Natūralios arbatos fermentacija namuose

flower-249334_640

Daugelis iš mūsų vasarą mėgsta rinkti žoleles arbatai. Aš dažniausiai renku juodųjų serbentų, obelų, žemuogių, braškių, gervuogių, vyšnių, slyvų, gauromečio lapus.

Kad arbata būtų aromatingesnė ir įgautų ryškesnį skonį ir spalvą, galima ją fermentuoti. Vykstant savaiminei fermentacijai, sudėtingi baltymai ir krakmolas virsta paprastesnėmis, lengvai įsisavinamomis ir vandenyje tirpstančiomis medžiagomis. Arbatos fermentacija ne tik labai naudinga, bet ir suteikia arbatai nepaprastą subtilų skonį bei aromatą.

Prieš fermentuojant arbatžoles, reikia suardyti jų lapų struktūrą. Surinktus lapus reikia pavytinti arba užšaldyti, po to patrinti tarp rankų arba sumalti. Aš dažniausiai šaldau serbentų, aviečių, obelų, vyšnių lapus. Išėmus lapus iš šaldytuvo, palaukiu, kol jie atitirps ir sušils iki kambario temperatūros. Po to šiuos lapus galima sumaigyti arba susukti pirštais, arba patrinti tarp delnų iki patamsėjimo kočiojant iš jų mažus vamzdelius. Taip mes pagreitiname sulčių išsiskyrimą.

Galiausiai viską dedame į indą (tik ne metalinį), maždaug 5 cm sluoksniu, uždengiame tankios ir drėgnos medžiagos audiniu (iš lino arba medvilnės). Pastatome į tamsią ir šiltą vietą. Vidutiniškai po 2-6 valandų atsiras prisotintas malonus aromatas. Labai svarbu arbatžolių neperlaikyti tokiose sąlygose, nes jos gali pradėti gesti: atsiras blogas kvapas ir labai suprastės arbatos kokybė. Jei nenaudosime užšaldymo, teks laukti 8-12 valandų. Svarbiausia nepraleisti momento, kai kvapas tampa stiprus ir malonus. Tai požymis, kad fermentacija baigta. Po fermentacijos lapus reikia džiovinti. Džiovinu orkaitėje atvertomis durelėmis 90°-100°C temperatūroje apie 40 minučių. Baigiu džiovinti kambario temperatūroje.

Malonios ir sveikatingos arbatos!
Štai vienas puikaus gėrimo receptas (dariau iš obelų žiedlapių):

Užpilame žiedlapius šaltinio vandeniu ir pastatome saulės atokaitoje. Po kelių valandų galima gerti. Būsite nustebinti įspūdingo aromato ir skonio. Iš gėrimo išimtus žiedlapius galima sumaišyti su medumi – bus nuostabus desertas.

Pasidalinkite su kitais!