalinama tik pusė junginių. Atsižvelgiant į organizmuose jau esantį šių medžiagų kiekį, joms pašalinti prireiktų viso gyvenimo.

Šaltinis: Elimination half-lives of polychlorinated biphenyl congeners in children. Environ. Sci. Technol. 2008 42(18):6991 – 6996.

95) Mėsos vartojimas prieš pastojant padidina gestacinio diabeto (diabetas nėštumo metu, kuris sukelia abnormalų vaisiaus augimą, apsigimimą ir kūdikių mirtį) riziką.

pregnancy-1039537_640

Komentaras: didžiausi to kaltininkai – šoninė, apdirbta mėsa ir kiaušiniai.

Šaltinis: A prospective study of dietary patterns, meat intake and the risk of gestational diabetes mellitus. Diabetologia. 2006 49(11):2604 – 2613.

Šaltinis: Risk of gestational diabetes mellitus in relation to maternal egg and cholesterol intake. Am. J. Epidemiol. 2011 173(6):649 – 658.

96) Karvės piene esantys estrogenai ir kiti natūralūs hormonai ikivėžines ląsteles skatina virsti invazinėmis vėžinėmis ląstelėmis. Taip pat jie skatina vėžinių ląstelių progresavimą.

Prodavinci.com nuotrauka

Prodavinci.com nuotrauka

Komentaras: tyrime buvo naudojamas organiškas pienas.

Šaltinis: Milk stimulates growth of prostate cancer cells in culture. Nutr Cancer. 2011 63(8):1361 – 1366.

97) Lygiai taip pat, kaip rūkymas yra plaučių vėžio rizikos faktorius, pieno vartojimas yra prostatos vėžio rizikos faktorius.

drip-175551_640

Komentaras: tokia metaanalizės (visų iki šios dienos atliktų tyrimų apie pieno vartojimą ir prostatos vėžį, kuriuose buvo lyginama sveikų žmonių ir prostatos vėžiu sergančiųjų mityba, rezultatų apibendrinimas) ir kitos metaanalizės, kurioje buvo analizuojami skirtingų kartų tyrimai (dalyvių, turinčių prostatos vėžį, mitybos stebėjimas keletą metų) išvada.

Šaltinis: Milk consumption is a risk factor for prostate cancer: Meta-analysis of case-control studies. Nutr Cancer. 2004 48(1):22 – 27.

Šaltinis: Milk consumption is a risk factor for prostate cancer in Western countries: Evidence from cohort studies. Asia Pac J Clin Nutr. 2007 16(3):467 – 476.

98) „Mėsos klijai“ – transgliutaminazės fermentai kelia potencialų maisto saugumo ir alergijų klausimą.

allergy-18656_640

Komentaras: fermentas veikia kaip autoantigenas ir gliuteno netoleruojantiems žmonėms sukelia problemų. „Klijuose“ taip pat randamos kitokios bakterijos, pavyzdžiui, E. Coli O157:h7.

Šaltinis: Transglutaminase, gluten and celiac disease: Food for thought. Nat. Med. 1997 3(7):725 – 726.

Šaltinis: Escherichia coli O157: H7 risk assessment for production and cooking of restructured beef steaks. Report of progress (Kansas State University. Agricultural Experiment Station and Cooperative Extension Service); 873 2010.

99) Tyrimais įrodyta, kad 70 % jiems [tyrimams] nupirktos vištienos turi vėžį sukelenčio arseno, kuris viršija visas nustatytas leistinas normas.

hahn-595709_640

Šaltinis: Roxarsone, inorganic arsenic, and other arsenic species in chicken: A U.S.-Based market basket sample. Environ Health Perspect. 2013 121(7):818 – 824.

100) Aminorūgštis leucinas daro labai didelę įtaką mTORC1 kiekio padidėjimui. mTORC1, kaip manoma, skatina senėjimą. Mėsos produktai leucino turi daugiausia.

dna-152135_640

Šaltinis: Amino acid sensing and regulation of mTORC1. Semin Cell Dev Biol. 2012 23(6):621 – 625.

Šaltinis:Nutrient control of TORC1, a cell-cycle regulator. Trends Cell Biol. 2009 19(6):260 – 267.

 

Iš anglų kalbos vertė ir pagal Badassu.net straipsnį „100 Scientific Reasons to Not Eat Meat“ parengė Aušrinė Baranauskaitė

Pasidalinkite su kitais!