100 mokslinių priežasčių, kodėl reikėtų atsisakyti mėsos (VI dalis)

kitam straipsniui apie mesa

Anksčiau rašėme…

Dar dešimt priežasčių, kodėl vertėtų atsisakyti mėsos.

51) Mėsoje dideliais kiekiais randama cheminė medžiaga antipirenas ir polichlorintas naftelanas (PCN).

1

Komentaras: antipireno daugiausiai randama žuvyje, mažiau kalakutienoje, o mažiausiai vištienoje. PCN medžiagos organizmą veikia kaip ir toksinai diksonai. PCN daugiausia rasta žuvyje, mažiau – vištienoje.

ŠaltinisPolybrominated diphenyl ether (PBDE) levels in an expanded market basket survey of U.S. food and estimated PBDE dietary intake by age and sex. Environ Health Perspect. 2006 Oct;114(10):1515-20. 
Šaltinis:Polybrominated diphenyl ethers in U.S. Meat and poultry from two statistically designed surveys showing trends and levels from 2002 to 2008. Agric Food Chem. 2011 May 25;59(10):5428-34.

52) Vartodamos mėsą, žuvį bei pieno produktus nėščios moterys perduoda dichloro-difenil-trichloroetaną (DDT), kuriuo buvo užkrėsti produktai, net praėjus kelioms kartoms po jo uždraudimo.

2

ŠaltinisOrganochlorine pesticides in umbilical cord blood serum of women from Southern Spain and adherence to the Mediterranean diet. Food Chem Toxicol. 2010 May;48(5):1311-5.

53) Per mėsą, žuvį ir kiaušinius žmonės gauna sąlytį su perfluorochemikalais, kurie yra siejami su skydliaukės ligomis.

3

ŠaltinisPerfluorochemicals in meat, eggs and indoor dust in China: assessment of sources and pathways of human exposure to perfluorochemicals. Environ Sci Technol. 2010 May 1;44(9):3572-9.

54) Po 30 metų išsėtinės sklerozės ligonių stebėjimo buvo atskleista, kad 95 % ligonių, kurie nustojo vartoti sočiąsias riebalų rūgštis, ligos progresavimas sustojo.

4

Komentaras: po 50 metų stebėjimo atskleista, jog 95% pacientų, kurie vėl pradėjo vartoti gyvūninės kilmės riebalus, būklė pablogėjo. Tyrimo išvada – išsėtinė sklėrozė greičiausiai yra sukeliama gyvūninės kilmės sočiųjų riebalų.

ŠaltinisEffect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis. Lancet 1990 336(8706):37 – 39. 
ŠaltinisReview of MS patient survival on a Swank low saturated fat diet. Nutrition 2003 19(2):161 – 162.

55) Jei vartojate daug pieno produktų, širdies smūgio tikimybė padvigubėja.

5

Šaltinis:Plasma and erythrocyte biomarkers of dairy fat intake and risk of ischemic heart disease. American Journal of Clinical Nutrition, 86(4):929, 2007.

56) Beveik 80 % pagamintų antimikrobų (antibiotikų) yra naudojami gyvūnams.

6

Šaltinis2009 Summary Report on Antimicrobials Sold or Distributed for Use in Food-Producing Animals. U.S. Food and Drug Administration. 2010.

57) Senyvo amžiaus žmonės, kurie vaikystėje buvo maitinami pienu, turi didesnę tikimybę susirgti gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžiu.

7

ŠaltinisChildhood dairy intake and adult cancer risk: 65-y follow-up of the boyd orr cohort. American Journal of Clinical Nutrition, 86(6):1722, 2007.

58) Visų tipų mėsa (nepriklausomai nuo paruošimo būdo) didina tikimybę susirgti gimdos vėžiu.

8

Komentaras: didžiausi kaltininkai – vištiena ir žuvis.

ŠaltinisAnimal food intake and cooking methods in relation to endometrial cancer risk in shanghai. Br. J. Cancer, 95(11):15861592, 2006.

59) Tik purinas (randamas mėsoje) ir fruktozė padidina šlapimo rūgštingumą.

9

Komentaras: šlapimo rūgštingumas padidina podagros, aukšto kraujo spaudimo, nutukimo, diabeto, inkstų bei širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę.

ŠaltinisThe role of uric acid as an endogenous danger signal in immunity and inflammation. Curr Rheumatol Rep. 2011 Apr;13(2):160-6.

60) PhIP (heterociklinio amino kancerogeno, randamo pagamintoje mėsoje) ne tik žaloja DNR, bet ir aktyvuoja krūties vėžio estrogeno receptorius (beveik taip pat stipriai, kaip ir pats estrogeno hormonas) ir skatina vėžio vystymąsi.

10

Komentaras: PhIP taip pat randamas motinos piene, tačiau mėsoje randamas PhIP irgi pasiekia krūties audinį.

ŠaltinisThe cooked food derived carcinogen 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b] pyridine is a potent oestrogen: A mechanistic basis for its tissue-specific carcinogenicity. Carcinogenesis 2004 25(12):2509 – 2517

 

Iš anglų kalbos vertė ir pagal Badassu.net straipsnį „100 Scientific Reasons to Not Eat Meat“ parengė Aušrinė Baranauskaitė

Laukite tęsinio…

Pasidalinkite su kitais!