100 mokslinių priežasčių, kodėl reikėtų atsisakyti mėsos (VII dalis)

ateities straipsniui

Anksčiau rašėme…

Tęsiame mokslinių priežasčių, kodėl verta atsisakyti mėsos vartojimo, sąrašą:

61) PhIP skatina vėžines krūties ląsteles pulti sveikąsias ląsteles kur kas agresyviau nei pats estrogenas. Taip yra netgi esant nedidelei PhIP koncentracijai.

staniel-cay-171908_640

Komentaras: Daugiausia PhIP randama vištienoje, jautienoje ir žuvyje.

ŠaltinisThe cooked meat-derived mammary carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine promotes invasive behaviour of breast cancer cells. Toxicology 2011 279(1 – 3):139 – 145

62) Nuo kepamos mėsos sklindantys garai gali būti pavojingi vaisiaus vystymuisi ir padidinti vėžio tikimybę.

grill-408266_640

Komentaras: Nėštumo metu buvimas garų ar dūmų apsuptyje (policiklinių aromatinių angliavandenilių, sutrumpintai – PAA) siejamas su mažesniu vaisiaus svoriu bei mažesne galvos apimtimi.

ŠaltinisImpact of barbecued meat consumed in pregnancy on birth outcomes accounting for personal prenatal exposure to airborne polycyclic aromatic hydrocarbons: Birth cohort study in Poland. Nutrition. 2012 Apr;28(4):372-7.

63) Mityba, kurioje gausu baltymų, ypač gyvūninės kilmės baltymų, yra siejama su uždegiminėmis žarnyno ligomis ir jų pasikartojimu.

girl-839613_640

ŠaltinisDiet and risk of inflammatory bowel disease. Dig Liver Dis 2012 44(3):185 – 194

64) Jeigu mikrodalelės (titano dioksidas ir aliuminio silikatas), dažnai naudojamos pyragaičių ir apdoroto maisto ruošimui, yra vartojamos kartu su endotoksinais, tuomet jos sukelia žarnyno sienelių uždegiminę reakciją. Ši reakcija būna 6 kartus didesnė už endotoksinų poveikį.

muffins-925021_640

Komentaras: Dauguma žmonės per dieną suvartoja maždaug trilijoną titano dioksido mikrodalelių. Mokslininkai, ištyrę 18 mirusių asmenų gaubtines žarnas (vėžio arba uždegiminius atvejus), visose jose rado šių mikrodalelių, tačiau jų nerado sveikų asmenų gaubtinėse žarnose. Titano dioksidas yra naudojamas norint maistą padaryti baltą, tad spurgos su cukraus pudra jo turi daugiausiai.

ŠaltinisImmune potentiation of ultrafine dietary particles in normal subjects and patients with inflammatory bowel disease. J. Autoimmun. 2000 14(1):99 – 105

65) Mėsos vartojimas yra siejamas su priešlaikiniu mergaičių ir berniukų lytiniu brendimu.

teenager-661942_640

Komentaras: ankstyvas brendimas yra siejamas su padidėjusia krūties vėžio tikimybe, o berniukams – su pilvo riebalų kaupimusi bei širdies ligomis.

ŠaltinisInternal exposure to pollutants and sexual maturation in Flemish adolescents. J Expo Sci Environ Epidemiol 2011 21(3):224 – 233

66) Suvalgius gyvūninės kilmės produktų, nukrenta hormono adiponektino lygis. Šis hormonas apsaugo nuo celiulito.

citrus-2791_640

ŠaltinisAdiponectin expression in subcutaneous adipose tissue is reduced in women with cellulite. Int. J. Dermatol. 2011 50(4):412 – 416

ŠaltinisMeal modulation of circulating interleukin 18 and adiponectin concentrations in healthy subjects and in patients with type 2 diabetes mellitus. Am. J. Clin. Nutr. 2003 78(6):1135 – 1140

67) Mėsos vartojimas yra siejamas su krūtų skausmais.

pancake-577386_640

Komentaras: Buvo įrodyta, kad hormonas prolaktinas sukelia krūties skausmus. Davus mėsos pietų Afrikoje gyvenantiems veganėms ir vegetarėms (kurių prolaktino lygis mažesnis už Vakarų moterų, be to, kurios beveik nepatiria krūtų skausmo), jų prolaktino lygis pakilo iki moterų iš Vakarų šalių lygio. Atlikti du tyrimai atskleidė, jog krūtų skausmai sumažėja, kai iš mitybos raciono yra pašalinama mėsa.

ŠaltinisDiet, lifestyle, and menstrual activity. Am J Clin Nutr. 1980 Jun;33(6):1192-8.

ŠaltinisDiet and prolactin release. Lancet. 1976 Oct 9;2(7989):806-7.

ŠaltinisSerum prolactin and oestradiol levels in women with cyclical mastalgia. Horm Metab Res. 1981 Dec;13(12):700-2.

68) Amino rūgštis L-karninitas, dideliais kiekiais randama raudonoje mėsoje ir populiariuosiuose energiniuose gėrimuose, yra siejama su širdies ligomis.

red-bull-249416_640

Komentaras: Mūsų organizmai ir patys sintetina L-karnitiną, tačiau problema kyla tada, kai žarnyno bakterijos, kontaktuodamos su L-karnitinu, išskiria trimetilamino oksido toksiną. Šis toksinas aptinkamas po L-karninitino suvartojimo ir yra siejamas su vėžiniais susirgimais.

ŠaltinisIntestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nat Med. 2013 Ap

69) Vištienos vartojimas ir darbas su vištiena yra siejamas su šlapimo pūslės infekcijomis.

carrots-87673_640

Komentaras: dirbant su šaldyta vištiena šlapimo takų infekcijų (ŠTI) bakterijos patenka į tiesiąją žarną. Taip atsitinka ir vartojant gerai termiškai apdorotą vištieną, nes užsikrečiama yra gamybos proceso metu. ŠTI bakterijos dažniausiai yra atsparios vaistams.

ŠaltinisChicken as reservoir for extraintestinal pathogenic Escherichia coli in humans, Canada. Emerging Infect. Dis. 2012 18(3):415 – 421

70) Vištienoje randami patogenai yra sunaikinami tik kruopščiai valant su balikliu. Tačiau net ir po valymo ant kai kurių įrankių buvo rasti patogenai.

alcohol-gel-818252_640

Komentaras: visi paviršiai buvo nuplauti naudojant baliklį, paskui baliklis buvo užpurkštas ir nuvalytas. Valymo šluostė buvo mirkyta baliklyje. Baliklis ant paviršių buvo laikomas 5 minutes prieš patikrinant paviršių sterilumą. Net ir po tokios procedūros patogenai buvo rasti ant įrankių, stalų ir šluostės.

ŠaltinisThe effectiveness of hygiene procedures for prevention of cross-contamination from chicken carcases in the domestic kitchen. Lett. Appl. Microbiol. 1999 29(5):354 – 358

Laukite tęsinio…

Pasidalinkite su kitais!